Vuk Radojević u Izraelu: Iskustva u navodnjavanju i poziv investitorima

  11 maj 2018
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević predvodi delegaciju pokrajinske vlade u poseti Izraelu i u utorak je posetio 20. Međunarodni poljoprivredni sajam „Agriteh 2018“ u Tel Avivu, gde je razgovarao  sa generalnim direktorom Ministarstva poljoprivrede Šlomo Ben Elijahuom o iskustvima na planu unapređivanja poljoprivredne proizvodnje, uz poseban osvrt na rešenja izraelskih stručnjaka u navodnjavanju.

„Ono u čemu Izrael ostvaruje poseban napredak je korišćenje novih tehnologija, inovacije i primena tih znanja u poljoprivredi. Izrael je od pustinje napravio plodne poljoprivredne površine i danas na površinama od više stotina hiljada hektara proizvodi većinu hrane za svoje potrebe. Ovaj sajam u Tel Avivu  je izuzetna prilika da od naših domaćina učimo kako se primenom najnovijih sistema za navodnjavanje može prihodovati u uslovima globalnih klimatskih promena“, istakao je ovom prilikom Radojević. Kako je resorni sekretar naglasio, intenziviranje saradnje naših zemalja u poljoprivredi doprinelo bi tome da ojačamo konkurentnost u ovoj oblasti i  rezultiralo bi napretkom u ostalim sektorima ekonomije.
Tokom susreta Radojevića i Elijahua bilo je reči i o mogućnosti dolaska izraelskih investitora, zainteresovanih za ulaganje u poljoprivrednu proizvodnju u Srbiji i Vojvodini. Sastanku je prisustvovao i ambasador Srbije u Izraelu Milutin Stanojević.
U okviru ove posete Radojevića će primiti Uri Arijel,  izraelski ministar poljoprivrede.
Radojević je sa saradnicima obišao i kompanije „Netafirm“ i „Rimon“, a reč je o vodećim svetskim kompanijama za proizvodnju i inovacije sistema za navodnjavanje. Pokrajinska delegacija obišla je i izraelske zadruge i institute za zaštitu bilja i poljoprivredni inženjering.
Međunarodni poljoprivredni sajam „Agriteh“ u Tel Avivu jedan je od najznačajnijih i najvećih agrarnih skupova poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije u tom delu Bliskog Istoka, na kojoj se svake godine prezentuju najnovija dostignuća u oblasti poljoprivrede u svetu.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci