Bečej: Oprezno planiran budžet – za zelene površine i zoohigijenu oko 800.000 evra

  09 januar 2021
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Javna rasprava o nacrtu opštinskog budžeta za 2021. godinu, koji je samo jedan dan ranije objavljen na sajtu lokalne samouprave, u prisustvu nekoliko građana i zaposlenih u opštini Bečej 11. decembra trajala je oko sat i po vremena.

O tome kako lokalna samouprava planira da potroši 1,6 milijardi dinara (u tom iznosu je i planirani novac sa viših nivoa vlasti) koliko je planirano da 2021. bude „debeo“ opštinski novčanik, govorio je predsednik opštine Dragan Tošić.

Ukupni sopstveni prihodi budžeta su 1 milijarda i 170 miliona dinara.

„Čini mi se da smo dosta oprezno predvideli budžet za narednu godinu što se tiče sopstvenih prihoda i to me raduje, zato što smo ranijih godina, imajući možda veću ambiciju, pokušavali, ne mislim na našu vlast, nego na sve vlasti koje su bile pre nas, da ’naduvamo’ budžete i onda se desi da tokom godine morate da radite rebalanse kako biste ’skraćivali’ sve te budžete. Dosad je bila praksa u opštini Bečej, kada se usvoji budžet, da smo onda rebalansom, ako je sve proteklo onako kako je planirano, povećavali budžet sa sredstvima iz viših nivoa vlasti i sa izdvajanjem sopstvenih sredstava kako bismo mogli da konkurišemo“, kazao je Tošić.

„Od poreza na zarade u budžetu opštine predviđeno je 377 miliona dinara, odnosno nešto više od 30 odsto budžeta se predviđa od poreza na zarade i na kapitalna primanja fizičkih lica. Što se tiče ostalih poreza, kada se sve sabere, to je negde oko 51 odsto budžeta, što je veoma dobro“, objasnio je Tošić.

Planirani budžetski deficit za 2021. godinu je 0,2 odsto budžeta.

Tošić je rekao da su pojedini predlozi građana prilikom anketiranja u akciji o tome za koje prioritete žele da potroše 50 miliona dinara, „ušli“ u budžet.

Pominjao je uređenje parka, izgradnju terena i trim staze kod dečijeg dispanzera, sa viših nivoa vlasti 2 miliona dinara, izgradnju rasvete na Topolskom putu, sa viših nivoa vlasti 2 miliona dinara, rekonstrukciju vodovoda, iz opštinskog budžeta 11,8 miliona dinara, izgradnju plaže na Tisi, sa viših nivoa vlasti 16 miliona dinara, poboljšanje kvaliteta vode za piće u Radičeviću, sa viših nivoa vlasti 20 miliona dinara, sanaciju plaže u Bačkom Petrovom Selu, iz opštinskog budžeta 1 milion, postavljanje semafora na glavnom putu u Bačkom Gradištu, 1 milion sa viših nivoa vlasti…

Planira se i sanacija puta Poljanica-Bečej, i to su tražili građani opštine, naime, predviđen je novac za atarske puteve, ukupno 30 miliona dinara.

Novac za „Bečej noću“ neće biti potrošen za lečenje dece

Građanka Mileševa Dušanka Vuksić izrazila je nezadovoljstvo, jer, kako je rekla, adaptacija školske zgrade škole „Petefi Šandor“ u Mileševu nije u nacrtu budžeta, mada je to ulaganje obećano stanovnicima Mileševa prilikom protesta zbog zatvaranja školske zgrade u selu.

Tošić je rekao da je u budžetu predviđeno tri miliona dinara za renoviranje škole i da će opština, pored toga, na konkursu Ministarstva za zaštitu životne sredine nastojati da obezbedi novac i za sanaciju divlje deponije na ulazu u selo.

Predsednik opštine je obećao i da će 2021. opština pokušati da na konkursima ministarstava dobije novac za projekte kao što su rekonstrukcija Novosadske ulice sa biciklističkom stazom, staza do Botre itd.

Milan Bokun iz Bečeja je, osim postavljanja brojnih pitanja o pojedinostima iz nacrta budžeta, predložio predsedniku opštine da se u opštinskom budžetu obezbedi pomoć porodicama u kojima je neko preminuo od koronavirusa, jer ti građani moraju da se sahrane, kako je rekao, u posebnim vrećama i limenim kovčezima, a to im povećava troškove sahrane.

Predsednik opštine je rekao da je predviđen novac za pomoć prilikom sahranjivanja na kontu Centra za socijalni rad.

Predložio je Bokun i da opština Bečej, slično pojedinim gradovima u Srbiji, novac predviđen za proslavu Nove godine uplati za lečenje bolesne dece, a s obzirom na to da opština ne organizuje proslavu Nove godine, tražio je da se umesto organizacije festivala „Bečej noću“, novac za organizovanje festivala uputi na troškove lečenja dece.

Predlog nije prihvaćen.

Bokunu nije bilo omogućeno da postavi pitanje predsedniku Bečejskog udurženja mladih (BUM) Aleksandru Đekiću čije je udruženje zajedno sa lokalnom samoupravom anketiralo građane o budžetskim prioritetima u okviru akcije „Budžet po meri građana – i ti se pitaš“.

Kako je Bokun kasnije naveo na svojoj Fejsbuk stranici, pitanje bi, da je mogao da postavi, glasilo: „Da li je učestvovanje BUM-a na ovakvoj javnoj raspravi i u radu na budžetu u ovakvim uslovima u interesu građana ili u interesu vlasti?“.

Finansiranje deficita i kredita

U nacrtu opštinskog budžeta se navodi da je planirano da budžetski deficit 2021. godine bude 79,9 miliona dinara, a potreban novac za finansiranje deficita i otplatu glavnice za opštinske kredite u iznosu od 36,6 miliona dinara planira se obezbediti iz primanja od zaduživanja kod poslovnih banaka u iznosu od 3,1 milion dinara i od prenetih neutrošenih sredstava u iznosu od 113,4 miliona dinara.

Plate za više od 270 ljudi

U nacrtu opštinskog budžeta piše da u skladu sa Zakonom o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, „sredstva za plate se obezbeđuju za broj zaposlenih od 134 u lokalnoj administraciji, 100 na neodređeno vreme i 15 na određeno vreme (od toga 11 izabranih i 8 postavljenih lica)“.

Obezbeđuju se i sredstva za plate PU „Labud Pejović“ Bečej za 109 radnika na neodređeno vreme i za 29 radnika na određeno vreme.

U budžetskoj 2021. godini neće se isplaćivati božićne, godišnje i druge naknade i bonusi koji su predviđeni posebnim i pojedinačnim kolektivnim ugovorima za direktne i indirektne korisnike sredstava budžeta, osim jubilarnih nagrada za zaposlene koji su to pravo stekli u 2021. godini, navodi se u nacrtu budžeta.

Održavanje zelenih površina

Kao i ove godine, i u narednoj je planirana potrošnja velike količine novca za održavanje javnih zelenih površina, 51 milion dinara – oko 430.000 evra – i za zoohigijenu, 42 miliona – oko 350.000 evra.

Podsetimo da do kraja jula 2020. godine zaključenim ugovorima u postupcima javnih nabavki Javno preduzeće Komunalac u 2020. godini za usluge košenja trave, orezivanja drveća i za sadnice i cveće potrošilo ukupno 21,5 miliona dinara, to jest 182.978 evra (srednji kurs 117,5 dinara), informacije su iz javno dostupnih dokumenata.

Za usluge košenja i orezivanja angažovana je Studentska zadruga „Mašinac“ iz Novog Sada.

Što se uklanjanja životinjskih leševa tiče, po podacima iz oktobra 2020. godine, ugovor Javnog preduzeća Komunalac u 2020. godini (na 12 meseci) sa privatnom spalionicom „Eko-vet plus“ iz Vrbasa vredan je 9.166.665 dinara bez PDV-a – oko 78.000 evra.

U toku 2020. godine, do početka septembra meseca, prema podacima iz Komunalca, sa teritorije opštine Bečej uklonjeno je 108 komada uginulih životinja, a kontejner kod azila za pse ispražnjen je 17 puta.

K.D.F. (Tekst je objavljen 25. decembra u 813. broju Bečejskog mozaika)

Projekat „Odluke u ime građana 2020“ sufinansiran je iz budžeta opštine Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali