(Ne)transparentnost rada lokalne samouprave: Građani ne znaju kako se troši novac iz budžeta

  21 maj 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Uprkos tome što čelnici opštine često pričaju o tome da žele da rad lokalne samouprave približe građanima i da ih aktivnije uključe u rešavanje problema, i uprkos tome da će na sednici lokalnog parlamenta u ponedeljak biti dopunjena Strategija održivog razvoja opštine (2007-2017), kako bi se reklo da je jedan od strateških ciljeva da lokalna samouprava bude transparentna, funkcionalna i efikasna, rad opštine Bečej baš i nije transparentan kada je reč o trošenju novca iz opštinskog budžeta.

Na internet sajtu lokalne samouprave nema podataka o trošenju budžetskih para, na sajtu se ne može naći čak ni budžet opštine za ovu godinu (ili je sakriven od očiju običnog korisnika interneta), nema ni podataka o tome koliko novca se mesečno troši na plate zaposlenih u lokalnoj samoupravi.
Istina, na oglasnoj tabli opštine objavljeni su zbirni podaci o tome koliko se troši za plate, dodatke i naknade u Opštinskoj upravi. U januaru, februaru i martu mesecu broj zaposlenih je bio 124, a za plate, naknade i dodatke u januaru je plaćeno ukupno 7.000.080, u februaru 6.733.000, a u martu 6.724.000 dinara.
A kako to rade drugi? Opština Vrbas, recimo, objavljuje na svojoj internet stranici „izvršenje budžeta“ za svaki mesec, a to znači da građani mogu da vide u koje svrhe i koliko novca se troši mesečno iz budžeta opštine. Prate „put“ svakog dinara.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci