Obeležen Dan osoba sa invaliditetom: Problem siromaštvo i nevidljivost

  09 decembar 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, prvi put je obeležen u Bečeju programom u plesnoj sali Gradskog pozorišta u organizaciji Društva defektologa Bečeja u saradnji sa civilnim udruženjima osoba sa invaliditetom i lokalnom samoupravom.

Prigodan govor za Međunarodni dan osoba sa invaliditetom održao je Pal Šandor, član Opštinskog veća zadužen za nacionalna, verska i socijalna pitanja, a potom su se predstavili Društvo defektologa Bečeja, Društvo za afirmaciju osoba sa invaliditetom „Feniks plus“, Udruženje obolelih od multiple skleroze, Zajednica „Vera i svetlo“ i Društvo za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama (MNRO). Defektološkinje Biljana Acan iz Zagreba i Danijela Tamaš iz Novog Sada održale su predavanja „Male kućne zajednice ili stanovanje uz podršku“, potom je prikazan i igrani dokumentarni film, a program su plesnim tačkama upotpunili članovi KUD „Orion“. Priređena je i izložba radova članova udruženja osoba sa invaliditetom i obrazovne i korektivne igre za najmlađe.
Ujedinjene nacije su 3. decembar 1992. godine proglasile Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, sa ciljem promovisanja prava tih ljudi i njihovo uključivanje u sve sfere društvenog života. Svetska statistika pokazuje da od ukupne populacije deset posto čine osobe sa invaliditetom, a procenjuje se da u Srbiji živi oko 800.000 osoba sa različitim vrstama invaliditeta, čiji je najveći problem siromaštvo, nezaposlenost i odnos društva prema njima.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali