Deset godina Kancelarije za mlade: Akcije, edukacije, radovi, volonterski kampovi (4.deo)

  20 decembar 2016
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kancelarija za mlade opštine Bečej je 1. decembra obeležila deseti rođendan. Na svečanoj sednici za jubilej do poslednjeg mesta zauzetoj sali gradske kuće predstavljen je rad Kancelarije, premijerno je prikazan kratki film o deset godina aktivnosti, a podeljene su i zahvalnice predstavnicima omladinskih udruženja, škola, predškolske ustanove, sportskih klubova, medija, Turističke organizacije, državnih organa, ali i nadležnima iz opštine Bečej, pod sloganom: „Jer zajedno činimo sve da Bečej bude bolje i lepše mesto za mlade“.

Svečanoj sednici su osim koordinatora Kancelarije za mlade Daneta Mandića prisustvovali i zamenik pokrajinskog sekretara za sport i omladinu Ljubomir Stanisavljev, zamenik generalnog sekretara Nacionalne asocijacije kancelarija za mlade, inače Bečejac, Vojislav Prkosovački, član Opštinskog veća zadužen za oblasti sporta i omladine Dejan Terzić, a umesto predsednika opštine Dragana Tošića, mlade Bečeja je pozdravila njegova pomoćnica Daniela Doroslovački koja je obećala dalju podršku opštine Kancelariji za mlade.
Mandić je na svečanosti pomenuo dva velika projekta Kancelarije, uređenje Goranskog parka – prošle godine obnovljeni su omladinski objekti u parku, koji su priključeni na gradski vodovod nakon 10 godina, a do kraja ove godine trebalo bi da uz podršku nadležnog ministarstva i opštine bude izgrađena trim-staza u parku.
„Kancelarija za mlade ima tu ulogu da ’glumi’, odnosno da predstavlja sponu lokalne samouprave sa jedne, i mladih sa druge strane. Verujem da ćemo u narednom periodu svi zajedno biti vredni, kvalitetni i da ćemo održati imidž primera dobre prakse na omladinskoj mapi Srbije“, rekao je koordinator Kancelarije za mlade.

Mladi u Bečeju čine 20 odsto stanovništva

Kancelarija za mlade je sastavni deo lokalne samouprave, formirana je 1. decembra 2006. godine i jedna je od prve tri kancelarije za mlade u Srbiji, kao i pionira razvoja lokalne politike na lokalnom i nacionalnom nivou. O tome svedoči i podatak da je Ministarstvo omladine formirano tek godinu dana kasnije, 2007. godine. Tada je bilo samo pet, a danas ima 136 kancelarija u Srbiji.

Stanisavljev je istakao da je velika čast biti na jubileju, jer 10 godina neprekidnog postojanja Kancelarije nije mala stvar. „Čuo sam da ste jedan od najstarijih kancelarija u Srbiji i želim vam da i u narednom periodu održavate kontinuitet, jer i sami zante da se neke kancelarije zatvaraju, pa se ponovo otvaraju… Bečej je zaista primer dobre prakse i želim vam dobru saradnju sa pokrajinskim i republičkim vlastima. Siguran sam da ćemo u buduće vreme mnogo više raditi na zajedničkim projektima. Pokrajina je tu da vas podrži, naravno da ćemo da podržimo mladost i sport i mnogo su nam bitni vaši predlozi, ideje, vaš rad. Siguran sam da ćemo zajednički raditi na tome da stvorimo maksimalne uslove za to da ostanete u Bečeju i da ovde nađete budućnost. Puna sala gradske kuće je znak da se ovde dobro radi“.
Prkosovački je istakao da je ponosan na to što opština Bečej danas slavi 10 godina postojanja Kancelarije za mlade, pogotovo „što je pre 10 godina danas bio moj prvi radni dan u Kancelariji za mlade. Jako je bitna podrška lokalne samouprave, Kancelarije je tu za vas, imate kome da se obratite, koga da pitate, možete uvek da podelite svoju inicijativu, a paralelno sa Kancelarijom za mlade razvija se i omladinski sektor, Bečejsko udruženje mladih i ostale organizacije koje se bave mladima, tako da je 10 godina kontinuiteta u radu dalo veoma dobre rezultate. Nadam se da ćete i u narednom periodu tako dobro raditi, a Nacionalna asocijacija kancelarija za mlade, čiji je opština Bečej član, a Dane Mandić je predstavnik za region Vojvodine, će vam pružati podršku u daljem radu“.
U prethodnih 10 godina Kancelarija za mlade Bečeja je samostalno ili u saradnji sa sportskim organizacijama i obrazovnim ustanovama organizovala niz akcija u cilju poboljšanja života mladih, među kojima su bile sportske akcije, izleti, humanitarne akcije, infrastrukturni radovi, edukativne radionice, međunarodni volonterski kampovi, ali organizacija aplicira i na konkurse kod viših nivoa vlasti i do sada je realizovala brojne projekte u opštini.
Podsetimo i da je Lokalni akcioni plan za mlade opštine Bečej usvojen 2013. godine, a početkom 2017. godine na redu je njegova revizija.

B.M.

Medijski projekat Bečejskog mozaika „Utiču li mladi na sopstveni život?“ sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja

Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali