Izgradnja hotela „Tisa garden“: Novi rok izgradnje hotela i novi investitor

  09 januar 2021
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Na obali reke Tise, na delu hipodroma u Bečeju 2020. godine trebalo bi da bude započeta izgradnja hotela sa četiri zvezdice „Tisa garden“, saopštio je sredinom marta 2019. godine na konferenciji za novinare vlasnik investitora, „Knežev grupe“, Dragan Knežev.

Međutim, izgradnja hotela na zemljištu koje je opština prodala pomenutoj firmi u leto 2018. godine za 7,38 miliona dinara, nije započeta do oktobra 2020. godine.

Štaviše, došlo je do pomeranja roka izgradnje i promene investitora (vlasnika) projekta.

Rok za izgradnju hotela bio je 3 godine od trenutka kupovine placa, ali, prema informacijama redakcije Bečejskog mozaika, predstavnik „Knežev grupe“ je nedavno zatražio od lokalne samouprave produženje tog roka zbog epidemiološke situacije i u lokalnoj samoupravi je taj zahtev prihvaćen.

Rok za izgradnju hotela produžen je još dve godine, do 30. septembra 2023. godine.

Inače, prema javno dostupnim podacima, plac na kom je „Knežev grupa“ trebalo da izgradi hotel – parcela 5429/1 katastarska opština Bečej, gradsko građevinsko zemljište, pašnjak 1. klase, površine 1 ha 25 a 46 m², javne svojine opštine Bečej, upisane u LN broj 13771 k.o. Bečej kod RGZ –

Služba za katastar nepokretnosti Bečej – više nije u vlasništvu „Knežev grupe“, već firme „Duna improvement“ iz Bečeja, osnovane 19. avgusta 2020. godine, čiji je osnovni kapital 1.000 dinara.

Naime, na sajtu Republičkog geodetskog zavoda se navodi da je imalac prava na parceli „Duna improvement“ d.o.o. Bečej i da je oblik svojine privatna.

Navodi se i zabeležba od 25. septembra 2020. godine da prvostepena odluka broj 952-02-4-084- 105040/2020 nije konačna.

Vlasnik „Knežev grupe“ Dragan Knežev je 13. oktobra za Bečejski mozaik izjavio da je tačna informacija o produženom roku za izgradnju hotela.

„Mogu da kažem da smo našli drugog investitora i da smo zato produžili rok i da će taj rok biti ispoštovan“.

Upitan da li je prodao plac, odgovorio je: „Jesam, drugom investitoru“ i potvrdio je da je reč o „Duna improvement“ d.o.o. Bečej.

Knežev je dodao da je „prodat i projekat“, te da će se izgraditi to što je planirano, samo je drugi investitor, a ne „Knežev grupa“.

Redakcija Bečejskog mozaika uputila je 13. oktobra i-mejl na adresu firme „Duna improvement“ d.o.o. Bečej, Andrašu Balintu iz Mađarske, osobi koja se na sajtu Agencije za privredne registre navodi kao direktor firme, o tome, s obzirom na to da je ta firma kupila parcelu 5429/1 u katastarskoj opštini Bečej od „Knežev grupe“, kada planira da započne izgradnju hotela i da li će on biti izgrađen po originalnom planu „Knežev grupe“ („Tisa garden“, idejno rešenje „Knežev grupe“).

Od Balinta je zatražen i intervju o pojedinostima projekta izgradnje hotela u bečejskom sedištu firme „Duna improvement“. Do zaključenja ovog broja Bečejskog mozaika, 14. oktobra, Balint nije odgovorio na pitanja.

Zasad prazan plac umesto hotela

Što se tiče planiranog hotela na nekadašnjem hipodromu, za sada redakcija nema informacija o tome da li će aktuelni vlasnik placa tamo da izgradi hotel „Tisa garden“ čiji je idejni projekat javnosti predstavljen u martu 2019. godine ili drugačiji hotel.

Kako je tada rečeno, izgradnja hotela bi koštala oko 2 miliona evra. Budući hotel trebalo je da ima 25 dvokrevetnih soba i dva VIP apartmana sa zelenim površinama na krovu.

Na pomenutoj parceli, inače, dozvoljena je gradnja objekata u zoni „Kompleks hotela“ namene i po uslovima u skladu sa odredbama Plana detaljne regulacije komercijalne banje u Bečeju („Sl. list opštine Bečej“ br. 1/11 i 3/12).

Obavezna je izrada urbanističkog projekta za potrebe urbanističko-arhitektonske razrade lokacije.

Vrsta i namena objekata: glavni objekat hotel (kao slobodnostojeći objekat) u okviru hotela moguće je smestiti sve prateće sadržaje banjsko turističko-trgovinskih usluga (restorani, kafei, tretmani za relaksaciju i ulepšavanje, kao i pratećih sadržaja banjskih usluga i trgovine u svrhu turizma).

Što se pratećih objekata tiče, nije dozvoljena izgradnja drugih objekata na parceli, sem ako su to bazeni (koji se ne obračunavaju u parametre izgrađenosti i iskorišćenosti parcele) zasene i prostorije za održavanje bazena.

Pomoćne prostorije se moraju smestiti u okviru glavnog objekta. Dozvoljena spratnost i visina objekta: spratnost glavnog objekta je maksimalno P+6+Pk, a minimalno P+4.

Dozvoljena je izgradnja podrumske ili suterenske etaže kao i bazena, ako ne postoje smetnje geotehničke ili hidrotehničke prirode.

Objekat bazena može biti u sklopu glavnog objekta ili kao odvojeni objekat kada je od glavnog objekta i od susednih parcela odmaknut minimum 4 metra.

Hotel do hotela?

Tvorac idejnog projekta hotela „Tisa garden“ za „Knežev grupu“, arhitekta Zoran Đorđević je u martu 2019. godine rekao da će hotel, čiji oblik podseća na potkovicu, biti izgrađen na tri nivoa, a da bi sve sobe gledale na reku Tisu, s obzirom na to da je hipodrom u depresiji u odnosu na nasip, hotel će biti izgrađen na veštačkom brdu.

Planirano je da hotel ima velnes i fitnes centre, salu za konferencije, restoran, zatvoreni i otvoreni bazen, sve to na nešto više od 3.000 kvadratnih metara.

Arhitekta Đorđević je istakao da se vodilo računa o tome da se budući hotel uklopi u ambijent.

On je, kako je rekao, pre oko 30 godina učestvovao i u izradi projekta hotela „Bela lađa“ u neposrednoj blizini placa gde će se graditi novi hotel.

Upitan šta će biti upravo sa tim, sada već prilično ruiniranim hotelom „Bela lađa“, naime, AIK banka, čije je vlasništvo taj objekat, početkom 2019. godine je potpisala predugovor s budućim vlasnikom, Dragan Knežev je u martu 2019. godine odgovorio da je predugovor potpisan sa preduzećem čiji je manjinski suvlasnik njegov sin Ivan Knežev.

Po podacima katastra vlasnik zgrade turizma (deo), to jest nekadašnjeg hotela „Bela lađa“ danas je „Zlatna obala“ d.o.o. Bečej, čiji je vlasnik Đorđe Đukić, a čiji je manjinski vlasnik do marta ove godine bio i Ivan Knežev.

Plac vredan 7 miliona u vlasništvu firme s osnovnim kapitalom od 1.000 dinara

Firma „Duna improvement“ d.o.o. Bečej je, prema javno dostupnim podacima, osnovana 21. avgusta 2020. godine, sedište firme je u ulici Zmaj Jovina broj 88, a pretežna delatnost je nespecijalizovana trgovina na veliko.

Zakonski zastupnik firme je direktor Andraš Balint iz Mađarske, a vlasnik „Dunaimprovement“ kft. (d.o.o.) iz Budimpešte (Mađarska).

Osnovni kapital bečejske firme je 1.000 dinara.

Sedište firme je u ulici Zmaj Jovina broj 88, to je sedište i, prema javnim podacima, Društva sa ograničenom odgovornošću za računovodstvene i knjigovodstvene poslove „Bečej“, ali se sa ulice ne može uočiti tabla na kojoj piše da se tamo nalazi pominjano preduzeće.

Zanimljivo je da se na istoj adresi nalaze i adrese za prijem pošte firmi „De bemy grand commerce“ d.o.o. Bečej, „Taberna plus“ d.o.o. Bečej i „Relicus trade“ d.o.o. Bečej.

Nazivi tih firmi su poznati javnosti opštine Bečej iz juna 2019. godine, naime, tada je jedna od njih postala vlasnik dve nepokretnosti do tada javne svojine opštine Bečej.

Nepokretnost u javnoj svojini opštine, u Glavnoj ulici 16 – stan u stambenoj zgradi od 59 m2 i pripadajući deo zemljišta pod zgradom i drugim objektom ukupne površine 2 ara i 55 m2 – za 1,55 miliona dinara kupila firma „Taberna plus“ iz Bečeja, a nepokretnost javne svojine opštine u Glavnoj ulici 51 – gradsko građevinsko zemljište od 5 ari i 81 m2, porodična stambena zgrada od 228 m2 i pomoćna zgrada od 11 m2 – za 2,85 miliona dinara takođe je kupila „Taberna plus“.

Za obe nekretnine su se nadmetale tri firme, „Taberna plus“ d.o.o., „Relicus trade“ d.o.o, i „De Bemy grand commerce“ d.o.o.

Svi navedeni imaju različite adrese u Bečeju, u ulici Miloša Crnjanskog, u ulici Jovana Popovića i u ulici Zmaj Jovine, ali ni na jednom mestu niko nije čuo za te firme

Kristina Demeter Filipčev – Ilustracija: Slika planiranog hotela „Tisa garden“ iz promotivnog materijala koji je 2019. predstavila „Knežev grupa“ (Tekst je objavljen 16. oktobra u 809. broju Bečejskog mozaika)

Projekat „Odluke u ime građana 2020“ sufinansiran je iz budžeta opštine Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali