Odštampajte ovu stranicu

Ugovor o izgradnji solarnih autobuskih stajališta: Rok za izvođenje radova 50 dana

  24 avgust 2018
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Opština Bečej je 31. jula zaključila ugovor o izgradnji solarnih autobuskih stajališta sa „Aya bit Solutions“ d.o.o. iz Subotice, kao sa nosiocem posla koga zastupa Lajoš Sekereš, a član grupe ponuđača je i Bečejprevoz d.o.o. iz Bečeja. U postupku javne nabavke male vrednosti prijavio se samo pomenuti ponuđač a ugovor s njim zaključen je na  4.384.000 dinara bez PDV-a (identična je bila i procenjena vrednost).

Deo novca je obezbeđen na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj za sufinansiranje saobraćaja i putne infrastrukture 2017. godine, 3,2 miliona dinara, a sopstveno učešće opštine Bečej trebalo bi da bude 1,7 miliona.

Ugovor je stupio na snagu danom potpisivanja i važi do ispunjenja obaveza ugovornih strana, a rok za izvođenje radova iznosi 50 dana od dana uvođenja u posao.

O tome kada će biti započeto postavljanje takozvanih pametnih autobuskih stajališta, predsednik opštine Dragan Tošić je 21. avgusta rekao da će se to desiti u najkraćem mogućem roku, a potom je precizirao da misli da će to biti za petnaestak dana.

On je rekao da je opština ponovo konkurisala na aktuelnom pokrajinskom konkursu za još četiri stajališta i izrazio je nadu da će opština dobiti mogućnost izgradnje još četiri stajališta, a postoji mogućnost i da opština Bečej sledeće godine iz sopstvenih sredstava obezbedi još nekoliko stajališta.

Sklanjanje starih i izgradnja novih stajališta predviđeno je na dve lokacije u Bačkom Gradištu i u Prvomajskoj ulici i kod nekadašnje železničke stanice u Bečeju.

Opština Bečej je 11. juna raspisala javnu nabavku radova male vrednosti za rekonstrukciju autobuskih stajališta u opštini Bečej. Rok za dostavljanje ponuda bio je 20. jun, ali je produžen do 22. juna.

„Aya bit solutions“

Društvo sa ograničenom odgovornošću „Aya bit solutions“ iz Subotice je, prema podacima sa sajta Agencije za privredne registre, osnovano 15. januara ove godine. Pretežna delatnost firme je inženjerska delatnost i tehničko savetovanje, a osim toga može da se bavi gajenjem šuma, lovom, slatkovodnim ribolovom, preradom mleka i proizvodnjom sireva itd. Direktor i vlasnik firme čiji je osnovni kapital 1.000 dinara, je Lajoš Sekereš.

Mlada firma „Aya bit solutions“ iz Subotice u toku leta zaključila je još nekoliko ugovora za izgradnju autobuskih stajališta u Vojvodini, pokazuje se letimičnom pretragom interneta.

Naime, www.zeleniminuti.rs je 18. jula objavio da „nakon konkursa i dodele sredstava od strane Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj za sufinansiranje saobraćaja i putne infrastrukture – autobuska stajališta, kao i sprovedenog postupka javne nabavke, danas je predsednik opštine Opovo dr Zoran Tasić u prisustvu šefa Odseka za javne nabavke Marine Todorović i opštinskog većnika Nenada Josića, potpisao ugovor sa izabranim izvođačem radova firmom Aya Bit Solutions doo iz Subotice, koju je predstavljao Lajoš Sekereš“.

Inače, firma i tu nastupa zajedno sa Bečejprevoz d.o.o.

U Opovu takođe treba da bude izgrađeno 4 stajališta, a ukupna vrednost projekta sa PDV-om iznosi 4.954.560 dinara, od čega lokalna samouprava učestvuje sa 20% od ukupne vrednosti projekta.
 „Aya bit solutions“ gradi autobuska stajališta i u Žitištu, tako se navodi u odluci o dodeli ugovora od 5. jula ove godine. Reč je takođe o četiri stajališta i o zajedničkoj ponudi „Aya bit solutions“ i Bečejprevoz d.o.o. Cena stajališta bez PDV-a je 4.088.800 dinara.

Reč je o solarnim stajalištima, a po konkursnoj dokumentaciji javne nabavke solarno autobusko stajalište treba da se sastoji od noseće konstrukcije izrađene od pocinkovanog čelika i nadstrešnice, potrebno je da konstrukcija ima predviđene nosače za LED rasvetu, oznaku stajališta i vitrine za prikaz informacija, a dimenzije će biti 4.500x2.920x1.800 mm, predviđene su i klupe sa naslonom dužine 2.350 mm, kante za smeće, sistem fotonaponskih panela, regulator punjenja, invertor, akumulatorske baterije, centralna upravljačka jedinica za kontrolu i upravljanje komponentama sistema, sistem video nadzora, upravljački sistem autobuskog stajališta sa GSM komunikacijom, LED svetiljke sa senzorom pokreta, priključnica za punjače mobilnih telefona, Wi-Fi sistem, sistem za automatski poziv pri vandalskom ponašanju i sistem za poziv u pomoć (taster).

Pored navedenih osnovnih elemenata, moguća je ugradnja i LED displeja na kome će biti prikazivane informacije položaja autobusa koji saobraćaju na predmetnom stajalištu, reklamne svetleće vitrine, sistem za automatsku dojavu kada je kanta za smeće puna i drugi sistemi praćenja i informisanja na displeju ili mobilnoj aplikaciji itd.

Za adaptaciju sanitarnog čvora 1,1 milion

„Aya bit solutions“ osim stajališta radiće i u muzičkoj školi u Bečeju. Naime, direktor Muzičke škole „Petar Konjović“ 18. juna doneo je odluku o dodeli ugovora toj firmi za investiciono održavanje, to jest za adaptaciju sanitarnog čvora. Procenjena vrednost javne nabavke bila je 1.152.548 dinara bez PDV-a, a jedini ponuđač, „Aya bit solutions“ ponudio je cenu od 1.142.278 dinara (bez PDV-a).

30 miliona za stajališta

Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj za sufinansiranje saobraćaja i putne infrastrukture – autobuska stajališta, konkurs je raspisao 2017. godine i za 9 opština opredelio je ukupno 30 miliona dinara, osim Bečeja, Žitišta, Opova, novac je odobren Novom Bečeju, Žablju, Adi…

Najviše novca je na konkursu dobio Novi Bečej, 4 miliona dinara, a to je bio i maksimalno dozvoljeni iznos.

Isti sekreterijat je i ove godine raspisao konkurs za stajališta, koji je okončan sredinom avgusta meseca. Rezultati konkursa do trenutka zaključenja ovog broja Bečejskog mozaika nisu objavljeni.

K.D.F.