Donacija Fondacije Marina Kovačev bečejskom Domu zdravlja: „Tiha soba“ i ultrazvuk za 12.000 evra

  24 avgust 2018
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Porodica pre nekoliko meseci preminule mlade bečejske novinarke Marine Kovačev 21. avgusta je donirala Domu zdravlja kabinu za merenje  sluha („tiha soba“) i prenosivi ultrazvučni aparat za potrebe Hitne službe u vrednosti od oko 12.000 evra.

Pored toga, jedna specijalistička firma, kada je saznala za donaciju porodice Marine Kovačev, odlučila je da donira Domu zdravlja najsavremeniji tonalni audiometar.

Primopredaja aparata upriličena je u Domu zdravlja Bečej, a tom prilikom su se i predsednik opštine Dragan Tošić i direktorka zdravstvene ustanove Kosana Nešić zahvalili porodici Marine Kovačev.

Srž njihovog čina je formulisala upravo Nešić: „Meni kao direktoru  ostaje ta čast da se sa puno pijeteta od srca zahvalim u ime zaposlenih u Domu zdravlja Bečej  i korisnika usluga Doma zdravlja Bečej porodici  Marine Kovačev što su dobrotu  ljudi usmerenu prema njima u trenucima neizmernog bola i svog teškog gubitka  preusmerili u neprolaznu vrednost na dobrobit celokupne zajednice“.

Majka Marine Kovačev Svetlana Bošković istakla je da je motiv da se iz Fondacije Marina Kovačev kupe dva aparata za Dom zdravlja u Bečeju bio u suštini to što je Marina iz Bečeja i na neki način je njeno lečenje započelo u Domu zdravlja u Bečeju. „Smatrali smo da bi sredstva prikupljena za njeno dalje lečenje, kad je ona već bila u bolnici u Turskoj, na neki način trebalo da ostanu u opštini Bečej, najširoj populaciji. Dakle, ne da pomažemo konkretne slučajeve nekim sumama koje ne mogu da, u krajnjoj liniji, bitno promene stanje pojedinih pacijenata, a i smatrali smo da nije na nama da odlučimo koga ćemo pomoći a koga ne, te smo odlučili da je najbolji put da se obratimo Domu zdravlja u Bečeju i da menadžment Doma zdravlja sa svojim specijalističkim službama izabere koji su to aparati koji bi mogli da doprinesu tome da se ukupno zdravlje naših sugrađana što je moguće bolje kontroliše, da se eventualni zdravstveni problemi što pre otkriju i da se na neki način pomogne najvećem broju pacijenata.“

Kabina  za merenje sluha, omogućava da se korisnicima zdravstvene zaštite u komfornim uslovima utvrde ne samo oštećenja sluha, već i da se posumnja na postojanje tumora u zadnjoj lobanjskoj jami i gornjem spratu ždrela kao i na neurodegenerativna oboljenja.

Kabina za merenje sluha opremljena je izvorom hladnog svetla, akustičkom izolacijom i sistemom koji izvlači vazduh iz kabine i istovremeno dovodi svež vazduh u kabinu. Svojim karakteristikama zadovoljava zahteve osoba sa invaliditetom, starijih ljudi, ali i osoba koje imaju strah od zatvorenog prostora.

Pomoću tonalnog audiometra meri se prag sluha i određuje stepen i vrsta oštećenja sluha.

Novinarima je saopšteno da se u Domu zdravlja godišnje obavi oko 4.000 dijagnostičkih procedura u vezi sa sluhom, a tu se pregledaju i deca.

Što se tiče drugog doniranog aparata, portabilni ultrazvuk lekarima Hitne službe omogućiće uvid u stanje pre svega abdominalnog dela životno ugroženih pacijenata, čije zdravstveno stanje zahteva brzu dijagnostiku, ali i njeno ponavljanje na terenu. Za sada su dva lekara Hitne službe prošla obuku za korišćenje prenosivog ultrazvučnog aparata.

Svetlana Bošković je istakla da je pomoć za Marinino lečenje u Turskoj prikupljena za manje od 10 dana. Otprilike još toliko novca ostalo je na podračunima na kojima se skupljala pomoć za lečenje bolesne devojke koliko je potrošeno za kupovinu aparata za Dom zdravlja i njena porodica će se potruditi da, kada im se nevladine organizacije obrate projektima, u zavisnosti od njihove vrednosti, među njima i lokalna omladinska organizacija, im pomogne. „Smatrali smo, pošto je ona bila jedan od osnivača Bečejskog udruženja mladih i učestvovala je u velikom broju humanitarnih akcija i različitih akcija vezanih za omladinu, da bismo trebali mi i te projekte da podržimo“, rekla je Bošković.

Porodica Marine Kovačev će obezbediti i novac za novinarsku nagradu koju je uspostavila Novosadska novinarska škola za mlade novinare iz Srbije i koja nosi Marinino ime. Konkurs za nagradu će uskoro biti raspisan.                

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci