Priznanje Opštini Beče:j Za plan rodne ravnopravnosti

  10 april 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Opština Bečej je osvojila posebno priznanje u oblasti „Ravnopravnost i odsustvo diskriminacije“ za izradu Akcionog plana za unapređenje položaja žena i rodne ravnopravnosti u okviru projekta „Unapređenje dobrog upravljanja na lokalnom nivou“ kao dela šireg programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“, koji realizuju Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) i Stalna konferencija gradova i opština (SKGO).

Priznanja su 21. februara u nekoliko oblasti dodeljena lokalnim samoupravama koje su u 2018. godini najviše doprinele razvoju i primeni principa dobre uprave na svojoj teritoriji.

U oblasti „Efikasnost i delotvornost“, prvu nagradu osvojio je Novi Pazar, a posebna priznanja dodeljena su Inđiji i Užicu.

U oblasti „Transparentnost i učešće javnosti u radu lokalne samouprave“ prvu nagradu osvojila je Ruma, dok su dobitnici posebnih priznanja Pirot, Veliko Gradište i Nova Varoš.

U oblasti „Odgovornost i vladavina prava“ prvu nagradu osvojila je opština Vlasotince.

U oblasti „Ravnopravnost i odsustvo diskriminacije“ prvu nagradu osvojila je gradska opština Vračar, a posebna priznanja, osim Bečeja, Raška i Pančevo.

Nagradu u ime lokalne samouprave Bečeja primio je član Opštinskog veća zadužen za oblasti privrede i zaštite životne sredine Dragan Kovačev, koji je rekao da je opština Bečej zalaganje za rodnu ravnopravnost potvrdila potpisivanjem Evropske povelje za rodnu ravnopravnost i usvajanjem Akcionog plana za unapređenje položaja žena i rodne ravnopravnosti od 2018. do 2022. godine, kao i time što je u delovima opštinskog budžeta primenjen i rodni princip.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, na teritoriji opštine Bečej živi 37.351 stanovnik, od kojih većinu čine žene (19.035).

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali