Nastavak ulaganja na teritoriji opštine Bečej: Sledeće nedelje počinje rekonstrukcija Trga Čilag

  24 avgust 2018
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U toku leta i/ili jeseni trebalo bi da bude, ako ne i završeno, makar započeto nekoliko većih ulaganja na teritoriji opštine Bečej. Jedno od njih je izgradnja kružnog toka na veoma nepreglednoj raskrsnici nekoliko ulica, na Trgu Čilag, tu je, zatim, rekonstrukcija krova sportskog centra, izgradnja autobuskih stajališta, a za iduću godinu najavljene su rekonstrukcije škole „Sever Đurkić“ i „Bratstvo“ za ukupno oko 400 miliona dinara.

Zasad redakcija Bečejskog mozaika nema pouzdanih informacija o tome da li će i kada, ako hoće, biti moguće koristiti fiskulturnu salu, koja je pre nekoliko godina izgrađena u dvorištu škole „Petefi Šandor“ u Donjem gradu.
Uskoro će biti na redu i krpljenje udarnih rupa, a za to je bilo krajnje vreme, jer na ulicama Bečeja više ne viđamo rupe, nego kratere.

Osmica na Čilagu

Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine finansiraće rekonstrukciju Trga Čilag – raskrsnica ulica Miloša Crnjanskog, Žilinski Endrea, Zoltana Čuke i Dositejeve ulice u Bečeju – objavljeno je u januaru ove godine. Vrednost odobrenog projekta je oko 25,2 miliona dinara, rečeno je tada, kao i da u tom projektu neće biti potrebno učešće opštine Bečej.

Na jednoj od najnepreglednijih i najopasnijih raskrsnica u Bečeju trebalo bi da bude izgrađen, uslovno rečeno kružni tok, u obliku osmice.

Odluka o dodeli ugovora za javnu nabavku u pregovaračkom postupku bez objavljivanja javnog poziva doneta je 2. jula. Predmet javne nabavke su radovi na rekonstrukciji raskrsnice ulice Miloša Crnjanskog, Žilinski Endrea, Zoltana Čuke i Dositejeve.

Procenjena vrednost javne nabavke bila je 27.648.912 dinara bez PDV-a, a ponuđena cena od jedine grupe ponuđača je identična procenjenoj vrednosti.

Ponudu je podnela grupa sastavljena od firmi „Put invest“ iz Sremske Kamenice, Slobodan Vujkov PR „Elektro liv“ iz Bečeja i Željko Milić PR „Elektrolumen“ iz Lukićeva.

Kriterijum za dodelu ugovora je bila najniža ponuđena cena.

Ugovor sa ponuđačem zaključen je 3. jula, a period važenja ugovora je 60 kalendarskih dana, računajući od dana uvođenja izvođača u posao prema dinamičkom planu koji je sastavni deo ugovora, piše u dokumentu kojim raspolaže redakcija.
Inače, u pregovaračkom postupku za rekonstrukciju Trga Čilag pozvane su dve grupe ponuđača za podnošenje ponuda: grupa ponuđača „Put invest“, Sremska Kamenica, Slobodan Vujkov PR „Elektro liv“, Bečej i Željko Milić PR „Elektrolumen“, Lukićevo i grupa ponuđača JKP PUT, Novi Sad i „Invest inženjering“, Novi Sad.

Podsetimo da je i rekonstrukciju Dositejeve ulice koja je za saobraćaj otvorena 2. juna ove godine nakon nekoliko produženja roka završetka (posao je započet 9. oktobra 2017. godine), radila grupa ponuđača na čelu sa firmom „Put invest“ iz Sremske Kamenice, koja je u tom poslu nastupila sa članovima „Put invest“ PZP iz Bačkog Petrovca, VD „Jugokop Podrinje“ iz Šapca, Slobodan Vujkov PR „Elektro liv“ iz Bečeja, Željko Milić PR SZR „Elektrolumen“ iz Lukićeva, sa podizvođačem „Bexaton plus“ iz Loznice.

Potpredsednik pokrajinske vlade Đorđe Milićević je prilikom otvaranja Dositejeve ulice rekao da će cena Trga Čilag biti oko 40 miliona dinara, a da je pokrajinsko učešće oko 25 miliona. Na trgu Čilag, pre početka radova, potrebno je da se urade podzemne, vodovodne i toplovodne instalacije.

Prema informacijama iz lokalne samouprave, sledeće nedelje očekuje se  početak izvođenja radova na rekonstrukciji te raskrsnice, najpre će se izvoditi radovi na rekonstrukciji vodovodne i toplovodne mreže, a po završetku ovih radova se nastavlja rekonstrukcija saobraćajnice.

„Radovi bi trebalo da traju ukupno 90 kalendarskih dana, ukoliko budu povoljne vremenske prilike. Rekonstrukciju vodovodne mreže izvodiće JP Vodokanal, rekonstrukciju toplovodne mreže firma ’Energy Pro’ d.o.o. iz Novog Sada, dok će radove na rekonstrukciji saobraćajnice izvoditi konzorcijum izvođača, na čelu sa ’PUT-INVEST’ d.o.o., takođe iz Novog Sada“, piše u informaciji koju je medijima uputio pomoćnik predsednika opštine za odnose s javnošću Dane Mandić.

Cena rekonstrukcije vodovodne mreže će biti 1,5 miliona dinara, a što se vrelovoda tiče, opština je ugovor nakon javne nabavke 31. jula dodelila jedinom ponuđaču, ’Energy Pro’ d.o.o. iz Novog Sada. Procenjena cena bila je 4.335.833 dinara bez PDV-a, a ponuđena 4.332.840 dinara, rok za izvođenje radova je 30 kalendarskih dana.

Inače, ugovor za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju kružnog toka na Trgu Čilag u Bečeju i projekta za izvođenje radova na rekonstrukciji Dositejeve ulice 26. aprila 2017. godine je odlukom predsednika opštine, nakon postupka javne nabavke i izveštaja opštinske komisije o stručnoj oceni ponuda, dodeljen grupi ponuđača, Birou za projektovanje „BIA projekt“ iz Novog Sada i firmi „Tesla sistemi“ iz Novog Beograda. Procenjena vrednost javne nabavke bila je 2,75 miliona dinara, a upravo tu cenu je ponudio izabrani ponuđač (bez PDV-a). U postupku javne nabavke ponude su podnela još dva ponuđača: „Andzor engineering“ iz Novog Sada po ceni od 1,2 miliona dinara i Biro za projektovanje „Confing“ iz Novog Sada za 2,5 miliona dinara.

Uprkos tome što u postupcima javnih nabavki u velikom broju slučajeva bude izabrana najjeftinija ponuda, to ovde nije slučaj, jer, kako se navodi u odluci o dodeli ugovora, ponude dva pomenuta ponuđača nisu sadržale „dokaze kojima se dokazuje ispunjenost dodatnih uslova koji su predviđeni konkursnom dokumentacijom“, te je komisija predložila odbijanje tih ponuda.

Za sanaciju krova sportskog centra oko 31,5 miliona

Za rekonstrukciju krova sportskog centra „Đorđe Predin Badža“ Uprava za kapitalna ulaganja krajem januara odobrila je nešto manje od 30 miliona dinara.

„Pokrajina je odobrila oko 29,8 miliona dinara, a 9 miliona će da obezbedi lokalna samouprava. Mi smo planirali da to bude stopostotno pokrajinsko finansiranje, međutim, desilo se da je bilo manje sredstava ili mnogo dobrih projekata, pa su sve lokalne samouprave morale da povećaju svoje učešće u finansiranju projekata. Oko 27 odsto vrednosti projekta je udeo opštine, a 73 odsto je odvojila Uprava za kapitalna ulaganja. Morali smo da rasporedimo pojedine iznose u budžetu, tako da smo neka sredstva koja smo predvideli za projektovanje objekata, odložili i ta sredstva smo opredelili za rekonstrukciju krova“, rekao je predsednik opštine Dragan Tošić krajem marta meseca.

Javna nabavka za rekonstrukciju krova sportskog centra okončana je u julu mesecu, te je ugovor za sanaciju ravnog krova objekta 31. jula dodeljen grupi ponuđača koju predvodi „Tron Tex“ d.o.o. iz Novog Sada.  Članovi grupe su još „DeHidra 021“ d.o.o. i „AG Institut“ d.o.o. (ovaj član grupe  je zaveden istog dana kada je ponuda otvarana, 17. jula), svi iz Novog Sada.

Ugovorena vrednost radova je 31.631.097 dinara bez PDV-a, a procenjena vrednost  bila je 31.732.160 dinara.

Rok za sanaciju ravnog krova sportskog centra je 60 dana (ne navodi se da li je reč o radnim ili kalendarskim danima), a garantni rok je 2 godine.

Sportski centar je izgrađen 1988. godine, od tada je krov delimično saniran jednom i, po proceni rukovodstva sportskog centra, 2018. godine je krajnje vreme za rekonstrukciju krovne konstrukcije.

Prema proceni direktora sportske ustanove Dejana Stanojeva, kroz taj objekat dnevno prođe oko 1.000 ljudi, to jest oko 30.000 osoba mesečno.

Za udarne rupe 7,5 miliona

Udarne rupe će po ugovoru koji je direktor JP Komunalac 24. jula dodelio grupi ponuđača, na teritoriji opštine Bečej krpiti „Izoteks“ d.o.o. i „Ingram-omni“ d.o.o. iz Beograda, jer je ponudio najniži zbir jediničnih cena, 18.782 dinara bez PDV-a. Druga grupa ponuđača, „Eko gradnja“ d.o.o. iz Zrenjanina i „Vojvodinaput-Bačkaput“ a.d. iz Novog Sada ponudio je viši zbir jediničnih cena, 25.609 dinara. Ponuda treće ponuđača, GP „Graditelj“ NS je odbijen zbog bitnih nedostataka.

Ugovorena vrednost posla krpljenja udarnih rupa je 7,5 miliona dinara, a ugovor s grupom ponuđača je zaključen 6. avgusta. Period važenja ugovora je godinu dana od zaključenja ili do ostvarenja ugovorene vrednosti. Za taj novac trebalo bi da u svim naseljenim mestima opštine „pokrpi“ 150-200 kilometara asfaltnog kolovoza lokalne putne mreže.

Procenjena vrednost javne nabavke bila je 7,5 miliona dinara bez ili 9 miliona sa PDV-om.

Komunalac je 13. avgusta zaključio ugovor i o rekonstrukciji trotoara na teritoriji opštine s jedinim prijavljenim ponuđačem, SZR „Zidar“ PR Križak Maćaš, Bačko Petrovo Selo na 833.333 dinara, kolika je bila i procenjena vrednost javne nabavke. Ugovor važi godinu dana, to jest do ostvarenja ugovorene vrednosti radova.

R.M.

Projekat „Odluke u ime građana 2018“ sufinansiran je iz budžeta opštine Bečej.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali