Deset godina posle

  08 mart 2013
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U utorak se navršava deset godina od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića. Tokom protekle decenije se mnogo govorilo o razlozima zbog kojih je ubijen državnik i političar kakvog Srbija davno nije imala. A kako stvari stoje, još dugo ga neće imati.

Često su se otvarale raznorazne polemike i spekulacije o tome ko stoji iza ubistva i ko je nalogodavac ovog zločina kojem je prethodila pobuna „crvenih beretki“ koju je tadašnji predsednik Jugoslavije Vojislav Koštunica mogao da spreči da je naredio vojsci da pobunu uguši, a o tome zašto to nije učinio, on je rekao: „Po meni, ugrozili su možda samo funkcionisanje saobraćaja“. Inače, pripadnici „crvenih beretki“ su i izvršioci ubistva za šta su i osuđeni, a tokom svedočenja ubice i pobunjenici su priznali: „da se pojavila vojska, odmah bismo se povukli“. Iz presretnutih telefonskih razgovora pobunjenika se saznaje da „ovo samo Koštunica može da zaustavi“. Inače, Vojislav Koštunica, koji je pet dana pre ubistva Đinđića ostao bez zaposlenja predsednika Jugoslavije, posle atentata se ponovo zaposlio. Na Đinđićevom mestu premijera.
Pitanje „ko je nalogodavac ubistva Zorana Đinđića?” ostalo je bez odgovora.
Bez odgovora je ostalo pitanje šta bi bilo sa Kosovom oko kojeg politički derivati Miloševićevog režima pokušavaju da nađu rešenje u domenu onoga što je predlagao Đinđić, ali u mnogo rudimentarnijem obliku, jer je vremenska distanca doprinela devalviranju njegove efikasnosti.
Šta bi bilo sa privredom i ekonomskim razvojem zemlje je pitanje na koje se odgovor može potražiti u činjenici da je za vreme vlade Zorana Đinđića evro vredeo 63 dinara, a danas 112 dinara, da je u Srbiji 2003. osnovano 27.000 privatnih preduzeća, a tokom prošle, odnosno pretprošle godine ih je zatvoreno više od 60.000.
Bez odgovora je ostalo još mnoštvo pitanja.
Poduži je spisak, a i spiskova ima sve više i više.

V.F.

Više iz ove kategorije « Geneza Kolosek »

Naslovi

Popularni Članci