Odštampajte ovu stranicu

Racionalizacija u lokalnim samoupravama: U Novom Bečeju neće biti otpuštanja

  15 januar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Zahvalljujući nedavno usvojenom Zakonu o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u lokalnoj administraciji mnogi čelnici opština u Srbiji razmišljaju o tome šta je isplativije: otpuštanje prekobrojnih zaposlenih iz lokalne administracije ili smanjenje republičkih transfernih sredstava.

U Novom Bečeju ne postoji problem, jer je ova opština jedna od retkih gde nema potrebe za racionalizacijom. Naime, u Novom Bečeju samo jedna osoba bi trebala da se otpusti, ali i ta stvar je rešena, jer je ona otišla u penziju.
U lokalnoj administraciji u Novom Bečeju (organi opštine, Opštinske ustanove koje se finansiraju iz budžeta i privredna društva i drugi oblici organizovanja čiji je jedini osnivač opština koji se finansiraju iz budžeta - osim javnih preduzeća) zaposleno je 109 osoba.                          

Podaci o platama na internetu

Zakon predviđa i da su podaci o broju zaposlenih i angažovanih lica, kao i podaci o iznosu isplaćenom za njihove plate, dodatke i naknade javni, te ih organi državne uprave, organi u jedinicama lokalne samouprave, ustanove (osim ustanova u oblasti obrazovanja, zdravstva i predškolskih ustanova) koje se finansiraju iz budžeta, privredna društva i drugi oblici organizovanja čiji je jedini osnivač opština (osim javnih preduzeća), a koji se finansiraju iz budžeta - dužni su da objave na svojoj internet prezentaciji ili, u slučaju organa lokalne samouprave, na oglasnoj tabli, na kraju svakog meseca, počevši od januara.

K.D.F.