Oko 30 procenata osnovaca ne ide u srednje škole u Bečeju: Manjak dece zatvara škole?

  31 mart 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Nedavno je objavljeno da je po istraživanju srednjih škola oko 30 procenata dece koja završe osnovnu školu, srednje obrazovanje ne stiče u Bečeju, te lokalne srednje škole tako godišnje gube 2-3 odeljenja.

Problem je mnogo izraženiji na primeru dece osnovnoškolskog uzrasta: osnovnu školu bi u školskoj 2016/2017. godini trebalo da završi 380 dece, a u septembru u prvi razred bi trebalo da krene samo 316 mališana – 199 u Bečeju, a ostali u naseljenim mestima opštine.
Nedovoljan broj dece u osnovnim školama, po propisima, trebalo bi da dovede čak i do zatvaranja nekih od osnovnih škola u Bečeju. Za sada se ne zna da li će se to i desiti. „Opadanje“ broja dece pre svega u osnovnim školama iz godine u godinu je izraženiji, međutim, interesantno je da taj problem nije posebno istaknut u nacrtu Lokalnog plana akcije za decu koji bi trebalo da bude usvojen za oko mesec-dva u bečejskom parlamentu.
U nacrtu lokalnog plana se konstatuje samo da je mreža osnovnih škola u opštini Bečej dobra i kapaciteti su dovoljni, osim u OŠ „Zdravko Gložanski”. Po podacima iz nacrta LPA ukupan broj učenika u osnovnim školama na teritoriji opštine Bečej u 2015/2016. školskoj godini bio je 3.016.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali