Organizacija „Srpskih domaćina“: Doček na trgu u Novom Bečeju

  15 januar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Svi koji su se odlučili da pravoslavnu Novu godinu dočekaju u nekom od novobečejskih kafića ili restorana mogli su da se uvere da je ponuda bila siromašnija nego za doček Nove godine po gregorijanskom kalendaru, ali su zato cene bile znatno povoljnije. U većini slučajeva ulaz u lokale je bio slobodan, a zabava je bila slična kao tokom vikenda.

Ono što je bilo drugačije nego inače i razlikovalo se od ranijih godina jeste doček pravoslavne Nove godine na trgu u organizaciji, kako je saopšteno, „Srpskih domaćina“.
Naime, na parkingu ispred prodavnice „Mala pijaca“ bio je parkiran kamion marke „Iveco“, obavijen brojnim državnim zastavama, sa rumskom registarskom oznakom. Vozilo je bilo propisno parkirano, jer trojica policajaca koji su se nalazili u blizini, nisu reagovali.
Iz teretnog dela kamiona, gde se nalazilo ozvučenje i miks-pult, treštala je muzika. Čuli su se poznati „Pink“ taktovi i glasovi zvezda Granda, ali i pesme narodnjačkih klasika - Olivera Katarina i Niška banja, kao što je to bio slučaj pola sata pre ponoći, kada su malobrojni slavljenici, njih troje-četvoro, pokušavali da se zabave i đuskanjem zagreju na ne baš mnogo prijatnom vremenu.
Temperatura je bila oko 0.
Za one koji su hteli da se zagreju iznutra, u neposrednoj blizini kamiona se nalazila katlanka i kotao za topljenje čvaraka u kojem se kuvao čaj, i šerpaplav lonac od dvadesetak litara, u kojem se pripremala vruća rakija, tako da je grejanje bilo moguće i na taj način.
Pored toga slavljenici, pretežno oni mlađi, su se opredelili za pivo. Većina je u ruci imala flašu Lava ili Jelena.
Što je sigurno, sigurno je.
Inače, iako je post prošao, za jelo nije bilo ništa.
Verovatno su organizatori skupa - „Srpski domaćini“ - procenili da nije potrebno ništa pripremiti za jelo (neko prase, jagnje ili „pragnje“), jer se dosta mastilo tokom prethodnih prazničnih dana.
Bilo kako bilo, oko dvestotinak Novobečejaca na ulazu u Tiski park na trgu u blizini nekadašnjeg restorana „Jadran“ čekalo je Novu godinu po julijanskom kalendaru.
Oko pet minuta do ponoći sa razglasa se začuo Zvonko Bogdan i „Maro, Marice, mlada krčmarice“, a za njim i Julija Bisak sa „Szép a rózsám, nincs hibája“, da bi nakon neke prigodne pesme o Novoj godini oko ponoći DJ utišao muziku. Počelo je zajedničko odbrojavanje od deset do nule, a onda je mikrofon uzeo Zoran Ranđelović u svojstvu predstavnika organizatora „Srpskih domaćina“ i prvi čestitao. Onda je počeo „Svilen konac“ i vatromet i svi su jedno drugom čestitali po tri puta se ljubeći u obraze.
Posle toga je zatreštao Bregovićev Orkestar za svadbe i sahrane i „Kalašnjikov“ i stariji su lagano krenuli svojim kućama.                

V.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija