Praznični intervju sa Zoranom Stojšinom, direktorom JP Toplana: Nova godina i nove cene grejanja?

  15 januar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Javno preduzeće Toplana i pored opšte besparice u društvu i velikih dugovanja prema Srbijagasu (oko 50 miliona dinara), bez većih problema obavljalo je svoju osnovnu delatnost.

Standardni letnji remont postrojenja je takođe urađen kvalitetno i na vreme, pa su radijatori u objektima koji su na sistemu daljinskog grejanja i ove zime topli.
- U ovo vreme nemaštine je veoma teško bilo održati sistem u pogonu i između dve grejne sezone izvršiti neophodni remont. Nekako smo uspeli sve da postignemo i sa tog aspekta smo zadovoljni, a verujem, i veći deo potrošača. Sa njihove strane nismo imali veliki broj pritužbi ili peticija, ali smo zbog dotrajalih toplovoda imali veći broj havarijskih ispada. Sve smo uspeli da saniramo u kratkom roku. Sa finansijske strane, dug koji imamo i besparica u kojoj živimo, samo je nastavak trenda iz prethodnih godina, a najverovatnije će tako biti i u 2010. godini. To sve ugrožava našu likvidnost do krajnjih granica i veoma je teško da se problemi koje imamo ne osete i kod krajnjih korisnika - rekao je Zoran Stojšin, direktor Toplane.

Da li bi rešenje bilo pomoć osnivača (opštine) i subvencionisanje daljinskog grejanja kao što se to radi u nekim drugim sredinama?

- Izlaz prvenstveno treba tražiti kod naših korisnika koji nisu izmirili obaveze i koji nam duguju oko 40 miliona dinara. Pokrivanje gubitka i subvencije od strane osnivača su moguće, jer su i oni jedan od uzroka koji su nas doveli do gubitka. Radi se o interventnim mehanizmima kojima se cena usluga lokalnih energetskih preduzeća drži pod kontrolom i to na nivou projektovane godišnje inflacije. Kada se desi poremećaj na tržištu energenata kao onaj od prošle godine kada je gas poskupeo 60 procenata, a vi dobijete korekciju cene od samo 6 posto, jasno je da ćete raditi sa gubicima. To je sada nenadoknadiva šteta, možda se može nadomestiti subvencijama, ali je pitanje odakle budžetu toliki novac kada je i on u recesiji.

Početkom tekuće grejne sezone nisu svi potrošači imali tople radijatore. Radi se o zelenim kulama. Stanovnici u tim zgradama do sredine novembra nisu imali grejanje. Problem dotrajalog toplovoda od podstanice do zgrada je rešen ulaganjem opštine, Toplane i vlasnika stanova. Da li taj presedan znači da će vlasnici stanova i u ostalim zgradama u Bečeju imati pravo da zatraže zamenu toplovoda o većinskom trošku opštine i Toplane?

- Bilo bi katastrofalno za Toplanu da se iz slučaja zelenih zgrada ne izvuku pouke. Iskreno se nadam da će opština u najkraćem roku doneti potrebna akta i regulisati vlasništvo toplovoda koji ne pripadaju nama, a po logici treba da budu u posedu stanara zgrada.

U ovoj godini nije bilo ulaganja u postrojenja i toplovodnu mrežu. Planirana je zamena toplovoda u ulici Miloša Crnjanskog za koju je „Slovak aid“ još 2008. godine obezbedio polovinu sredstava (24 miliona dinara). Međutim, opština nije obezbedila drugu polovinu i radovi nisu obavljeni. S obzirom na to da je doneta odluka o kreditnom zaduženju opštine od 120 miliona dinara i da je deo tog novca namenjen za promenu toplovoda, da li očekujete da će taj projekat biti realizovan?

- Naši investicioni planovi se od 2008. godine sele iz godine u godinu, pa će to biti i ovog puta. Razlog za to što cevovod u ulici Miloša Crnjanskog još nije promenjen je nedostatak novca u opštinskom, ali i u pokrajinskom budžetu. Ali ostajem optimista, ovoga puta umeren, da će taj projekat biti realizovan 2010. jer je po prvi put u poslednje tri godine u budžetu iskazana ta pozicija. Za projekat zamene dela magistralnog toplovoda smo uradili projektno-tehničku dokumentaciju, dobili smo građevinsku dozvolu, sve papire za uvoz cevovoda smo pripremili i čekamo da naš program poslovanja prođe Skupštinu, pa da u januaru pripremimo tenderski postupak.

Sve su glasnije najave toplana u Srbiji da će od 1. januara podići cene grejanja. Da li isto čeka i Bečejce?

- Napravili smo program rada za narednu godinu koji je prošao Opštinsko veće i čekamo sednicu Skupštine opštine da to usvoji (razgovor je vođen pre sednice, a program rada Toplane je usvojen na sednici lokalnog parlamenta; prim. nov.). Ne planiramo enormna poskupljenja, ali moramo da korigujemo cenu za visinu projektovane inflacije, to jest za 6 procenata. Mislim da će nam to biti odobreno i da poskupljenje neće biti pritisak na kućne budžete naših korisnika – rekao je direktor Toplane Zoran Stojšin i čestitao praznike Bečejcima: „ Želim, pre svega, našim korisnicima i njihovim porodicama zdravlje i individualnu sreću, našim poslovnim partnerima i svim građanima opštine Bečej uspešnu novu godinu“.

S. Malešev

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija