Seoski turizam u opštini: Otvoren „Kosoruš salaš“

  18 decembar 2009
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

„Kosoruš salaš“, prvi objekat seoskog turizma u opštini Bečej, otvoren je prošlog petka u Poljanicama. Salaš odiše autentičnim vojvođanskim duhom, a za smeštaj gostiju pripremljene su dve dvokrevetne i jedna četvorokrevetna soba. Vlasnici salaša su Ana i Jožef Martinović. Porodica Martinović planira da pored odmora na salašu i uživanja u dobroj domaćoj hrani, za posetioce organizuje i posete „Fantastu“, manastiru u Bačkom Petrovom Selu, Čiku i Bečeju.

Otvaranju „Kosoruš salaša“ pored predstavnika lokalne samouprave, Turističke organizacije i mesne zajednice, prisustvovao je i Erne Varnju, pomoćnik pokrajinskog sekretara za privredu, zadužen za turizam, trgovinu i usluge.
Varnju je pozdravio inicijativu porodice Martinović i istakao „da je Vojvodina prostor bogat vodotokovima, i da pored njih poseduje bogatstva koja mogu pružiti panonski užitak. Ovaj salaš je jedno od tih mesta, ima mnogo stvari u kojima posetioci mogu uživati, od gastronomije do užitka u odmoru daleko od urbane sredine, gužve i stresa. Pokrajinski sekretarijat za privredu moraće da učini nešto više na saniranju i izgradnji pristupnih puteva ovakvim objektima, ali neću da  ponavljam da živimo u tranzicionom vremenu i da nemamo novca za sve što želimo da uradimo“.
„Kosoruš salaš“ je prvi kategorisani salaš na teritoriji opštine Bečej, a registrovan je kao kuća za odmor. Salaši i salašarstvo imaju dugu i bogatu tradiciju na ovim prostorima. Između dva svetska rata u opštini je bilo preko 160 salaša, a danas ih ima višestruko manje. Prema rečima Petera Knezija, predsednika opštine Bečej, upravo revitalizacija salaša i njihovo stavljanje u svrhu turizma trebalo bi da bude šansa za razvoj opštine i otvaranje novih radnih mesta. „Lokalna samouprava se u svojim strateškim ciljevima opredelila da turizam bude prioritetan u odnosu na druge grane privrede, a pravo da tako razmišljamo daju nam bogati prirodni resursi opštine. Seoski turizam bi trebalo da bude vodilja ponude naše opštine turistima. Pored Poljanice koja je Bogom dana za salašarski turizam, u opštini imamo još naseljenih mesta koja bi trebala da krenu istim putem. Porodica Martinović je prva krenula u tom pravcu, pioniri su seoskog turizma u našoj opštini i želim im mnogo uspeha“, rekao je Knezi.
Prenoćište sa doručkom na „Kosoruš salašu“ košta 1.160 dinara.

S. Malešev

Naslovi

Popularni Članci