Pristupačnost ŠOSO „Bratstvo“: Od Nove godine podizna platforma

  10 decembar 2021
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Deca sa telesnim invaliditetom koja pohađaju ŠOSO „Bratstvo“ ili su korisnici resursnog centra te škole iz tipičnih škola, od početka drugog polugodišta trebalo bi da imaju olakšani boravak u objektu obrazovne ustanove u centru grada, u Dositejevoj ulici.

Naime, do tada bi na ulazu u objekat škole, gde kretanje otežavaju stepenice, trebalo da bude ugrađena podizna platforma nosivosti do 150 kilograma.

Stepenice na ulazu u školski objekat otežavaju pristup u učionice deci koja se nalaze u kolicima, kao i njihovim pratiocima, jer je veoma teško – a u zimskim uslovima i neizvodljivo – poneti kolica u kojoj je dete, na stepenicama kako bi ono moglo da prisustvuje nastavi ili terapijama defektologa u školi za decu sa smetnjama u razvoju.

Podizna platforma je neophodna, dugo čekana i dugo i obećavana investicija u školi „Bratstvo“.

Ulaganje biće ostvareno zahvaljujući Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje na čijem konkursu je škola „Bratstvo“ nedavno dobila 1,2 miliona dinara za nabavku pokretne platforme, koja bi trebalo uskoro da stigne iz Italije, rekao je direktor obrazovne ustanove Zoltan Horvat.

Po Pravilniku o tehničkim standardima planiranja, projektovanja i izgradnje objekata kojima se osigurava nesmetano kretanje i pristup osobama sa invaliditetom, deci i starim osobama, propisani su standardi koji definišu obavezne tehničke mere i uslove za planiranje, projektovanje i izgradnju objekata, kojima se osigurava nesmetano kretanje i pristup osobama sa invaliditetom, deci i starim osobama.

Pristupačnost se odnosi na zgrade javne i poslovne namene, objekte za javnu upotrebu (ulice, trgovi, parkovi…), kao i na stambene i stambeno poslovne zgrade sa deset i više stanova. Pristupačnost, u smislu pravilnika, odnosi se na planiranje novih objekata i prostora, projektovanje i izgradnju i dogradnju novih objekata, ali i na rekonstrukciju i adaptaciju postojećih objekata, kada je to moguće u tehničkom smislu.

S tim u vezi treba napomenuti da liftovi i/ili podizne platforme za osobe sa invaliditetom treba da budu ugrađene i prilikom rekonstrukcije drugog objekta ŠOSO „Bratstvo“ na teritoriji II Mesne zajednice, čija adaptacija je najavljena, ali još nije realizovana, pre nekoliko godina.

Takva je situacija i sa rekonstrukcijom Osnovne škole „Sever Đurkić“ u Bečeju, u kojoj se radovi takođe najavljuju poslednjih nekoliko godina.

Prema najnovijim najavama predstavnika lokalne samouprave, početak rekonstrukcije škole „Sever Đurkić“ planiran je u toku 2022. godine. Prema podacima novinara, prilikom sveobuhvatne adaptacije zgrade u toj obrazovnoj ustanovi predviđena je izgradnja betonske rampe za osobe sa invaliditetom na ulazu u objekat, kao i tri kose stepenišne platforme unutar objekta za potrebe dece sa telesnim invaliditetom.

Do tada deci koja su u kolicima onemogućen je pristup na sprat te i ostalih osnovnih i srednjih škola na teritoriji opštine Bečej.

R.M.
Projekat „Van sistema bez ličnog pratioca – Prava dece sa invaliditetom u fokusu“ sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali