JP Toplana Bečej: Novi obračun za privredu

  24 februar 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Javno preduzeće Toplana od 1. januara 2019. godine počelo je da primenjuje tarifni sistem za određivanje cene snabdevanja toplotnom energijom budžetskih korisnika i privrede, a u domaćinstvima koja koriste usluge Toplane novi sistem biće primenjen tek od 1. oktobra 2020. godine, usvojeno je na sednici Skupštine opštine Bečej krajem decembra prošle godine.

Direktor Toplane Dejan Vuković je, odgovarajući na pitanje odbornika na sednici bečejskog parlamenta rekao da uvođenjem tarifnog sistema cena grejanja se neće promeniti, ili bar ne značajno.
Razlika između dosadašnjeg načina obračuna i tarifnog sistema je da će korisnici toplotne energije iz sistema daljinskog grejanja tokom cele godine plaćati takozvani fiksni deo troškova, a varijabilni deo će biti naplaćivan u toku sezone grejanja.

Fiksni deo se obračunava po kvadratnom metru grejne površine objekta.
Što se delitelja toplotne energije tiče, oni će se i dalje koristiti tamo gde su ugrađeni.

Fiksni deo troškova će biti obračunat nezavisno od potrošnje, a varijabilni na osnovu potrošene toplotne energije koje pokazuju delitelji.
Cena toplotne energije se sastoji od pojedinih tarifnih elemenata iskazanih po tarifnim grupama. Za tarifnu grupu poslovni prostor varijabilni deo cene je 11,55 dinara/kWh, a fiksni deo 63,33 dinara/m2.

Za tarifnu grupu stambeni prostor varijabilni deo cene biće 5,77 dinara/kWh, a fiksni deo 31,67 dinara/m2 – obračunava se 12 meseci u godini.
U objektima kolektivnog stanovanja zbog plaćanja električne energije u podstanici korisnika cena se uvećava za 2 odsto, te je varijabilni deo cene 5,88 dinara/kWh, a fiksni 31,67 dinara/m2.

S obzirom na to da cene za tarifnu grupu stambeni prostor će se primenjivati od 1. oktobra 2020. godine, do tada će se obračun isporučene toplotne energije obavljati na isti način kao i do sada, sa trenutno važećim cenama, 8,18 dinara/kWh, odnosno 8,34 dinara/kWh za kupce za koje Toplana plaća struju za rad podstanice. Sve cene su bez PDV-a.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci