Rekonstrukcija pravoslavne crkve: Krov, elektroinstalacija i unutrašnjost crkve

  08 januar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Radovi na rekonstrukciji krova pravoslavne crkve Svetog Velikomučenika Georgija u Bečeju završeni su krajem novembra.

Po projektu profesora Milorada Dimitrijevića, urađenom 2007. godine, radovi na rekonstrukciji krova, koji su obuhvatili zamenu 60 posto krovne građe, zamenu crepa, prozora, limarije i postavljanje metalnih učvršćivača, počeli su u aprilu 2008. godine, a završeni su 2009. godine i koštali su 10.957.000 dinara. Izvođač radova je bio „Gileks Branković“ iz Petrovaradina, a izvođač završnih limarskih radova bio je „Blaško“ iz Kule. Početkom decembra komisija je odobrila korišćenje crkvene zgrade.
Inače, celokupna rekonstrukcija pravoslavnog hrama, koji je izgrađen 1858. godine, predviđena je u nekoliko faza. Završetkom limarskih radova okončana je prva faza rekonstrukcije, tako da je preostala još sanacija unutrašnjosti i spoljašnjeg dela zgrade, za koju su takođe urađeni projekti 2008. godine.
Po projektu Zavoda za zaštitu spomenika kulture, vrednom 150.000 dinara, predviđena je sanacija unutrašnjeg dela zgrade, restauracija, konzervacija i pozlata ikonostasa na kojem ima 63 ikone koje je naslikao Uroš Predić, i još pet na zidovima. Vrednost radova po projektu je 29 miliona dinara, oko 13 miliona za ikonostas i oko 16 miliona za unutrašnju dekoraciju hrama. Drugi projekat za sanaciju spoljašnjeg dela crkvene zgrade i fasade uradio je besplatno Sava Stražmešterov.
Prema rečima Dejana Stanojeva, arhijerejskog namesnika bečejskog, sa ovim projektima je konkurisano kod pokrajinskog Fonda za kapitalna ulaganja i očekuje se da će radovi početi 2010. godine. „Trenutno je najurgentnije rešavanje problema električne instalacije koja je u vrlo lošem stanju i predstavlja opasnost. Tu prvenstveno mislim na orman sa električnom instalacijom za crkvena zvona i za to je potrebno obezbediti 400.000 dinara“, rekao je Dejan Stanojev.                          

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija