Mesna zajednica B. P. Selo: Dokumentacija za kanalizaciju

  19 avgust 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Mesnoj zajednici Bačko Petrovo Selo je veoma aktuelno evidentiranje kandidata za sprovođenje predstojećeg popisa stanovništva na toj teritoriji koje je počelo 15. avgusta.

Pored toga, rekao je sekretar Mesne zajednice Bačko Petrovo Selo Zoltan Kiš, u prostorijama ove mesne zajednice svake srede od 8 do 12 časova se primaju zahtevi poljoprivrednih proizvođača na konkurs Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu, trgovinu i šumarstvo, koji je otvoren do 30. septembra. Prema objašnjenju Kiša, reč je o materijalnoj pomoći u iznosu od 6.000 do 10.000 dinara iz pokrajinskog fonda za poljoprivredne proizvođače starije od 65 godina koji svoju zemlju do 10 hektara daju u zakup. Taj posao se radi u saradnji sa opštinskom kancelarijom za ruralni razvoj, i zahvaljujući tome stanovnici sela ne moraju odlaziti u Bečej.
Predstavnici Mesne zajednice žele da izgrade i atmosfersku kanalizaciju u naseljenom mestu, objasnio je Kiš: „Početkom avgusta smo predali dokumentaciju na pokrajinski konkurs za izradu projekta atmosferske kanalizacije. Izabrali smo deo vodozahvatnog područja oko Male zarde, jer je taj deo jako kritičan i ne želimo da dočekamo jesen i da taj deo sela ponovo ’pliva’. Naime, taj deo atmosferske kanalizacije ostao je nezavršen jer su svi radovi koji su finansirani sredstvima iz NIP-a prekinuti još 2009. godine. Nadamo se da ćemo proći na konkursu i očekujemo da se napravi plan i da možemo to realizovati“.

Nema Dana krastavaca

Tradicionalna manifestacija „Dani krastavaca“ i proslava Dana Bačkog Petrovog Sela nisu održane krajem jula zbog teške materijalne situacije, iako je zbog istih razloga bilo najavljeno da će se istovremeno organizovati. Prema rečima Zoltana Kiša, sekretara Mesne zajednice Bačko Petrovo Selo, u zemljoradničkoj zadruzi je odlučeno da se ove godine odustane od održavanja ove manifestacije, a i Savet Mesne zajednice je doneo identičnu odluku kada je reč o proslavi Dana sela: „U ovakvoj oskudici rešili smo da sačekamo bolje dane. Ideja da se ove dve manifestacije zajednički održavaju je ostala aktuelna, ali će se to desiti sledeće godine i u budućnosti. Što se tiče zadruge, ne bih želeo da govorim u njihovo ime, ali mogu reći toliko da u selu svake godine sve manje ima krastavaca pa se ta manifestacija ne može fokusirati samo na krastavce i zbog toga bi možda trebala promeniti i njen naziv. Što se proslave Dana sela tiče, trenutna finansijska situacija je veoma teška i u skladu sa tim doneta je i odluka, međutim, ukoliko se situacija promeni nabolje, biće promenjena i odluka Saveta. Naša mesna zajednica se zove `8. oktobar`, pa zašto ne bismo proslavu Dana sela organizovali na taj dan?“. LJ.M.

Sekretar Mesne zajednice kazao je i da se očekuje povećan broj poljočuvara u Bačkom Petrovom Selu, s obzirom ne učestalost poljskih krađa. „Nama nije dosta jedan poljočuvar, potrebno je da dobijemo bar još dvojicu. Do sada smo pomagali koliko smo mogli, Savet Mesne zajednice je odlučio da poljočuvarima iz Petrovog Sela ustupi na korišćenje jedan stari auto. Mesna zajednica ima dobru saradnju sa poljočuvarima, a u narednom periodu planiramo da održimo sastanak sa poljoprivrednicima, pošto je došlo do nesporazuma oko naplate poljarine, i nastojaćemo da apelujemo na ljude da plaćaju poljarinu i da se ne prekine funkcionisanje poljočuvarske službe“, rekao je Kiš. On se osvrnuo i na dugogodišnji problem divlje deponije na izlasku iz sela ka Molu, koja je u više navrata sanirana i čišćena, ali neodgovorni građani i dalje smeće i građevinski otpad odlažu na to mesto. Trenutno se na toj površini nalazi velika količina otpada koji predstavlja potencijalni izvor zaraze pogotovo leti. U narednom periodu u Mesnoj zajednici planiraju da reše taj problem. „Želimo da do kraja meseca uz pomoć opštine i donatora ponovo saniramo divlju deponiju. Važno nam je da od opštine dobijemo naftu, a za ostalo ćemo se sami nekako organizovati. Moramo i da angažujemo čoveka koji će da dežura na deponiji kako bi sprečio odlaganje smeća, da li uz pomoć poljočuvara ili ćemo se sami organizovati, to ćemo još videti“, objasnio je Kiš.

LJ.M.Naslovi

Popularni Članci