Koliko novca opština Bečej troši na mlade? (1. deo)

  05 decembar 2016
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Mladi u Bečeju čine 20 odsto populacije (od 15 do 30 godina starosti).

Prema podacima iz više istraživanja, mladi su najveća marginalizovana grupa u Srbiji. Po procenama, u Srbiji živi oko milion mladih. Oni predstavljaju izuzetno značajnu kategoriju stanovništva i buduće nosioce promena.
Međutim, u realnom životu mladi u maloj meri utiču na sopstveni život, na kontrolu rada lokalne vlasti i na razvoj lokalne zajednice, neznatno učestvuju u političkom životu, a suočavaju se s problemima na poljima obrazovanja, informisanja, zaposlenja, društvenog života, bezbednosti.
Napretka svakako ima, ali je potrebno još mnogo toga da bi mlada populacija bila istinski uključena u sve segmente društva.
U Bečeju je Kancelarija za mlade 1. decembra proslavila 10 godina postojanja i to je bila prilika da se svi zainteresovani podsete na rezultate rada Kancelarije koja je sastavni deo lokalne samouprave. Ona je formirana 1. decembra 2006. godine i jedna je od prve tri kancelarije za mlade u Srbiji. Podsetimo da je Ministarstvo omladine formirano tek godinu dana kasnije, 2007. godine. Tada je bilo samo pet, a danas ima 136 kancelarija u Srbiji.
Mladi su u razvijenim zemljama predstavljeni kao važni društveni resurs, posebno zbog činjenice višedecenijskog trenda starenja stanovništva. Oni su segment populacije koji predstavlja jedan od najosetljivijih pokazatelja društvenih promena. Zato je veoma važna sistemska briga države, ali pre svega lokalnih zajednica o mladima.
„Briga“ lokalnih zajednica vidljiva je pre svega u tome koliko novca se „troši“ na mlade.
Recimo, bečejska Kancelarija za mlade funkcioniše s relativno malo novca. Njen budžet je 2015. godine bio 1,2 miliona dinara.
Ove godine je bilo predviđeno 1,5 miliona, a potom još oko 450.000 dinara, ukupno 1,9 miliona dinara, a to po mladoj osobi za celu godinu iznosi zanemarivih 278 dinara – za taj novac ne može da se kupi niti jedna knjiga.
Predlog Kancelarije za mlade za 2017. godinu jeste da njen budžet bude 3,3 miliona dinara. Za sada (5. decembar) ne zna se da li će nadležni u lokalnoj samoupravi da usvoje taj predlog, jer predlog budžeta opštine za 2017. godinu još nije predstavljen javnosti, niti je o tom, najvažnijem dokumentu u životu grada, održana javna rasprava.
O tome koliko lokalne samouprave obezbeđuju za mlade na svojim teritorijama, svedoče istraživanja civilne organizacije Bečejsko udruženje mladih (BUM). BUM je, naime, u oktobru 2014. godine predstavio istraživanje o položaju mladih, koje je sprovedeno u svim opštinama i gradovima u Vojvodini.

Akcioni i ostali planovi

Prema raspoloživim informacijama novinara, Savet za mlade u Bečeju ne funkcioniše godinama, a o eventualnoj realizaciji Akcionog plana za preduzetništvo mladih takođe nema informacija.
O tome kako i na koji način je realizovan Lokalni akcioni plan za mlade opštine Bečej od 2013. do 2016. godine (usvojen u aprilu 2013), znaće se nešto više početkom 2017. godine, kada treba da bude urađen novi akcioni plan.

„Nakon istraživanja koje smo sproveli u toku ove godine u okviru projekta `Ka odgovornijem sprovođenju omladinskih politika u Vojvodini`, došli smo do zaključka da je položaj mladih veoma težak, odnosno da su mladi marginalizovani. To smo zaključili iz razloga što se za pozicije za mlade iz budžeta lokalnih samouprava izdvaja veoma mali iznos, koji se uglavnom kreće do 0,7 odsto budžeta na godišnjem nivou. To su veoma mali iznosi sredstava. Takođe, s tim se može dovesti u vezu i to što od nekih 330.000 mladih koliko ih živi u Vojvodini prema poslednjem popisu, čak 260.000 živi u Novom Sadu i ostalim većim gradovima, a sele se i u druge države“, rekao je predsednik BUM-a Aleksandar Đekić.
Inače, ranije, u budžetu za 2013. godinu lokalna vlast u Bečeju predvidela je 1,6 miliona dinara za mlade, a to znači da za jednu mladu osobu na teritoriji opštine za celu godinu je predviđeno oko 230 dinara. U budžetu za tu godinu bile su dve linije predviđene za sistemsku brigu o mladima i to je budžetska linija za akcioni plan omladinskog preduzetništva, sa iznosom od 750 hiljada dinara i delatnost kancelarija za mlade 870 hiljada dinara.
U 2013. godini je u sklopu istraživanja BUM-a postavljeno pitanje koliko gradovi i opštine sistemski brinu mladima, za šta su jedini pravi pokazatelji izdvajanja iz lokalnog budžeta, ne računajući plate i dotacije sa drugih nivoa.
U 2012. godini sistemski je najviše realizacije iz budžeta po mladoj osobi imala Inđija sa 465.71 dinar, zatim slede Sremski Karlovci sa 354,74 dinara po mladoj osobi, Kikinda sa 274,37 dinara, dok je Bečej bio pri dnu liste sa 186 dinara za godinu dana po mladoj osobi.

R.M.

Medijski projekat Bečejskog mozaika „Utiču li mladi na sopstveni život?“ sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja

 

Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali