Drugi „Bečej noću“ 15. i 16. juna: „Bajaga i instruktori“ u ponoć

  08 jun 2018
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Drugi po redu festival „Bečej noću“ biće održan u Bečeju narednog vikenda, 15. i 16. juna. Za razliku od prve manifestacije 2017, ove godine program traje dva dana umesto jednog, a organizuju se i prateće manifestacije, kao što je Revija kratkometražnog filma i likovna kolonija.

Bečejce i publiku iz okoline očekuje nekoliko koncerata, 15. juna će u bašti Pozorišnog kluba u 21 čas početi Revija kratkometražnog filma, a potom slede nastupi bendova „Fiskalni račun“ iz Bečeja,  „Bad Habit“ iz Budimpešte, a šlag na torti biće koncert kultne novosadske grupe „Ateist rep“.

Svi programi su besplatni, a tako će biti i narednog dana, 16. juna, kada će na trgu u Bečeju nastupiti „Eva Braun“ od 19.35 do 20.05 časova, Dejan Cukić i „Spori ritam bend“ od 20.15 do 20.55, „Ničim izazvan“ od 21.15 do 22, Ruža Magdolna od 22.30 do 23.50 i „Bajaga i instruktori“ od 00.20 do 2 sata posle ponoći.

Likovna kolonija

Pre i posle manifestacije „Bečej noću“, od 14. do 17. juna, Gradsko pozorište će organizovati i okupljanje mladih likovnih umetnika, međunarodnu likovnu koloniju u Galeriji „Krug“, čija će koordinatorka biti slikarka Tijana Grujić, a očekuje se 25 umetnika, akademskih slikara iz Srbije i regiona.

Ranije je najavljeno da su procene da na trg može da „stane“ oko 20.000 ljudi, a prošle godine na „Bečej noću“, po ocenama organizatora, predstavnika lokalne samouprave, bilo je prisutno oko 14.000 osoba. Ove godine organizatori su lokalna samouprava i Gradsko pozorište, a direktor manifestacije je pomoćnik predsednika opštine za omladinu i odnose s javnošću Dane Mandić.
Stiče se utisak da su ove godine očekivanja od „Bečeja noću“ veća nego prethodne. U prilog tome je i činjenica da se više pažnje posvećuje reklami: festival je promovisan na sajmu „Beogradski manifest“ 25, 26. i 27. maja, gde su ga, osim organizacionog odbora, promovisali i slikarka Tijana Grujić koja će da koordinira likovnu koloniju, KUD „Đido“ i volonteri.

Osim toga, publiku na „Bečej noću“ u video spotu pozivaju i poznati glumci, muzičari i sportisti, kao što su Bečejci Marko Tomićević, olimpijski i svetski prvak u kajaku, Čaba Silađi, plivač i član olimpijskog tima Srbije i Marko Novaković, olimpijac i svetski prvak u kajaku, ali i Đule Van Gogh (nastupio je prošle godine), glumac Petar Strugar, rvač i olimpijski šampion Davor Štefanek, članovi „Balkanike“…

Štandovi

Prijavljivanje za postavljanje štandova tokom festivala okončano je 25. maja, a lokacije za postavljanje 20 prijavljenih prodajnih štandova su deo ulice Uroša Predića do ugla sa Zelenom ulicom, kao i parking štamparije „Proleter”.

U reklamne svrhe postavljeno je 45 bilborda širom Vojvodine, emituju se reklame na socijalnim mrežama, na televizijama i na radiju.

I ove godine, tokom koncerata 16. juna, pored bine će biti postavljeni specijalni topovi koji će u publiku ispaljivati 1.000 majica sa aplikacijama festivala „Bečej noću“.
„Bečej noću“ će se finansirati iz donacija, a do pre mesec dana, kako je tada rekao predsednik opštine Dragan Tošić, bilo je prikupljeno oko 7 miliona dinara, 1,6 miliona od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, a ostalo od bečejskih firmi i kompanija koje posluju u opštini.

Revija kratkometražnog filma

Prvog dana festivala, 15. juna, biće održana Revija kratkometražnog filma u bašti Gradskog pozorišta. Organizacioni odbor „Bečej noću“ okončao je konkurs za Reviju, na kojoj bi trebalo da bude prikazano desetak filmova. Prema informacijama u vreme zatvaranja ovog broja Mozaika, na konkurs je upućeno oko 30 filmova i predstoji selekcija.
Prema uslovima konkursa mogu da budu selektovani igrani, dokumentarni i animirani filmovi koji su nastali od 2016. do 2018. godine, u trajanju do 25 minuta. Pravo učešća na konkursu imali su svi filmski autori iz Srbije, studenti akademija umetnosti i amaterski stvaraoci.
Selektor filmova je publicista Ivan Kovač iz Bečeja.
U toku prve Revije kratkometražnog filma biće izabran najbolji film glasovima tročlanog žirija i glasovima publike, a nagrada za najbolji film je 50.000 dinara.

Podsetimo da je prošle godine jednodnevni „Bečej noću“ koštao oko 5,2 miliona dinara, kada su na gradskom trgu građane zabavljale grupe „Maljčiki“, „Anna and the Barbies“, „Van Gogh“ i „Plavi orkestar“, a voditelji programa su bili glumci „Državnog posla“.

Nakon okončanja dvodnevnog festivala, Bečejski mozaik će, kao i prošle godine, objaviti troškovnik manifestacije.

R.M.

(Foto: Arhiva Bečejskog mozaika, Bečej noću 2017. godine)

 

Naslovi

Popularni Članci