Odlukom Vlade Republike Srbije po preporuci Ministarstva zdravlja: Prinudni odmor zbog epidemije gripa

  27 februar 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U školama u Srbiji zbog epidemije gripa produžen je raspust od 18. do 24. februara, a u Vojvodini su đaci u školama i deca u nekim vrtićima na „prinudnom“ odmoru takođe do ponedeljka, 25. februara.

Takva odluka je doneta krajem prošle nedelje saglasno odluci Vlade Republike Srbije po preporuci Ministarstva zdravlja, saopštila je pokrajinska vlada.
Raspust u vojvođanskim školama trajao je od 21. decembra do 15. januara.

„U skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom gripa, sa rastućim trendom nivoa kliničke aktivnosti oboljenja sličnih gripu, a imajući u vidu da se nalazimo na vrhuncu epidemijskog perioda u ovoj sezoni, kao i to da se u uzrastu do 15 godina prijavljuju najveće stope obolevanja od oboljenja sličnih gripu, preventivna mera produžetka raspusta značajno će uticati na smanjenje obolevanja od gripa u našoj zemlji“, navodilo se u preporuci Ministarstva zdravlja.

U Srbiji je do pre nekoliko dana od simptoma sličnih gripu obolelo više od 104.000, a umrlo je 29 pacijenata čija se smrt može dovesti u vezu sa gripom, podaci su Instituta za javno zdravlje „Batut“.
Na teritoriji opštine Bečej do 4. februara je kod dve osobe starosti 55 i 61 godina potvrđena infekcija virusom gripa tipa A (H1N1) i obe osobe su bile u bolnici u Novom Sadu, odgovoreno je iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine na pitanje novinara Bečejskog mozaika.

Potom, 11. februara, na ponovljeno pitanje, iz Instituta je odgovoreno da po raspoloživim podacima na teritoriji opštine Bečej nisu registrovani novi pacijenti koji su inficirani virusom tipa A (H1N1).
U izveštaju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje Vojvodine o sentinelnom nadzoru nad oboljenjima sličnim gripu (OSG) i akutnim respiratornim infekcijama (ARI) na teritoriji Vojvodine od 4. do 10. februara, navodi se da na osnovu pokazatelja geografske raširenosti u Vojvodini je registrovana incidencija OSG na nivou regionalne aktivnosti.

Registrovan je visoki prag intenziteta aktivnosti virusa gripa na teritoriji pokrajine. Posmatrano po okruzima, intenzitet aktivnosti virusa gripa je iznad vrednosti srednjeg praga na teritoriji severnobanatskog i sremskog okruga, dok je na teritoriji ostalih pet okruga registrovani prag ispod srednje vrednosti intenziteta kliničke aktivnosti virusa. Nivo kliničke aktivnosti OSG (trend) je rastući ili stabilan na teritoriji svih okruga pokrajine. U posmatranom periodu ukupne registrovane stope OSG i ARI su iznad nivoa vrednosti zabeleženih tokom prethodne nedelje. Najviše vrednosti uzrasno specifičnih stopa incidencije OSG i ARI registrovane su u najmlađem (0-4 godine) uzrastu.

U Vojvodini je od 4. do 10. februara registrovano ukupno 532 slučajeva oboljenja sličnih gripu, a broj pacijenata sa akutnim respiratornim infekcijama je bio 2.442.
Tokom te nedelje, laboratorijskim PCR testiranjem 104 uzorka nazofaringealnog brisa pacijenata sa sumnjom na grip, infekcija virusom gripa dokazana je kod 74 (71,2%) pacijenta. Virus gripa tipa A (H1N1) pdm09 je laboratorijski potvrđen kod 65 (62,5%) obolelih, a infekcija virusom gripa tipa A (H3) kod devetoro obolelih.

Prethodno, od 21. do 27. januara, broj slučajeva oboljenja sličnih gripu u Vojvodini je bio ukupno 238, a broj pacijenata sa akutnim respiratornim infekcijama 1.826.
Tokom te nedelje nadzora laboratorijskim PCR testiranjem 43 uzorka nazofaringealnog brisa pacijenata sa sumnjom na grip, infekcija virusom gripa tipa A(H1N1) pdm09 je dokazana kod po devet pacijenata iz opšte populacije (sentinelni nadzor) i na nivou hospitalnog nadzora nad gripom, a virusom gripa tipa A (H3) kod dva pacijenta koji su posetili lekara doma zdravlja i kod jednog hospitalizovanog pacijenta, piše u izveštaju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci