Odluke u ime građana 2020: Zašto lokalna samouprava ne odgovara na pitanja o igralištima?

  15 jul 2020
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Većina igrališta na teritoriji opštine Bečej je godinama u lošem stanju i to je sve ozbiljniji problem za porodice sa decom, te roditelji često ukazuju na tu situaciju, ali i na to da igrališta ne odgovaraju najosnovnijim bezbednosnim standardima.

Ove godine je Javno preduzeće Komunalac postavilo nekoliko novih igrališta, međutim, recimo, ono u parku kod dečjeg dispanzera već je nekoliko puta oštećeno. Za bezbednost dece je posebno opasno igralište kod kanala u Picoderu, o čemu su ove novine nekoliko pita izveštavale, međutim, nadležno javno preduzeće i opštinske inspekcije dosad nisu preduzeli ništa.

S obzirom na to da je igralište pored kanala pre izvesnog vremena „popravljeno“ i to tako da danas ljuljaške stoje ukrivo, te deca teško mogu da se popnu na njih, a deo za sedenje je od materijala koji veoma klizi, a nadležni u Javnom preduzeću Komunalac koje gazduje igralištima u Bečeju ne znaju ko, kada i po čijem nalogu je popravljalo igralište, niti da li ono ima odobrenje za korišćenje, te se stiče utisak da nije bezbedno za korišćenje, redakcija Bečejskog mozaika je 4. juna uputila zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja lokalnoj samoupravi, međutim, više od mesec dana kasnije nije dobila odgovor, mada je reč o zdravlju i bezbednosti dece, kada bi uobičajeni zakonski rok od 15 dana za odgovor trebalo da bude skraćen na 48 sati.

Zbog ćutanja lokalne administracije redakcija Mozaika će se obratiti povereniku za slobodan pristup informacijama od javnog značaja. Do tada nije u mogućnosti da obavesti javnost o tome ko je i kada sanirao dečje igralište kod kanala u delu Bečeja koji se zove Picoder, da li je nadležno opštinsko odeljenje izdalo dozvolu za to, da li je nadziralo sanaciju tog igrališta, ako jeste, da li je napravljen zapisnik, izveštaj, zvanična primopredaja radova, a ako nije, zašto nije?

Iz opštine nema odgovora ni na pitanja o tome, s obzirom na to da igralište na obali kanala po sudu građana nije bezbedno za korišćenje, da li je nadležna opštinska inspekcija obavila kontrolu tog igrališta, a ako jeste, kada, i šta je ustanovljeno, da li će se nešto preduzeti u vezi sa stanjem tog mesta na obali kanala, a ako hoće kada, šta i ko, da li dečje igralište ima odobrenje za postavljenje, da li ima projekat uređenja i tehnički projekat, da li ima saglasnost za korišćenje od strane ovlašćene ustanove za zaštitu na radu i zaštitu zdravlja?

Prema informacijama redakcije Bečejskog mozaika tražene podatke bi trebalo da poseduje Odeljenje za urbanizam, građevinarstvo, komunalne poslove, saobraćaj i inspekcijski nadzor Opštinske uprave. Podsetimo da je po elaboratu iz 2009. godine na teritoriji opštine Bečej bilo 27 igrališta, od kojih je svega 5 imalo odobrenje za postavljanje, to jest 18,5 odsto, a u funkciji je bilo 12 igrališta (44,4 odsto).

U tom elaboratu, koji je na zahtev Opštinskog veća izradio Odsek za urbanizam i građevinarstvo Odeljenja za urbanizam, komunalne poslove i zaštitu životne sredine Opštinske uprave, 2009. godine je stanje igrališta ocenjeno „kao zapušteno, bez redovnog održavanja, mobilijar je oštećen i demoliran. Takvim stanjem igrališta predstavljaju neposrednu opasnost po život i zdravlje dece, koja ga koriste uprkos takvom stanju“.

U elaboratu je navedeno da ni za jedno igralište u opštini nije urađen adekvatan projekat uređenja, niti tehnički projekat za mobilijar, „a da se ne govori o tome da nema saglasnosti za korišćenje od strane ovlašćene ustanove za zaštitu na radu i zaštitu zdravlja koja se bavi takvom stručnom problematikom, iako je to i za obične objekte i konstrukcije u obavezi da se uradi od strane investitora, kao i da se objekat tehnički zaprimi“.

Iz opštine nema odgovora na pitanje da li je od 2009. godine do danas urađen sličan elaborat i šta je u njemu konstatovano.

K.D.F. (Tekst je objavljen 10. jula u 803. broju Bečejskog mozaika)
Projekat „Odluke u ime građana 2020“ sufinansiran je iz budžeta opštine Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali