Zašto nikog ne interesuje rebalans opštinske kase? - Preraspodela novca u budžetu usvojena bez reči

  20 jul 2018
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Drugi rebalans opštine kase – preraspodela novca – usvojen je 6. jula na svega dvadesetominutnoj sednici Skupštine opštine bez ijedne reči rasprave. Opozicioni odbornici, kao i jednom prilikom 2017. godine kada je rebalans opštinskog budžeta takođe usvojen bez rasprave, ipak nisu glasali za rebalans, uprkos tome što primedaba – bar glasno izrečenih – na njega nisu imali.
Razloge za rebalans budžeta ni predstavnici lokalne vlasti nisu obrazložili.

U opštinskoj kasi bi, nakon rebalansa, trebalo da bude oko 1,58 milijardi dinara, 145,9 miliona dinara više od planiranog iznosa u prvom rebalansu, od toga sredstva iz budžeta iznose 1,3 milijarde (povećanje za 95,4 miliona), prihodi budžetskih korisnika iz ostalih izvora trebalo bi da budu 34,3 miliona (nema promena), a prihodi iz izvora drugih nivoa vlasti 216 miliona (za 50,4 miliona više).
Razlozi sa drugi rebalans opštinske kase su usvajanje Godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta i uspostavljanje nove budžetske ravnoteže zbog promena na pojedinim aproprijacijama direktnih i indirektnih budžetskih korisnika.

Za opremanje bušotine 28 miliona dinara

U programu Stanovanje, urbanizam i prostorno planiranje povećan je iznos kod programske aktivnosti prostorno i urbanističko planiranje za 74.000 dinara, a kod projekta opremanje bušotine BČHT 3-09 planirano je 28,2 miliona dinara iz budžeta.
Projekat kabliranja parcele u industrijskoj zoni više nije u budžetu. Za projekat sanacije i rekultivacije severnog dela degradiranog napuštenog površinskog kopa Donji rit Bečej Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu odobrio je 3,9 miliona dinara, a iz opštinskog budžeta treba da se obezbedi 100.000 dinara.

Za 3,4 miliona više za zelene površine

U oblasti komunalne delatnosti uvećanje je 7 miliona dinara, korigovani su iznosi kod javnog osvetljenja, smanjenje je 1 milion, povećan je iznos za održavanje javnih zelenih površina za 3,4 miliona, a za zoohigijenu je smanjen za milion dinara. Unet je u budžet novi projekat vodovodnih delova u šahtovima vodovodne mreže u ulici Šandora Petefija u Bečeju, 1,9 miliona obezbeđeno je iz opštinskog budžeta, a 3,5 miliona sa viših nivoa vlasti.

Za „Tanderbal“ više od 5 miliona iz budžeta

U programu Lokalni ekonomski razvoj nema izmena, a u oblasti razvoja turizma programska aktivnost promocija turističke ponude povećana je za 52.000 dinara, a za „Tanderbal“ je dodato još 420.000 dinara.

Za razvoj poljoprivrede planirano oko 200 miliona

U oblasti razvoja poljoprivrede nakon usvajanja godišnjeg programa gazdovanja državnim zemljištem ukupna sredstva su 197,1 milion dinara, iz opštinskog budžeta 148,8 miliona, a iz viših nivoa vlasti 48,2 miliona, a to je za 130,4 miliona više u odnosu na projektovani iznos u budžetu za 2018. godinu.

Za popravku ulica 10 miliona

U programu Zaštita životne sredine nema promena, a u programu Organizacija saobraćaja i saobraćajne infrastrukture ukupna vrednost je smanjena za 4,1 milion dinara. Kod aktivnosti upravljanje i održavanje saobraćajne infrastrukture iznos je uvećan za 10,1 milion, jer je procenjeno da je sada racionalnije uložiti u popravku više ulica na teritoriji opštine.
Projekte rekonstrukcije Zelene ulice i izgradnje saobraćajnice u industrijskoj zoni opština će pokušati da ostvari naredne godine (na konkursima).

Za socijalnu zaštitu još 2,7 miliona

Dečjem vrtiću je odobreno još 808.000 dinara.
Povećanje u programu osnovno obrazovanje je 750.000 dinara, prema zahtevima osnovnih škola koji su nastali izmenom zakona o obezbeđenju održavanja video kamera, a za srednje obrazovanje je umanjenje 1,6 miliona, jer je nakon rekonstrukcije dvorišta preostao novac.
U oblasti socijalne i dečje zaštite ukupan iznos je povećan za 2,7 miliona, od čega je novac iz viših izvora vlasti 2,3 miliona. Povećanje je kod Centra za socijalni rad za 300.000 dinara za prevoz đaka. Na poziciji Gerontološkog centra obezbeđeno je 2,3 miliona dinara više iz viših izvora vlasti.

Novac za jubilarne nagrade

U programu Primarna zdravstvena zaštita nema promena, a u programu Razvoj kulture odobreno je povećanje od 578.000 dinara, u pitanju je programska aktivnost Gradskog pozorišta, 500.000 dinara obezbeđeno je s viših nivoa vlasti, a 78.000 dinara namenjeno je isplati jubilarnih nagrada u toj ustanovi kulture.

Za Direkciju u likvidaciji milion dinara

U programu Razvoj sporta i omladine nisu korigovani iznosi u drugom rebalansu, a u programu Opšte usluge lokalne samouprave je za lokalnu samoupravu ukupna vrednost povećana za 7,9 miliona dinara, iz viših nivoa vlasti za 1,6 miliona, iz budžeta za 6,3 miliona. Povećanje je namenjeno za tekuće popravke i održavanje opreme (800.000), za materijal (950.000), za tekuću budžetsku rezervu (5,9 miliona), za JP Direkcija za izgradnju u likvidaciji 1 milion.
U programu Politički sistem lokalne samouprave uvećan je iznos ukupno za 800.000 dinara, kod aktivnosti funkcionisanja Skupštine opštine za prevođenje skupštinskog materijala za 500.000 dinara i za 300.000 dinara za funkcionisanje izvršnih organa, za telefone i obuku zaposlenih.
U programu Energetska efikasnost nije bilo promena.

Pitanje odbornika: šta su kriterijumi za dodelu opštinskih nagrada?

Nakon usvajanja rebalansa opštinskog budžeta, doneta je odluka o godišnjim nagradama opštine Bečej, koje će biti dodeljene za Dan Bečeja, 1. avgust.  
Godišnje nagrade biće dodeljene u oblasti privrede generalnom direktoru PIK „Bečej” Petru Pješčiću, u oblasti poljoprivrede direktoru komercijale, savetniku i ugovaraču u „Agropromet“ d.o.o. Janošu Anđalu, u oblasti umetnosti slikaru Tiboru Šipošu, u oblasti sporta kajakašu Marku Tomićeviću, u oblasti medicine lekaru opšte prakse dr Đuli Koncu, u oblasti teologije svešteniku Dejanu Stanojevu, a u oblasti obrazovanja Tehničkoj školi.
Za godišnje nagrade podneto je ukupno 13 inicijativa.
Predsednik komisije koja je donela predlog za dodelu godišnjih nagrada Dalibor Kekić je pozvao sve odbornike da jednoglasno prihvate predlog, pre svega zbog onih kojima će biti dodeljena priznanja, ali se to nije desilo.
Odbornik Ištvan Tari (DZVM) naveo je da bi trebalo da se zna šta su kriterijumi prilikom dodele nagrada, a po njegovom mišljenju reč je o političkim kriterijumima. Predsednik Skupštine opštine Nenad Tomašević odgovorio je Tariju da prilikom izbora nagrađenih ne igra nikakvu ulogu politika, nagrađeni nisu članovi stranaka, da je izbor urađen po propisima, te da mu nije jasno o kakvoj politici Tari priča.
Krajem sednice Skupštine opštine predsednik opštine Dragan Tošić odgovorio je na pitanja Stevana Kosanovića („Samo lokalno“) o tome kada će biti popravljena mala fontana na trgu i da li će biti izgrađena nova igrališta za decu. Tošić je rekao da se mala fontana popravlja, te da se nada da će se osposobiti za rad u narednih 5-6 dana. Što se dečjih igrališta tiče, rekao je da će ona biti popravljena, ali „to što želimo da uradimo jeste da u budžet za narednu godinu uvrstimo desetak dečjih igrališta. Mi smo dva igrališta već postavili ove godine u I mesnoj zajednici, jer je mesna zajednica tražila sredstva od nas u svom budžetu, pa su raspisali javnu nabavku. Pošto ostale mesne zajednice to nisu uradile, mišljenja smo da to mi treba da uradimo kao opština i da igrališta damo na upravljanje Komunalcu. Sledeće godine ćemo sigurno srediti igrališta i pokrićemo sva naseljena mesta opštine, a postojeća – koje mogu da se poprave – ćemo popraviti“.
Što se male fontane tiče, rok od 5-6 radnih dana je istekao prošle nedelje, ali fontana ispred gradske kuće još ne radi. Okončani su radovi na hidroizolaciji i nakon sušenja, fontana treba da bude uključena do kraja sledeće nedelje.                               

K.D.F.

Projekat „Odluke u ime građana 2018“ sufinansiran je iz budžeta opštine Bečej.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali