Sednica Skupštine opštine Bečej: Osniva se preduzeće za banju

  05 avgust 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Prošle nedelje na sednici Skupštine opštine Bečej, iako je očekivana ozbiljna rasprava o trošenju para iz opštinskog budžeta i ulaganjima u budućnost opštine, nije bilo velikih polemika o tim temama.

Izveštaj o trošenju para iz opštinske kase za prvih šest meseci godine je bez dodatnog obrazloženja usvojen, kao i predlog preraspodele sredstava u opštinskom budžetu (rebalans budžeta). U vezi sa rebalansom predsednik opštine Peter Knezi je rekao da je to u današnjim uslovima, ne samo u opštini Bečej, nego i u drugim opštinama, ali i u pokrajini i republici postala normalna pojava, i da će do kraja godine sigurno biti još jedan rebalans opštinskog budžeta, te da se na taj način omogućuje rešavanje određenih problema. Tako je aktuelnom preraspodelom para u opštinskoj kasi, između ostalog, predviđeno da se obezbedi 13 miliona dinara za bušenje bunara i poboljšanje vodosnabdevanja u opštini.
Lokalni poslanici su usvojili i godišnji program davanja državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup, Lokalni plan upravljanja otpadom od 2011. do 2020. godine, izveštaj o radu Javnog preduzeća Stankom za 2010. godinu.
Odbornici su dali saglasnost na odluku o pristupanju osnivanju privrednog društva turističko-rekreativnog centra o čemu je govorio predsednik opštine. On je napomenuo da je reč o završetku prve faze u pristupanju izgradnje dugo najavljivane bečejske banje i da je pred njim i članovima Opštinskog veća u narednom periodu zadatak da pažljivo sačine predlog ugovora sa budućim investitorom. Taj ugovor će, rekao je Knezi, svakako prvo biti razmatran u lokalnom parlamentu gde će moći da se vide svi bitni detalji vezani za prava i obaveze opštine i investitora. „Samo formiranje preduzeća, nakon donošenja ove odluke je tehnička stvar, ali je bitno kako ćemo ugovoriti tu buduću priču, da ne bude na štetu lokalne samouprave i građana, a istodobno da iskoristimo sve mogućnosti koje daje kako investitor, tako i naš potencijal“, rekao je Knezi.
Sve tačke dnevnog reda Skupštine su usvojene većinom glasova, osim predloga o razrešenju direktorke Komunalca koji su na osnovu ranije preporuke upravnog odbora tog preduzeća podneli opozicioni odbornici Aleksandar Dimitrijević i Robert Kiš. Četiri odbornička glasa za i petnaest glasova protiv nije bilo dovoljno za smenu direktorke Komunalca Eržebet Feher.
O ovoj temi se najviše i raspravljalo, a odbornik SRS-a Nebojša Kolarski je izneo niz primera o nepravilnostima u radu Komunalca, doduše bez dokaza, zbog kojih smatra da bi direktorica Komunalca trebala biti smenjena. On je rekao i da se u Komunalcu u poslednjih nekoliko meseci na neodređeno vreme zapošljavaju samo građani mađarske nacionalnosti, a zatražio je i od predsednika opštine Petera Knezija da se izjasni o zahtevu za smenu Eržebet Feher. Knezi je rekao da se o tom pitanju već ranije izjasnio i ponovio da neće podržati predlog za smenu, napominjući pri tom da odbornici lokalnog parlamenta nemaju imunitet, a to je rekao jer je Kolarski za skupštinskom govornicom izrekao veoma ozbiljne optužbe na račun direktorice Komunalca. „Od ovog momenta vi možete biti u dve uloge, jedna će verovatno biti uloga krunskog svedoka u istrazi koja sledi u ovom postupku, ili će se podneti krivična prijava protiv vas zbog klevete. To će vreme pokazati“, rekao je Knezi i dodao da je 15. juna podneo prijavu bečejskoj policiji kako bi se istražili navodi u vezi sa radom Komunalca, i da nikoga ko je prekršio zakon neće braniti, niti će smenjivati nekoga samo na osnovu „rekla-kazala“ informacija.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci