Uticaj mladih na sopstveni život: Šta može čovek kad je mlad? (6. deo) Istaknut

  31 decembar 2016
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kancelarija za mlade godinama savesno sastavlja mesečne izveštaje o svojim aktivnostima, u kojima opisuje rezultate pojedinih akcija, ali i sastanke na kojima se odlučuje o nekim narednim akcijama ili aktivnostima.

Dva najveća projekta Kancelarije u proteklih nekoliko godina su uređenje Goranskog parka – 2015. godine obnovljeni su omladinski objekti u parku, koji su priključeni na gradski vodovod nakon 10 godina, a do kraja 2016. godine trebalo je da uz podršku nadležnog ministarstva i opštine bude izgrađena trim-staza u parku, međutim, zbog administracije, staza nije izgrađena do kraja godine (krajnji rok je mart 2017. godine).
Poslednjih dana decembra Kancelarija za mlade imala je razloga da bude prilično zadovoljna, jer je lokalna vlast usvojila njen predlog budžeta i, kako je rekao koordinator Kancelarije Dane Mandić, u budžetu opštine za 2017. godinu predvidela je onoliko novca koliko je i traženo – više od tri miliona dinara. Odobreni iznos, pak, ako se podeli s brojem mladih sa teritorije opštine Bečej, nije zavidan, reč je o oko 260-270 dinara po mladoj osobi za celu godinu.

Za novac koji je Kancelarija dobila prethodnih godina, urađeno je relativno mnogo.
Podsetimo se samo decembra 2016. godine, kada je Kancelarija – u njoj je zaposlena samo jedna osoba, njen koordinator – imala 11 aktivnosti.
U izveštaju o radu za decembar mesec piše da su poslednjih dana novembra obavljene pripreme za obeležavanje desetogodišnjice postojanja i rada Kancelarije za mlade opštine Bečej, a potom je, 1. decembra i obeležen njen deseti rođendan. Na svečanoj sednici za jubilej predstavljen je rad Kancelarije, premijerno je prikazan kratki film o deset godina aktivnosti, itd.

Kancelarija za mlade je, zatim, sredinom decembra donirala knjige za mini-biblioteku PU „Labud Pejović“. Paket knjiga na srpskom i na mađarskom jeziku vredi oko 15.000 dinara. Ranije je, tokom oktobra meseca, Kancelarije kupila knjige za decu u vrtiću za 16.000 dinara, a taj poduhvat bio je rezultat humanitarnog turnira u odbojci na pesku, koji je realizovan letos u saradnji sa Muškim odbojkaškim klubom Bečej.
Početkom decembra je održan i sastanak u vezi sa realizacijom radionica namenjenih srednjoškolcima, pod nazivom „Budi muško“, u saradnji Kancelarije za mlade, Gradskog pozorišta i srednjih škola. Planirano je održavanje trodnevnog treninga za mladiće o nasilju i rodno zasnovanom nasilju i rodnoj ravnopravnosti. Treninzi predstavljaju interaktivne obuke koje čini set edukativnih radionica u okviru kojih se obrađuju teme roda i rodne ravnopravnosti, tipova nasilja i prevencije nasilja i posebno rodno zasnovanog nasilja, seksualnog nasilja, diskriminacije i etiketiranja, a svaka aktivnost se obrađuje iz uloge mladih momaka. Edukacije su bazirane na Programu M, priručniku za rad sa mladićima, koji je razvijen u saradnji Centra E8, CARE International i ostalih partnerskih organizacija širom regiona, takođe je testiran i evaluiran a akreditovana je i obuka o metodologiji Program M – Obuka za prevenciju nasilja, od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Pored edukativnih delova treninga, mladi će dobiti i osnovno znanje i veštine o planiranju javnih akcija. Završne radionice tokom treninga posvećene su osmišljavanju aktivnosti koji mladi učesnici mogu da realizuju na lokalu – odnosno javnim akcijama koje će mladići osmisliti, planirati i realizovati u okviru novoformiranog „Budi muško“ kluba, uz podršku lokalnih partnera i Centra E8. Ove javne akcije imaju za cilj promovisanje i dalje širenje naših vrednosti i poruka o nenasilju i o rodnoj ravnopravnosti, među mladima na lokalu.
Aktivnost će biti realizovana početkom drugog polugodišta školske godine.

U toku decembra predstavnik Kanclearije za mlade imao je sastanak i sa direktorom Turističke organizacije opštine Bečej u vezi pružanja podrške u organizaciji Zimskog festivala 2017, održan je, zatim, i sastanak vojvođanskih kancelarija za mlade u sklopu projekta „Asocijacija gradi“ sa ciljem da se upoznaju novi kooordinatori kancelarija koje deluju na teritoriji Vojvodine.
U toku decembra pravljen je i programski budžet za potrebe realizacije aktivnosti Kancelarije za mlade za 2017. godinu. Kancelarije je povećan za 30 odsto u odnosu na 2016.

Nakon sastanka sa predstavnicima organizacije „Stand up Srbija“, Kancelarija za mlade je odlučila da će početkom 2017. godine ponovo organizovati humanitarno komičarsko veče u okviru kojeg bi nastupili najpoznatiji stendap komičari u Srbiji.
Postignut je dogovor sa predstavnicima Odseka za zaštitu životne sredine lokalne samouprave o izradi edukativne brošure na mađarskom jeziku o recikliranju i kompostiranju, koje će biti distribuirane u osnovnim školama, a u cilju povećanja znanja i kompetencija osnovaca o ovim temama.
Napravljen je i plan pokretanja procesa revizije Lokalnog akcionog plana za mlade.
Kancelarija za mlade je tokom decembra svojom tehničkom opremom podržala događaj na Fantastu, pod nazivom „Čudesni svet Dunđerskih“, koji je, zapravo, predstavio dijalog o najpoznatijoj vojvođanskih porodici. „Čudesni svet Dunđerskih“ bio je naziv skupa, ali je reč o širem projektu promišljanja graditeljskog, ekonomskog i humanog nasleđa Dunđerskih i njihove „upotrebljivosti“ u razvoju turizma Vojvodine.

B.M.

Medijski projekat Bečejskog mozaika „Utiču li mladi na sopstveni život?“ sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja

Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali