Na javnoj raspravi o opštinskom budžetu: Obećana je racionalnija potrošnja

  04 decembar 2009
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Građani opštine ni ove godine nisu iskoristili mogućnost da učestvuju na javnoj raspravi o opštinskom budžetu i da, eventualno, pokušaju da utiču na to kako da se troši njihov novac. Na javnoj raspravi o opštinskoj kasi za 2010. godinu, osim predstavnika vlasti, učestvovali su samo predstavnici direktnih i indirektnih korisnika opštinskih para - škole, institucije, javna preduzeća, civilne organizacije itd.

Predlog budžeta opštine za sledeću godinu predstavio je predsednik opštine Peter Knezi koji je rekao da će lokalni budžet i dalje biti socijalnog, a ne razvojnog karaktera. Direktnim - javne ustanove i javna preduzeća, škole, vrtić, Opštinska uprava i lokalni funkcioneri - i indirektnim korisnicima - civilne organizacije, mediji, sportski klubovi itd. - budžeta će biti na raspolaganju oko 500 miliona dinara, međutim, budžet će, po planovima, biti 758,8 miliona dinara.
Predsednik opštine pokušao je da objasni kako je od realno očekivanih 500 miliona budžetskih prihoda „napravljeno“ 758,8 miliona dinara. Rekao je da je prilikom planiranja opštinske kase za 2010. godinu na ovaj realni iznos dodato još 120 miliona (buduće kreditno zaduženje opštine), pa 60 miliona (prihod od zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta), potom 24 miliona dinara (ranije preuzete obaveze za projekat Toplane) i na kraju i 25 miliona dinara (za bušenje termalne bušotine, međutim, taj novac će se zaista potrošiti tek 2011. godine, ali zbog javne nabavke za izbor najpovoljnijeg ponuđača potrebno je unapred obezbediti sredstva).
Peter Knezi je saopštio da sledeće godine svi budžetski korisnici treba da budu skromniji nego do sada, jer opština ne raspolaže neograničenim sredstvima, a ukoliko neko od korisnika misli da za njega predviđeni novac neće biti dovoljan, neka sam kaže kome drugom da se oduzmu sredstva da bi se dala njemu.
Knezi je rekao da nije optimista što se tiče 2010. godine, jer ne postoji nijedan znak da će naredna godina biti bolja od 2009. On je dodao da će opština u najgorem slučaju striktno poštovati Zakon o budžetu, a to znači da će novca biti samo za direktne budžetske korisnike, ali bi to, po rečima Knezija, značilo da je država bankrotirala.

Meni, tebi, vama

Od oko 500 miliona očekivanih prihoda budžeta za 2010. godinu 103 miliona predviđeno je za Opštinsku upravu, a za opštinske funkcionere (predsednik op-štine, lokalnog parlamenta, Opštinsko veće...) trebalo bi da se obezbedi 29,7 miliona dinara. Osnovnim školama će se obezbediti ukupno 56,2 miliona, srednjim 24,3 miliona, a dečji vrtić će dobiti 55 miliona dinara.
Za kulturu se planira 48,6 miliona dinara – za pozorište 12, za biblioteku 13,6, za muzej 10, za Istorijski arhiv 3,5, dok će kulturno-umetnička društva dobiti ukupno 4 miliona dinara. Za proslavu dana opštine predviđeno je 4,5 miliona dinara, ali će se iz tih sredstava finansirati i druge kulturne manifestacije.
Za fizičku kulturu predviđeno je 23 miliona dinara - OSC-u „Mladost“ 17,5 miliona, klubovima 4,2 miliona, za sportske stipendije 600.000, za vrhunske sportiste 400.000, a za sportske manifestacije 500.000 dinara.
Za socijalne kategorije predviđeno je 14,7, za Gerontološki centar 7, za mesne zajednice 19, za Komunalac  22, za Vodokanal 2,5, za Stankom 25 miliona dinara...

Sledeće godine, obećao je predsednik opštine, neće biti ni „avanturističkih poduhvata“ (to bi u prevodu značilo da se neće obezbediti novac svakom ko traži).
Predstavnici škola i civilnih organizacija imali su brojne primedbe na predlog budžeta opštine za sledeću godinu. Direktori Ekonomsko-trgovinske i Tehničke škole rekli su  da nisu zadovoljni načinom raspodele novca srednjim školama (desilo se, recimo, da je Ekonomsko-trgovinskoj školi predviđen skoro isti iznos kao i Gimnaziji, u kojoj se školuje upola manje đaka). Čula se i primedba da je prilikom raspodele sredstava „radila“ politika. Pored toga, konstatovano je da je prilikom sastavljanja predloga budžeta trebalo više misliti na socijalno ugrožene kategorije stanovništva, nego na kulturna udruženja, sportske klubove i na proslavu dana opštine.

K.D.F.


Naslovi

Popularni Članci