OŠ „Zdravko Gložanski“: Najavljen prelazak đaka u druge škole

  02 jul 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

O dešavanjima u Osnovnoj školi „Zdravko Gložanski“, u vezi sa problemima normalnog izvođenja nastave u jednom razredu nižih odeljenja na mađarskom nastavnom jeziku i o disciplinskim postupcima koji su pokrenuti protiv psihologice škole Margarite Berček i nastavnice razredne nastave Izabele Šormaz, pisali smo u nekoliko navrata u Bečejskom mozaiku.

Prema informacijama dobijenih od direktorice škole Suzane Đukić, u rešavanje problema u tom odeljenju, od oktobra prošle godine uključili su se svi u školi, roditelji, nadležne institucije od Centra za socijalni rad, Doma zdravlja, policije, tužilaštva i lokalne samouprave, do pokrajinske prosvetne inspekcije, koja je 15. aprila bila u inspekcijskom nadzoru. Međutim, školska godina se završila, a problem nije rešen.
Direktorica je rekla da su roditelji dece iz tog odeljenja poslednjeg dana školske godine došli da se pozdrave i oproste od učiteljice koja je, po preporuci Ilone Varnju, članice Opštinskog veća za obrazovanje i kulturu, dovedena na zamenu iz druge škole, i da su saopštili da će decu upisati u druge škole.
„Nisam dobila prevodnice ni za jedno dete, a da li će stići, to ćemo videti. Ne znam kako će se problem dalje rešavati. Kontaktirala sam nadležne u školskoj upravi i u pokrajinskom sekretarijatu, gde mi je rečeno da moramo da imamo zvanične podatke da su se deca ispisala iz ove i upisala u druge škole, pa ćemo onda rešavati dalje“, rekla je Đukić. Upitana da li je pokrajinska prosvetna inspekcija dostavila odgovor i preporuke školi u vezi rešavanja problema u nižem razredu mađarskog odeljenja, Đukić je odgovorila da školi nije stigao nikakav odgovor od inspekcije, ali da ona ima nezvanične informacije koje je dobila od roditelja: „Čula sam od roditelja iz tog odeljenja da im je načelnik prosvetne inspekcije rekao, ne znam da li su oni to dobili pismeno ili im je rečeno usmeno, da nema ništa od toga da se za jednu učenicu angažuje i posebno plati učiteljica da radi sa njom, ne samo iz razloga što to finansijski nije izvodljivo, nego što nije dobro ni za samo dete da se izdvaja iz grupe“.
Na konstataciju da je, prema nezvaničnim informacijama, pokrajinska prosvetna inspekcija u vezi ovog odeljenja dostavila školi zvaničan izveštaj, Đukić je rekla da to nije tačno i da su od inspekcije dobili sveukupan izveštaj pošto su prilikom prve posete kontrolisali i neke druge stvari. „Što se tiče tog odeljenja, stoji samo jedna rečenica, da je načelnik razgovarao sa roditeljima i da će se on potruditi da u okviru svojih zakonskih ovlašćenja nađe rešenje. Inspekcija je bila i ovih dana, pošto smo prošlog puta dobili nalog mera što se tiče nekih pravilnika i pravnih stvari, sad je došla u kontrolni pregled“, rekla je direktorica.
Što se tiče disciplinskih postupaka koje je direktorica škole Suzana Đukić po nalogu opštinske prosvetne inspektorke Spomenke Sudčević pokrenula u martu protiv psihologice škole Margarite Berček i nastavnice razredne nastave Izabele Šormaz, ona je rešenja donela, a konačnu odluku trebao je da donese školski odbor do sredine juna.
„Doneli su odluku, ali nisam bila na školskom odboru, jer sam zamoljena da ne prisustvujem. Trebala bih da dobijem od školskog odbora rešenja, da bih znala kako da postupam dalje. U vezi rešenja o disciplinskim postupcima nemam komentar, trudila sam se da sve bude u skladu sa zakonom. Obe zaposlene ostaju na radnom mestu, dobile su novčanu kaznu i to je to“, rekla je direktorica škole.
S obzirom na to da su disciplinski postupci završeni, Margarita Berček i Izabela Šormaz su pristale da daju izjave. Obe smatraju da su optužbe neosnovane i da je učinjeno mnogo propusta.
„Disciplinski postupak protiv mene je pokrenut 9. marta ove godine, na osnovu pet tačaka povrede radne obaveze, tri teže i dve lakše povrede. Sad već mogu javno da pričam o tim stvarima: u pozadini svega jeste situacija u jednom razredu nižih odeljenja na mađarskom nastavnom jeziku, što je i direktorka izjavila, da smo gledale drugačije na rešavanje problema, što se ispostavlja na osnovu nekih rešenja tima za zaštitu i nekih postupaka, da je sve što smo mi (Izabela i ja) govorile još u oktobru, zaista trebalo još onda uraditi, pa ne bismo stigli tu gde smo. Disciplinske mere, naizgled, nemaju nikakve veze sa tim slučajem, međutim, kod mene se direktno atakuje na profesionalnost“, rekla je Margarita Berček i ukazala na neka, po njenom mišljenju, pogrešna tumačenja i naopaka sagledavanja: „Nisam samo jednom prozvana da propagiram samo prava dece i roditelja, a da ne obraćam pažnju na prosvetne radnike, što nije tačno. U tačkama koje se vode kao teža povreda radne obaveze se javno spominje ime drugog deteta koje nema veze sa dotičnim odeljenjem, gde smatram da je povređena i konvencija UN o pravima deteta, upletena je još jedna porodica. Ja sam bila jedina koja sam htela i kojoj su se obratili iz škole da im pomognem, međutim, zamoljena sam od strane roditelja na potpunu diskreciju i ponovo sam zbog toga optužena da radim kolegama iza leđa, a naglašavam da sve što sam uradila jeste u najboljem interesu deteta.“

Promene u OŠ „Zdravko Gložanski“
Suzana Đukić razrešena funkcije

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje je u sredu razrešio Suzanu Đukić funkcije direktorke u OŠ „Zdravko Gložanski“. U obrazloženju se navodi da se Sekretarijat na ovakav potez odlučio jer je Đukić „u radni odnos primila lice suprotno zakonu i opštem aktu i jer nije postupila po nalogu, odnosno meri nadležnog organa - prosvetnog savetnika za otklanjanje utvrđenih nedostataka i nepravilnosti, čime su se stekli uslovi propisani odredbom člana 63 stav 2 tačka 10 i tačka 7 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja“.
Rešenje je upućeno i školskom odboru, a potpisao ga je Pokrajinski sekretar za obrazovanje Zoltan Jegeš. „Nismo iznenađeni željom drugih da ona bude smenjena, ali jesmo načinom na koji je to odrađeno - krajnje podlo, ponižavajuće i krajnje uvredljivo. Kroz školu su u poslednje vreme prošle desetine i desetine inspektora i raznih inspekcija, bilo je na desetine redovnih i vanrednih propitivanja, prolazili su i zastupnici građana za prava deteta. Svi su prodefilovali kroz školu i nisu našli ni ’z’ od zlostavljanja, ni ’g’ od greške u radu. Jedino što su našli kao nepravilnost je što je direktorka postupila po nalogu istog tog pokrajinskog sekretara, a posredstvom predsednika opštine i Ilone Varnju, članice Opštinskog veća za obrazovanje i kulturu. I sada, kada nisu mogli da nađu nikakvu grešku u radu, iskoristili su to za njeno razrešenje. Nemam reči za ovakvo uvredljivo ponašanje, pogotovo što je u toj odluci zaobiđen i školski odbor koji je situaciju razmatrao deset puta i odbacio odgovornost direktorke. I ona sama je zaobiđena, kao i prosvetni inspektor i resorni član Opštinskog veća“, rekao je Zvonimir Stankov, predsednik školskog odbora OŠ „Zdravko Gložanski“.
Stankov je rekao i da je „hajka“ na Suzanu Đukić počela od trenutka kada je imenovana za direktorku. „Njen protivkandidat nije u početku pokazivao nezadovoljstvo, ali je grupa okupljena oko tog kandidata i oko nekih nevladinih organizacija čekala pravi trenutak da udari na direktorku. Pravi trenutak je bio kada je bila na bolovanju i tada je jedna radnica neovlašćeno napisala pismo pokrajinskim organima i UNICEF-u da se u školi događa zlostavljanje deteta u II/a razredu. Takođe je neovlašćeno pozvala stručno-pedagoški nadzor da dođe i prekontroliše situaciju. Optužbe nisu bile nimalo naivne i cela škola se digla na noge da utvrdi da li je bilo zlostavljanja. Nadležni organi su utvrdili da zlostavljanja nije bilo i da je uzbuna bila lažna. Posle toga su iz lokalne samouprave uputili dopis da kao najbolje rešenje direktorka izvrši zamenu učiteljice u tom razredu, a inicijator ove ideje je bio Zoltan Jegeš“.
Predsednik školskog odbora je rekao da će sazvati hitnu sednicu odbora: „Izjasnićemo se o aktuelnoj situaciji, a ja sam kao predsednik školskog odbora krajnje uvređen, jer ispada kao da školski odbor ne postoji, kao da je ovo država u kojoj neko iz neke fotelje u Novom Sadu ljude kao pione raspoređuje po opštinama. Kao da Skupština opština nije imenovala predsednika školskog odbora, kao da savet roditelja nije imenovao predstavnike u školski odbor. Pritiskaju nas neki koji se izdaju za zaštitnike dece i za stručnjake za psihologiju i rad sa decom kao da oni mogu da vladaju ovom školom, a ne legalno izabrani organi. Školski odbor je jedino pogrešio što je bio na pravoj strani i što nije uzeo za zlo postupak direktorice koja je poslušala pokrajinskog sekretara i lokalnu samoupravu“.
Stankov je napomenuo da školski odbor neće dozvoliti da se sprovede rešenje o razrešenju direktorke, a da će i u lokalnoj samoupravi inicirati da se zauzme isti stav: „Pored toga ćemo sigurno ući u upravni spor. Do kraja ćemo tražiti odgovornost svih aktera da vidimo zašto je došlo do ovakve situacije“.

S.M.

Berček je takođe rekla da je na rešenje koje je od direktorice dobila 10. maja, podnet prigovor školskom odboru. „Konačno rešenje zvanično još nismo dobili ali školski odbor je doneo odluku da prihvata rešenje direktora, a to jeste da sam kažnjena po svih pet tačaka koje su iznete u zaključku za pokretanje disciplinskog postupka. Kazna je šest meseci odbijanja od plate po 35 posto. Čekam rešenje školskog odbora i idemo na sud“, rekla je psihologica škole „Zdravko Gložanski“.
Učiteljica Izabela Šormaz, koja se nakon dva meseca suspenzije vratila na svoje radno mesto, rekla je da je protiv nje pokrenut disciplinski postupak po dve tačke, odnosno zbog povrede ugleda, časti i dostojanstva koleginice Margarite Berček i pedagogice škole. „Protiv mene se vodio disciplinski postupak na osnovu povrede zakona po članu 44, a rešenje koje sam dobila od direktorke 24. maja je izdato po sasvim drugoj osnovi. Pored toga je moj advokat predočio da takvu vrstu postupka nije moguće izvoditi unutar vaspitno-obrazovne ustanove, jer treba da se pokrene na sudu krivična prijava da bi se povreda nečijeg ugleda i dostojanstva mogla ustanoviti. Na saslušanju direktorka nije dozvolila prisustvo svedoka kojeg smo mi tražili, koleginicu Margaritu, ali sam upoznata sa tim da ona nije podnela prijavu, niti u bilo kakvoj pismenoj formi da se žalila da sam ja povredila njen ugled i dostojanstvo. I pedagogica je izjavila da je moje reči shvatila kao strogo profesionalno upozorenje. Obe tačke su neosnovane. Dobila sam kaznu šest meseci umanjenja 35 posto od plate i takođe ću podneti tužbu“, rekla je Šormaz.
Što se tiče situacije u odeljenju nižih razreda, Šormaz kaže da je u više navrata kao član školskog odbora tražila da joj se dostavi na uvid kompletna dokumentacija u vezi slučaja, kako bi bolje sagledala sve, ali je nije dobila. „Moje viđenje je da je škola izgubila ulogu medijatora, što je trebala da bude i trebalo je sve to da se uradi na drugi način. Mislim da je to jedno dete najveća žrtva, naravno posle i sva ostala deca u razredu. Da se postupilo tad tako kako je trebalo i suštinski, a ne samo papirološki, bilo bi sasvim drugačije sve“, rekla je Šormaz.

LJ.M.

 

Naslovi

Popularni Članci