Škola „Zdravko Gložanski“: Neosnovane optužbe

  23 april 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

O dešavanjima u Osnovnoj školi „Zdravko Gložanski“ i o problemima koji postoje u jednom razredu nižih odeljenja na mađarskom nastavnom jeziku pisali smo u prošlom broju „Bečejskog mozaika“.

Zbog navoda koje je u izjavi iznela direktorica škole Suzana Đukić, koji se odnose na to da je majka jednog učenika iz pomenutog odeljenja uputila optužbe da učiteljica u tom odeljenju „davi dete, tuče i stravično ga zlostavlja“, tražili smo da Suzana Đukić kaže na koju učiteljicu se to odnosi i da li su te optužbe osnovane. Ona je rekla da su se optužbe prvo odnosile na bivšu učiteljicu u tom odeljenju, a kasnije joj je prijave sa sličnim optužbama ta majka skoro svakodnevno podnosila, a bile su usmerene i na novu učiteljicu, druge učiteljice u školi, nastavnice, roditelje i decu.
„Po mom saznanju i po onim dokazima i izjavama sa kojima sam raspolagala, takve optužbe nisu osnovane. Posle svake majčine prijave proveravali smo optužbe i prema prikupljenim izjavama, pa i izjavama deteta o kom se govori, ništa se od toga nije desilo. Nakon toga je Školski odbor proveravao istinitost navoda, tražio je izjave od svih koji su na direktan ili indirektan način bili u vezi sa tim odeljenjem i ni u jednoj od tih izjava nije navedeno da je neko rekao da je bilo nečega što bi potvrdilo optužbe“, rekla je Đukić.
Prva učiteljica tog odeljenja (V.B.) je premeštena u drugu školu, o čemu direktorica kaže: „Protiv te učiteljice se sprovodi disciplinski postupak za lakšu povredu radne obaveze, jer je situacija u tom odeljenju bila loša. Radna atmosfera je opala, učiteljica je svaki dan bila optuživana od strane majke i učiteljica nije znala kako da se ponaša na času. Mi smo prvo pokušali da zamenimo učiteljice unutar kolektiva, to nije uspelo, jer prosto niko neće da uđe u odeljenje gde ima problema. Na inicijativu opštine, prvenstveno Ilone Varnju članice Opštinskog veća za obrazovanje i kulturu, našli smo učiteljicu koja je bila voljna da dođe da pomogne, to je Julijana Bezeg Česak. Učiteljica koja je bila u tom odeljenju je bila voljna da pređe u drugu školu, jer je i ona videla da u takvoj atmosferi u odeljenju ne može da se radi, tako da smo izvršili zamenu.“
Tokom prošle nedelje deca iz tog odeljenja nisu dolazila na nastavu. Đukić je rekla da deca nisu dolazila na nastavu do prošlog četvrtka (15. aprila), kada je u školu došla i pokrajinska prosvetna inspekcija. „U školu je došao načelnik pokrajinske prosvetne inspekcije Dragan Grahovac koji je razgovarao sa roditeljima iz tog odeljenja i postignut je dogovor da roditelji pošalju decu u školu, a da će u periodu od dve nedelje prosvetna inspekcija pokušati da nađe način da se ovaj problem prevaziđe. Deca su u petak bila na nastavi i ove nedelje takođe. Što se tiče odeljenja učiteljice Izabele Šormaz, roditelji su dolazili kod mene i ja sam im čak dva puta pismeno odgovorila da su deca na nastavi i da moramo čekati da se disciplinski postupak u skladu sa zakonom sprovede do kraja i onda ćemo više znati, a to bi trebalo da se završi tokom ove nedelje“, rekla je direktorica škole.
Učiteljica koja se pominje, Valerija Bor, pristala je da da izjavu za „Bečejski mozaik“ i da kaže svoju stranu priče samo zbog toga što ju je, kako je rekla, pogodio naslov teksta „Šta će biti sa decom“ u kojem se priča o dešavanjima u školi „Zdravko Gložanski“.
Ona je rekla da ne želi nikoga da krivi i optužuje, ali da treba da se čuje i njena strana. Učiteljica Bor je negirala navode iz teksta da „učiteljica davi dete, tuče i stravično ga zlostavlja“ i rekla je da ni to, niti bilo šta slično nije uradila nijednom učeniku, pa ni prema detetu o kom se radi i dodala je da joj se majka tog deteta nikada nije obratila, niti žalila.
„U prvom razredu devojčica je imala dobre rezultate, bila sam zadovoljna njenim radom, pisala sam da ima dobar uspeh i dala sam pozitivno mišljenje u đačkoj knjižici. U drugom razredu takođe je bila odlična i ne mogu da shvatim zašto je roditelj bio nezadovoljan sa njenim ocenama, jer je i u tim navodima pisalo da roditelj prvo nije bio zadovoljan sa ocenama. Da bi u razredu postigli odličan uspeh, potrebno je vaspitanje dece. Pravila ponašanja je ta učenica teško mogla da prihvati i svojim ponašanjem je uticala na moj rad i na ostale učenike, ali takve vrste problema ne bih tučom rešavala. U mom načinu vaspitanja nema izolacije, tuče, davljenja i bilo kakvog zlostavljanja deteta. Za ovaj slučaj su mi svedoci moji učenici i njihovi roditelji. Čitala sam stručnu literaturu i sve što sam iz toga mogla da iskoristim primenjivala sam u nastavi, posvećivala sam joj više pažnje, bile smo zajedno i u dobru i u zlu, pripremala sam posebne zadatke za nju za svaki čas, igrali smo razne igre… To bi trebalo da su videli i stručni ljudi, kao što su psiholog i pedagog koji su bili prisutni svakog dana na časovima. I inspektori su bili kod mene, njihove predložene mere u potpunosti sam prihvatila i izvršila. Bilo šta da smo pokušali sa decom zajedno, sve je bilo uzalud, pošto ni dete ni majka nisu hteli da prihvate saradnju. Kao krajnje rešenje direktorica je predložila zamenu radnog mesta, što sam i prihvatila. Svesno sam izabrala poziv učitelja, volim decu, od 17 roditelja samo je jedan roditelj imao prigovor protiv mene. Posle 27 godina radnog staža prihvatila sam zamenu radnog mesta, jer mi je uvek bio bitan uspeh i sudbina dece. Nadala sam se da ako dobiju novu učiteljicu, smiriće se situacija i da će se stvoriti bolji uslovi za dalju nastavu, ali, nažalost, to se nije ostvarilo. Izgleda da nije moja ličnost stvarala problem“, rekla je učiteljica Valerija Bor.
Ovu izjavu učiteljica je dala u prisustvu svog pravnog zastupnika, koji je rekao da je na osnovu svih prijava i optužbi majke, koje su pristizale u školu, podneta krivična prijava protiv učiteljice Valerije Bor. U svojstvu osumnjičenog, učiteljica je 11. marta bila na saslušanju u stanici milicije i sada se očekuje da se po tom pitanju izjasni nadležni tužilac u Novom Sadu.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci