Kancelarija za LER i MSPNE: Akcioni plan

  04 decembar 2009
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj (LER) opštine u saradnji sa Programom podrške opštinama severoistočne Srbije (MSPNE) nedavno je organizovala prezentaciju Akcionog plana opštine Novi Bečej.

Prezentaciji je prisustvovao tim ljudi koji su učestvovali u izradi Strategije održivog razvoja i Akcionog plana opštine (akcioni plan je skup predviđenih aktivnosti koje treba da omoguće realizaciju Strategije održivog razvoja).
Strategija održivog razvoja - usvojena na sednici Skupštine opštine u julu 2008. godine - izrađena je uz pomoć i podršku Stalne konferencije gradova i opština u okviru projekta „Lokalna agenda 21 - prekograničnom saradnjom do održive zajednice” koji je finansiran sredstvima Evropske unije posredstvom Evropske agencije za rekonstrukciju.
Kako bi obezbedila ostvarenje Strategije održivog razvoja, opština Novi Bečej je uz pomoć i podršku Programa podrške opštinama severoistočne Srbije izradila Akcioni plan koji je sastavni deo Strategije. Realizacijom Akcionog plana Strategije održivog razvoja treba da se omogući lokalnoj zajednici da izrazi svoje potrebe i želje, koordinira aktivnostima Skupštine opštine i društvenih, privatnih i organizacija civilnog društva kako bi se te potrebe zadovoljile.
Redefinisanjem strateških ciljeva po oblastima, koji su uopšteno definisani u Strategiji, određivanjem prioriteta kroz mere i projekte počinje rad na ostvarivanju Strategije održivog razvoja.
Akcioni plan obuhvata realizaciju projekata u toku ove i narednih godina, a omogućiće da i Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj opštine dobije bazu podataka projekata sa utvrđenim potrebama institucija u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, zaštite životne sredine, turizma, ekonomskog razvoja, poljoprivrede, sporta, kulture, obrazovanja, urbanističkog planiranja i infrastrukture.
U izradi plana učestvovali su Opštinska uprava, predstavnici mesnih zajednica, JP Direkcija za planiranje, izgradnju, uređenje naselja i zaštitu životne sredine opštine Novi Bečej, obrazovne institucije, Centar za socijalni rad, Dom za smeštaj duševno obolelih lica „Sveti Vasilije Ostroški - Čudotvorac“, Dom zdravlja, SRC „Jedinstvo“, Dom kulture i mnogi drugi.           

Kristina Kočiš

Naslovi

Popularni Članci