I ja sam tu – društvena isključenost dece sa invaliditetom zbog siromaštva (6. deo): Najmanje novca za „Bratstvo“ i „Šamu“

  11 januar 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na teritoriji opštine Bečej osnovne škole pohađa 2.700 učenika, od tog broja u naselju Bečej njih 1.800.

Najmanje đaka, što je logično, ima u ŠOSO „Bratstvo“ koju pohađaju deca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, njih 111.
Sledi škola „Petefi Šandor“ u Bečeju sa svega 253 učenika, zatim škola „Svetozar Marković“ u Bačkom Gradištu sa 393 đaka.
Školu „Zdravko Gložanski“ pohađa 659 učenika, u „Šamu Mihalj“ u Bačkom Petrovom Selu ide 497 učenika, u istoimenu školu u Bečeju 452 i u „Sever Đurkić“ 446.

Što se finansiranja škola tiče, u izveštaju o trošenju novca iz opštinske kase do kraja septembra 2018. godine piše da je predviđen godišnji iznos za „Bratstvo“ 7,1 milion dinara, a do kraja septembra potrošeno je 3,8 miliona, za školu „Šamu Mihalj“ u Bečeju planiran je iznos od 8,4 miliona, do kraja septembra je potrošeno 5,09 miliona, za istoimenu školu u Bačkom Petrovom Selu planirano je 6,4 miliona, do kraja septembra je potrošeno 2,5 miliona, škola „Petefi Šandor“ je do kraja septembra potrošila 5,9 od predviđenih 8,5 miliona dinara, a škola „Svetozar Marković“ u Bačkom Gradištu 3,9 od ukupno predviđenih 7,2 miliona.

Najviše novca je trebalo da bude obezbeđeno za funkcionisanje škola „Sever Đurkić“ i „Zdravko Gložanski“, 21,8, odnosno 21,4 miliona dinara. Od toga je do kraja septembra „Sever“ potrošio 9,8, a „Zdravko“ 16,8 miliona dinara.

Uprkos tome što je odmah iza škole „Zdravko“ po broju đaka, za školu „Šamu Mihalj“ je predviđeno najmanje novca na godišnjem nivou, a nju sledi „Bratstvo“, mada je reč o, uslovno rečeno, skupoj školi, kojoj bi bilo potrebno mnogo edukativnih pomagala i asistivne tehnologije.

U opštinskom budžetu za 2019. godinu za finansiranje pojedinih škola predviđeni su manji iznosi nego 2018. godine. Za „Bratstvo“ je planirano 6,6 miliona dinara, za školu „Šamu Mihalj“ u Bečeju 7,9 miliona, za istoimenu školu u Bačkom Petrovom Selu 7,1 milion, školi „Petefi Šandor“ je predviđeno 8,9 miliona dinara, a školi „Svetozar Marković“ u Bačkom Gradištu 7,1 milion.

Najviše novca je i u 2019. godini planirano za funkcionisanje škola „Sever Đurkić“, 16,9 miliona i „Zdravko Gložanski“, 17,6 miliona dinara.
U 2019. godini manje novca bi trebalo da dobiju nego što je bilo planirano 2018. godine sve škole, osim škola „Šamu Mihalj“ u Bačkom Petrovom Selu, „Svetozar Marković“ u Bačkom Gradištu i „Petefi Šandor“ u Bečeju.

R.M. (Foto: pixabay.com)

Projekat „I ja sam tu – društvena isključenost dece sa invaliditetom zbog siromaštva“ sufinansiran je iz budžeta opštine Bečej.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali