Rezultati konkursa Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje: Bečejskim školama više od milion dinara za projektnu dokumentaciju

  12 maj 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ugovori vredni 48,5 miliona dinara izdvojenih iz pokrajinskog budžeta, dodeljeni su 8. maja osnovnim i srednjim školama, domovima učenika, vrtićima i lokalnim samoupravama na teritoriji Vojvodine. Ova sredstva dobili su na konkursima namenjenim za izradu projektno-tehničke dokumentacije.

Reč je o dva konkursa Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, jedan iz januara za osnovne i srednje škole i domove učenika u iznosu od 45.275.000 dinara, a zatim i drugi, u martu, na koji su aplicirale jedinice lokalne samouprave, a za potrebe predškolskih ustanova u iznosu od 3.200.000 dinara.

Na oba konkursa pristiglo je 320 prijava za potrebe 218 ustanova, a ukupan iznos traženih sredstava je 158.501.090 dinara. Potpisana su 223 ugovora.

Među dobitnicima novca za izradu projektno-tehničke dokumentacije su i bečejske osnovne i srednje škole. OŠ „Petefi Šandor“ za izradu projektno-tehničke dokumentacije za adaptaciju sanitarnih blokova odobreno je 200.000 dinara, OŠ „Zdravko Gložanski“ za izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju električnih instalacija 200.000 dinara, Muzičkoj školi „Petar Konjović“ za izradu projektno-tehničke dokumentacije za adaptaciju sanitarnog bloka 150.000 dinara, Gimnaziji Bečej za izradu projektno-tehničke dokumentacije za sanaciju fasade škole 120.000 dinara, Tehničkoj školi za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju pomoćnog objekta (sanitarnog čvora) 182.400 dinara, za izradu tehničke dokumentacije za investiciono održavanje krova glavne zgrade 114.600 dinara i za izradu projektno-tehničke dokumentacije za energetsku sanaciju školske zgrade 300.000 dinara, dok je Ekonomsko-trgovinska škola za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju amfiteatra – otvorene učionice dobila 100.000 dinara.

Predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović je istakao da broj korisnika kojima je pokrajina dodelila novac govori o tome da je započet veliki posao, koji spada u prioritete pokrajinske vlade. On je podsetio da je već prošle godine za ove svrhe novac obezbeđen iz tekuće budžetske rezerve, koja je upotrebljena, pre svega, za najhitnije svari, a kako je rekao, jedna od najhitnijih stvari jeste obnova i rekonstrukcija škola, vrtića i domova učenika. Mirović je najavio da će po završetku pripreme projektne dokumentacije, ove ustanove imati priliku da konkurišu, pre svega kod lokalnih samouprava, koje će u budućnosti morati da vode više računa o ustanovama čiji su osnivači ili suosnivači, ili na neki način upravljaju poslovima tih ustanova, rekavši da su među njima najvažnije one ustanove koje zbrinjavaju decu. Kao drugi važan izvor finansiranja naveo je Vladinu Kancelariju za javna ulaganja.

Predsednik pokrajinske vlade naglasio je da će, nakon rebalansa u junu, u pokrajinskom budžetu biti obezbeđena nova sredstva za ove namene, te da Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje mora već u julu biti spreman za konkurse za investiciono i tekuće održavanje ovih ustanova. „Prvi konkurs u iznosu većem od 250 miliona dinara biće raspisan već tokom jula. Vreme je veoma važan faktor, a nije nam saveznik, jer su naše uprave na svim nivoima poslovično uspavane. Već od sutra, na osnovu ovih podataka, morate da krenete u pripremu, kako biste mogli da konkurišete na ovaj konkurs“, poručio je Mirović.

Predsednik pokrajinske vlade je rekao da je uspostavljen mehanizam koordinacije, te se sada tačno zna u kojoj opštini ulaže Kancelarija za javna ulaganja i u šta ulažu lokalne samouprave.
Mirović je naglasio da će se sredstva iz pokrajinskog budžeta namenjena za obnovu vrtića i škola raspodeljivati na osnovu određenih kriterijuma koji se u ovoj oblasti tiču manje razvijenih sredina.

Priredio: B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali