Najveća investicija opštine: Rekonstrukcija vrelovoda za 29 miliona

  20 septembar 2013
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U toku je rekonstrukcija magistralnog vrelovoda u ulici Miloša Crnjanskog (počevši od trga „Čilag“), u Goranskom parku, na prostoru OSC-a „Mladost“ i u Donjem parku (krajnja tačka Lovačka br. 4) sa rekonstrukcijom ogranaka duž magistralnog voda. Dužina trase je 570 metara, a biće zamenjeno, uz priključne vodove, oko 1.500 metara cevi, rekao je direktor JP Toplana Dejan Vuković na mini-konferenciji za novinare upriličene početkom septembra na trgu „Čilag“.

Biće urađen i priključni vod za objekat Dečjeg vrtića „Labud Pejović“ u dužini od 60-70 metara.
Inače, cilj Toplane je – ka tom cilju vodi i rekonstrukcija dela vodovoda – priključivanje sistema daljinskog grejanja na bunar geotermalne vode koji je pre nekoliko godina izbušen za potrebe za sada samo planirane bečejske banje.

Tarifni sistem od 1. januara

U Toplani za početak 2014. godine najavljuju uvođenje tarifnog sistema, koji je i zakonska obaveza. Novi način obračunavanja toplotne energije podrazumeva da će se fiksni deo korišćenja toplotne energije ubuduće plaćati tokom cele godine, a varijabilni deo će biti uslovljen potrošnjom u zimskom periodu. Taj predlog treba da usvoji Skupština opštine Bečej.

Zamena cevi vrelovoda se finansira iz opštinskog budžeta, a cena radova je 29.254.328 dinara bez PDV-a. Predsednik opštine Vuk Radojević je prilikom početka radova rekao da je ova investicija ove godine najveća u opštini Bečej.
U postupku javne nabavke posao rekonstrukcije vrelovoda dodeljen je konzorcijumu koji čine dve novosadske firme, „Energi pro“ i „Petro-mont“. Radovi treba da budu završeni do početka grejne sezone, to jest, kako piše u ugovoru, za 60 dana od dana uvođenja ponuđača u posao. Garantni rok za izvedene radove je dve godine od dana izvršene primopredaje svih izvedenih radova, s tim da je za ugrađenu opremu i materijal dužina roka identična sa garancijom proizvođača opreme.

B.M.

Javnost rada

U Bečeju je relativno teško saznati pojedinosti iz javnih nabavki lokalne samouprave i njenih javnih preduzeća. Detalji javnih nabavki se u većini slučajeva dobijaju ukoliko građanin/ novinar uputi nadležnima zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja. Prijatno „osveženje“ je da se na internet stranici JP Toplana, u odeljku javne nabavke, nalazi sva dokumentacija s pojedinostima iz javne nabavke za rekonstrukciju vrelovoda.

 

Povećanje cene grejanja za 4 odsto?

Na pitanje da li građani Bečeja mogu očekivati više cene grejanja, s obzirom na to da je od 1. septembra povećana cena prirodnog gasa, direktor Toplane Dejan Vuković je rekao da se ta mogućnost razmatra, ali još nije doneta konačna odluka: „Još nismo rešili da podnesemo zahtev za povećanje cene daljinskog grejanja. Ukoliko bi bila doneta takva odluka, mislim da bi povećanje cene bilo oko 4 posto, i to bi onda moglo da se očekuje od 1. oktobra ili 1. novembra“.

 

Naslovi

Popularni Članci