Građani mogu anonimno da prijave korupciju: Duvajmo u pištaljku

  06 avgust 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Od kraja jula funkcioniše internet portal „Pištaljka“ (www.pištaljka.rs) putem kojeg će građani moći da prijavljuju korupciju na radnom mestu i okolini, uz obezbeđenje zaštite identiteta, bez straha da će trpeti posledice.

Glavni i odgovorni urednik „Pištaljke“ Vladimir Radomirović je rekao da će portal služiti kao servis uzbunjivačima - „duvačima u pištaljku“ - koji su se osmelili da prijave korupciju. „Građani će prijavljivati korupciju a novinari koji rade na portalu će te prijave istraživati. Angažovaćemo pravnike i advokate i pružićemo svu maksimalnu podršku ljudima koji su spremni da prijave korupciju“, rekao je Radomirović i dodao da će sa na osnovu njih raditi kampanje u medijima koje treba da izvrše pritisak na državne institucije da reaguju.
Dovoljno je da građani u svojim prijavama ukažu na neki dokument ili ugovor za koji misle da je koruptivan a zatim će novinarska ekipa koja radi na sajtu, na osnovu Zakona o dostupnosti informacija, tražiti od određene institucije da dobije taj dokument.
Komunikacija koja se obavlja preko portala „Pištaljka“ zaštićena je SSL sertifikatom koji obezbeđuje potpunu tajnost sadržaja poruke, ali se ipak savetuje „duvačima u pištaljku“ da svoje prijave ne šalju sa kompjutera na poslu, već sa javnih. Nakon što dobije prijavu, „Pištaljka“ će po potrebi angažovati pravnike i advokate, te pružiti maksimalnu podršku ljudima koji šalju poruke.
Portal „Pištaljka“ je projekat tri nevladine organizacije - Centra za istraživanja migracija, Centra za novinarstvo Udruženja Eutopija i MediaPrakse, a sprovodi se uz podršku ambasada Kraljevine Norveške i SAD u Beogradu.
Prema široko prihvaćenoj definiciji korupcija je zloupotreba službenog položaja radi ostvarivanja lične koristi, piše dr Predrag Jovanović u „Anatomiji korupcije“. Vreme je da i građani iz malih gradova postanu „duvači u pištaljku“, jer ljudi spremnih na korupciju ima svuda, u malim i velikim gradovima, na nivou „male“ i „velike“ vlasti.

Priredila: Kristina Demeter Filipčev

Naslovi

Popularni Članci