Objekti škole „Bratstvo“: „Sanacija je sada već preko potrebna“

  30 decembar 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Od najave rekonstrukcije objekta ŠOSO „Bratstvo“ za decu sa smetnjama u razvoju krajem 2017. godine prošle su tri godine, ali rekonstrukcija školske zgrade u ulici Đure Jakšića do kraja decembra 2020. godine nije započeta.

Objekat je godinama u veoma lošem stanju, nepristupačan je, toaleti su neuslovni…

O tome je poslednji put početkom decembra govorio direktor škole Zoltan Horvat koji je rekao: „Šestu godinu smo već na listi prioriteta. Nadam se da će naša škola biti rekonstruisana kada i škola ’Sever’ Đurkić“, možda na proleće. U tom objektu su nemogući uslovi, toaleti, pristup zgradi, sama zgrada... Sanacija je sada već preko potrebna“.

Rekonstrukciju te zgrade, kao i objekta škole OŠ „Sever Đurkić“ trebalo bi da finansira Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, ali ti projekti još uvek se ne mogu naći na sajtu Kancelarije, čak ni kao „projekti u pripremi“.

Cena „Severa“ bi po najavama opštinskih čelnika trebalo da bude oko 300 miliona dinara, a „Bratstva“ prema ranijim procenama oko 50 miliona. Naime, u međuvremenu se iz objekta škole iselio odeljenje dečjeg vrtića, te bi trebalo da se i taj deo adaptira, a to bi trebalo da poskupi cenu projekta.

Predsednik opštine Dragan Tošić je o rekonstrukciji školskih objekata za Bečejski mozaik poslednji put govorio 1. septembra, kada je rekao da je lokalna samouprava završila ispravke projekta „Severa“ i da je „krajnje vreme da dobijemo zeleno svetlo da možemo da krenemo u raspisivanje javne nabavke“.

Do 30. decembra javna nabavka za rekonstrukciju škole „Sever Đurkić“ nije raspisana.

U vezi sa rekonstrukcijom objekta škole „Bratstvo“ situacija je komplikovanija, rekao je predsednik opštine u septembru.

Naime, projekat je „proširen“ i trebalo bi da se rekonstruiše i deo objekta koji je pripadao obdaništu.

„Pokušavamo da se dogovorimo da se ceo objekat rekonstruiše, da li će ga koristiti obdanište ili učenici ’Bratstva’, sasvim je svejedno, ali je normalno da rekonstruišemo ceo objekat. Sad radimo projekat koji ćemo podneti i imamo usmeno obećanje da će biti odobreno, jer smo objasnili nadležnima da se radi o spojenom objektu“, rekao je Tošić.

Realizacija tog posla, po mišljenju predsednika opštine, trebalo bi da bude započeta tokom zime 2021. godine ili na leto 2021, pa da se deca vrate u školu nakon zimskog raspusta 2021/2022. školske godine.

Zgrada škole „Bratstvo“ u centru Bečeja, u Dositejevoj ulici, takođe nije u dobrom stanju, niti odgovara potrebama dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

Tadašnja pomoćnica predsednika opštine za obrazovanje i vaspitanje Suzana Đukić je u oktobru 2018. godine rekla da se planira adaptacija objekta škole „Bratstvo“ u centru grada, koji je i resursni centar za dodatnu podršku deci sa smetnjama u razvoju koja pohađaju tipične škole.

Planirano je da u budućnosti u drugom objektu škole izvodi nastava, a da u centralnoj zgradi obrazovne ustanove bude organizovana dodatna podrška deci, objasnila je ona.

U toku zimskog raspusta 2020. godine su u toj zgradi sanirani toaleti i dnevni boravak – čiju je upotrebu inspekcija prethodno zabranila.

Novac za taj posao je obezbedio Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, 2,1 milion dinara, a lokalna samouprava je učestvovala sa 1,1 milion.

Javna nabavka je raspisana dva puta, jer na prvoj nije bilo moguće naći izvođača za sanaciju toaleta i dnevnog boravka za 2,1 milion, te je za drugu nabavku povećan iznos – vrednost sanacije i opremanje dnevnog boravka je 3,2 miliona dinara.

Dnevni boravak sada ima i prilaz kolicima, međutim, problem stvara ulaz u školsku zgradu kojoj nema prilaza kolicima, ali ima stepeništa.

Predsednik opštine Dragan Tošić je početkom marta ove godine rekao da će opština konkurisati kod pokrajinskog sekretarijata ili nekog ministarstva kako bi dobila novac za adaptaciju celog objekta, čiji je projekat već izrađen, ali nije mogao da precizira kolika bi bila cena adaptacije zgrade, međutim, rekao je da ne bi trebalo da bude viša od 30-40 miliona dinara.

Predsednik opštine je tada najavio i da lokalna samouprava sa jednim lokalnim nevladinim udruženjem planira da konkuriše i za izgradnju inkluzivnog igrališta u blizini škole „Bratstvo“, prekoputa škole „Zdravko Gložanski“.

Ocenio je da bi cena igrališta gde bi mogla da se igraju i deca sa invaliditetom i smetnjama u razvoju, bila desetak miliona dinara.

Do kraja 2020. godine nije započeta adaptacija objekta u Dositejevoj, niti izgradnja inkluzivnog igrališta.

B.M. i K.D.F.

Projekat „Izazovi i dostignuća – obrazovanje dece sa smetnjama u razvoju u školi ’Bratstvo’“ sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali