Ekspertska misija TAIEX: Mediji u Srbiji pod stalnim pritiskom

  27 oktobar 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ekspertska misija za zaštitu novinara u Krivičnom zakonu (TAIEX), koja deluje pri Evropskoj komisiji, ocenila je u izveštaju za Srbiju da su mediji pod stalnim pritiskom vlasti.

„Zbog kontrole koju vlada ima nad televizijama i nad radijskim stanicama, onlajn mediji postaju veoma važni izvori vesti, ali je problem u tome što su ti mediji pod stalnim pritiskom vlade i lokalnih vlasti. Izvori nezavisnih i nepristrasnih informacija su malobrojni i njima je veoma teško da opstanu u ekstremno fragmentiranom medijskom tržištu”, navodi se u izveštaju u koji je agencija Beta imala uvid.
TAIEX je naveo i podatke udruženja novinara iz Srbije, po kojima se i dalje beleže fizički napadi i verbalne pretnje novinarima.
„Takođe, zabeleženi su i mnogi slučajevi ometanja rada novinara, kao što su zabrane prisustva konferencijama za novinare, ometanje prava na pristup informacijama od javnog značaja, skrivanje informacija o javnim aktivnostima lokalnih političara”, piše u izveštaju.
Navodi se i da su novinarska udruženja izrazila zabrinutost zbog nefunkcionisanja mehanizma saradnje koji je uspostavljen između tih udruženja, tužilaštva i policije, o čemu svedoči činjenica da nisu razrešene brojne pretnje i fizički napadi na novinare.
TAIEX je preporučio Ministarstvu kulture i informisanja da organizuje projekte i kampanje na nacionalnom nivou, kako bi se podigla svest javnosti o značaju medijskih sloboda, medijskog pluralizma i bezbednog rada novinara.
U izveštaju se navodi i da je medijsko tržište u Srbiji verovatno najfragmentiranije u Evropi, ako se uzme u obzir broj stanovnika, pa je tako na kraju 2016. godine bilo registrovano 1.788 medija.
„Zbog velikog broja medija i ekonomske krize, kao i zbog ukupnog budžeta za oglašavanje od 160 miliona evra, mediji većinom nisu samoodrživi. Dodatni problem predstavlja činjenica da je od ukupno 191 konkursa za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa, u čak 132 uočena neka vrsta nepravilnosti”, piše u izveštaju.               

(Autonomija/Beta)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija