Nepoznat „sastav“ bečejske vladajuće koalicije: Ko će da vlada sa naprednjacima?

  13 maj 2016
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Konstitutivna sednica Skupštine opštine Bečej još uvek nije održana uprkos tome što je aktuelni predsednik lokalnog parlamenta Nenad Tomašević (SPO) najavio da će zasedanje verovatno biti održano odmah nakon uskršnjih praznika. Prema nezvaničnim informacijama novinara, konstitutivna sednica Skupštine opštine Bečej trebala bi da bude održana između 18. i 25. maja, na kojoj će biti potvrđeni mandati odbornika i izabran predsednik Skupštine opštine i sekretar lokalnog parlamenta, a na narednom zasedanju – verovatno dan nakon konstitutivne sednice – sledi izbor predstavnika izvršne vlasti (predsednik opštine, njegov zamenik i članovi Opštinskog veća).

Razloga za odugovlačenje nema jer novu lokalnu vlast i sama može da formira dosadašnja vlast, naime, koalicija Srpske napredne stranke i Srpskog pokreta obnove 24. aprila osvojila je 22 odbornička mandata – a za formiranje većine u Skupštini opštine potrebno je 19 odbornika.

Poslanici

Bečej će u pokrajinskom parlamentu predstavljati Slađana Jovanović sa izborne liste SNS-a, a postoji verovatnoća da kandidat sa liste SNS-a postane i republički poslanik. Reč je o sadašnjem direktoru Direkcije za izgradnju Goranu Matiću koji je 157. na izbornoj listi naprednjaka za republički parlament. Ta izborna lista je osvojila 131 mandat, međutim, ako neki od kandidata za poslanike postanu državni funkcioneri, njihova poslanička mesta će zauzeti druge osobe sa izborne liste.

Razlog zbog čega nije konstituisan novi lokalni parlament je verovatno taj što se čekalo na dogovor SNS-a i Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) na višem nivou. I taj posao je urađen 9. maja, kada su delegacije SNS-a i SVM-a u Novom Sadu načelno utvrdili principe buduće saradnje u pokrajinskoj vlasti i na nivoima lokalnih samouprava, saopštila je SNS. To bi značilo da će SNS-u na lokalnim nivoima biti preporučeno da napravi koaliciju sa SVM-om iako to u Bečeju matematički nije neophodno.
U nezvaničnim razgovorima sa predstavnicima stranaka koje su osvojile odborničke mandate u Bečeju – osim SNS-SPO koalicije 7 mandata je osvojio SVM, 4 Mađarski pokret-Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara i tri Pokret „Dosta je bilo“ – dobili smo informacije da će naprednjaci verovatno da se dogovore o budućoj saradnji sa SVM-om, međutim, postoji mogućnost da će i koalicija Mađarskog pokreta i Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara pristati da razgovara sa pobednicima lokalnih izbora uprkos tome što Mađarski pokret na višem nivou u predizbornoj kampanji nije pominjao eventualnu koaliciju sa SNS-om.
Sve u svemu, zasad se ne zna pouzdano ko će osim SNS-a i SPO-a da bude u novoj/ staroj lokalnoj vlasti, a sastav buduće, eventualno široke lokalne koalicije, može da zavisi i od „apetita“ onih koji su uspeli da uđu u lokalni parlament. SVM je, recimo, u predizbornoj kampanji govorio da bi želeo da ima predsednika opštine, ali je mogućnost ostvarenja te želje, imajući u vidu izborne rezultate, prilično nerealna.

K.D.F.

SNS i SVM načelno utvrdili principe
SNS-SVM i na lokalu

Delegacije Srpske napredne stranke (SNS) i Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) na sastanku u Novom Sadu 9. maja načelno su utvrdili principe buduće saradnje u pokrajinskoj vlasti i na nivoima lokalnih samouprava, saopštio je SNS.
Na sastanku su načelno utvrđeni prioriteti u realizaciji programa na pokrajinskom i lokalnom nivou, a razmatrana su i sva pitanja koja se tiču konstituisanja pokrajinskih i lokalnih organa vlasti u Vojvodini, navodi se u saopštenju za javnost.
Dodaje se da je postignut visok stepen saglasnosti o potrebi što bržeg konstituisanja novih pokrajinskih organa i organa u lokalnim samoupravama, na osnovu rezultata izbora.
Delegaciju SNS-a predvodio je potpredsednik stranke Igor Mirović, a delegaciju SVM-a predsednik te stranke Ištvan Pastor.

(Autonomija)

 

Naslovi

Popularni Članci