Specijali BM (169)

O tome šta je ostvareno iz Lokalnog akcionog plana za borbu protiv korupcije opštine Bečej redakcija Bečejskog mozaika je u oktobru podnela identične zahteve za slobodan pristup informacijama od javnog značaja nadležnim osobama u Opštinskoj upravi i Skupštini opštine.

Lokalni akcioni plan za borbu protiv korupcije, koji je obaveza iz Poglavlja 23 pretpristupnih pregovora Srbije Evropskoj uniji, Skupština opštine Bečej usvojila je 26. juna 2019. godine.

Deca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, kao i njihovi lični pratioci i roditelji ili staratelji u Bečeju i u Srbiji su na rubu sistema, zaključak je ukoliko rezimiramo podatke, informacije i izjave objavljene u medijskom projektu „Van sistema bez ličnog pratioca – Prava dece sa invaliditetom u fokusu“.

Roditelji učenika sa smetnjama u razvoju i invaliditetom sa teritorije opštine Bečej krajem 2021. godine ne znaju da li će uslugu ličnog pratioca deteta, za nekoliko nedelja, u drugom polugodištu školske godine, pružati ista firma koja je to radila 2021. godine – ili možda neka druga – i da li će pratioci dece ostati isti – ili će možda biti promenjeni.

Ugovorom koji je potpisan 11. januara 2021. godine između predstavnika opštine Bečej i „Naša čuvarkuća“ d.o.o. Bečej, na teritoriji ove lokalne samouprave obezbeđena je usluga lični pratilac deteta za 20 dece sa smetnjama u razvoju i/ili invaliditetom.

Deca sa telesnim invaliditetom koja pohađaju ŠOSO „Bratstvo“ ili su korisnici resursnog centra te škole iz tipičnih škola, od početka drugog polugodišta trebalo bi da imaju olakšani boravak u objektu obrazovne ustanove u centru grada, u Dositejevoj ulici.

Danas je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Ovog i ostalih dana u godini na izmaku i u godinama iza nas odrasli i deca sa invaliditetom suočavaju se sa brojnim problemima.

Za sedam meseci 2021. godine rashodi opštinskog budžeta za usluge po ugovoru-lični pratioci bili su 10,6 miliona dinara.

Javna rasprava o nacrtu Lokalnog plana upravljanja otpadom opštine Bečej od 2021. do 2031. godine traje od 12. do 29. novembra.

U poslednjem izveštaju Interresorne komisije opštine Bečej, u prvih šest meseci 2021. godine, navodi se da je za decu primljeno 44 zahteva i da je iz prethodnog perioda preneto dva.

Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali