Obeležen 3. decembar: Dan osoba sa invaliditetom

  07 decembar 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, obeležen je u Gradskom pozorištu.

Za učenike srednjih škola prikazan je film o osobama sa invaliditetom, a u Galeriji „Krug“ otvorena je izložba likovnih radova učenika osnovnih škola na temu „Problemi sa kojima se sreću osobe (deca) sa invaliditetom u opštini Bečej“. U Kreativnom centru pozorišta organizovana je tribina o pravima osoba sa invaliditetom na kojoj su učestvovali zamenica predsednika opštine Bečej Tamara Ivanišević, članica Opštinskog veća zadužena za obrazovanje, kulturu i nevladine organizacije Andrea Galgo Ferenci, savetnik predsednika opštine za socijalna pitanja Igor Kiš, v.d. direktora Centra za socijalni rad Svetlana Gagić i direktorica ŠOSO „Bratstvo“, Maja Obradović, kao i predstavnici udruženja osoba sa smetnjama u razvoju i sa invaliditetom.

Hiljadu invalidskih penzija

U izveštaju o radu Centra za socijalni rad navodi se da je u toku 2011. godine pravo na penziju ostvarilo 7.165 osoba – 1.044 ima pravo na invalidsku penziju, 4.116 na starosnu, a 2.005 na porodičnu penziju.
Na evidenciji Centra je 2.826 dece i mladih od toga – 664 osoba koje su ometene u psihofizičkom razvoju. Od 3.205 odraslih osoba 514 je ometeno u psihofizičkom razvoju.
Na evidenciji Centra za socijalni rad je 1.372 osobe sa invaliditetom, koje su korisnici socijalne zaštite (354 dece, 285 mladih, 408 odraslih i 325 starih).

O pravima koja se ostvaruju preko Centra za socijalni rad govorila je Svetlana Gagić, koja je rekla da na teritoriji opštine 90 posto osoba sa invaliditetom ostvaruje neku vrstu pomoći. Republika obezbeđuje socijalnu pomoć u novcu, pravo na pomoć i negu, i uvećano pravo na pomoć i negu. Pravo na pomoć i negu se ostvaruje zbog bolesti, a ako kod osobe postoji invaliditet, ima uvećano pravo na pomoć i negu. Osobe sa invaliditetom imaju pravo na osposobljavanje za rad, za to je država dužna da obezbedi smeštaj u internatu, školovanje, a lokalna samouprava putne troškove i putne troškove za pratioca. Postoji i pravo za smeštaj u ustanove socijalne zaštite i smeštaj u hraniteljske porodice. Republika obezbeđuje i pomoć za porodice u kojima žive deca sa posebnim potrebama, to jest za njihove hranitelje, ukoliko ne žive u sopstvenim porodicama.
Lokalna samouprava finansira jednokratnu socijalnu pomoć, međutim, ona bi trebalo da omogući i dnevni boravak za decu sa posebnim potrebama i pomoć u kući i kućnu negu.
Gagić je rekla da je nedavno Centar za socijalni rad realizovao projekat u saradnji sa donatorima iz Nemačke: svim porodicama koje imaju decu koja imaju pravo na negu i uvećanu negu, obezbeđeno je po dva kubika ogreva.
Članica Opštinskog veća Andrea Galgo Ferenci je prisutne informisala o promeni načina finansiranja civilnih organizacija iz opštinskog budžeta. Naime, od 2013. godine će biti aktuelno konkursno finansiranje, a konkurs je otvoren do 15. januara. Zamenica predsednika opštine Tamara Ivanišević je rekla da će se opština Bečej truditi da doprinese boljem uključivanju osoba sa posebnim potrebama i invaliditetom u društvo: „Opština Bečej ima obavezu i želju da brine o osobama sa invaliditetom i da na neki način neguje udruženja koja okupljaju osobe sa invaliditetom. Svesni smo da je u našoj opštini svega 13 posto osoba sa invaliditetom od ukupnog broja zaposleno, da većina živi na ivici siromaštva. Pretpostavljamo da će tu pomoći nedavno donet Zakon o zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Važno je i da se osobama sa invaliditetom pruže i drugi vidovi saradnje, društveni kontakti i shvatanje ovakvih osoba kao osoba koje su sposobne da se uključe u sve sfere društvenog života“.

Pobednici likovnog konkursa

Pobednici likovnog konkursa „Problemi sa kojima se sreću osobe (deca) sa invaliditetom u opštini Bečej“ su Borjan Jovanović iz OŠ „Svetozar Marković“ iz Bačkog Gradišta, Mihaela Šelemba iz OŠ „Zdravko Gložanski“, Tamaš Nemet iz OŠ „Šamu Mihalj“ i Emeše Brašnjo iz OŠ „Petefi Šandor“. Dodeljena je i specijalna nagrada za grupni likovni rad učenicima prvog razreda iz škole „Petefi Šandor“.

Ona je kazala i da je u toku revizija Strategije razvoja opštine Bečej, koja obuhvata i ovu oblast, te da u taj proces treba da budu uključeni predstavnici udruženja koje okupljaju osobe sa invaliditetom. Interese udruženja će da zastupa Jovan Vujkov, sekretar Udruženja gluvih i nagluvih Bečeja, koji je učestvovao i u izradi prve verzije Strategije razvoja opštine.
Zamenica predsednika opštine je, odgovarajući na pitanja učesnika tribine, obećala da će predstavnici lokalne samouprave naredne nedelje zatražiti od PIO fonda i RZZO da u svojim objektima obezbede prilagođen prilaz za osobe sa invaliditetom. Na tribini su se predstavila udruženja koja okupljaju osobe sa smetnjama u razvoju i invaliditetom u opštini, a u utorak je u ŠOSO „Bratstvo“ organizovana tribina o radu sa decom sa smetnjama u razvoju, a u četvrtak u Gradskom pozorištu upriličen je koncert hora „ISON“ iz Novog Sada, jedinog inkluzivnog hora u Evropi.

LJ.M.

 

 

 

Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali