Proglašen je statut pokrajine: Statut služi razvoju Vojvodine

  18 decembar 2009
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Skupština Vojvodine je u ponedeljak svečano proglasila Statut pokrajine. Od trenutka kada su se pokrajinski poslanici prvi put izjasnili o Statutu, prošlo je 14 meseci.

Predlog Statuta je, dakle, više od godinu dana „putovao“ iz Vojvodine do Beograda, stajao u fiokama, bio izložen uglavnom negativnim ocenama (ne)stručnjaka i analitičara, ali je ipak, najzad, doduše unekoliko promenjen, nedavno potvrđen i u republičkom parlamentu. Tako je ponovo stigao u Novi Sad, na svečanu sednicu pokrajinskog parlamenta, kojoj nije prisustvovao veći deo opozicije, ali ni predstavnici državnog vrha nisu smatrali da je važno da budu na sednici, a odsustvo su pravdali drugim važnim obavezama.
Iako je bio na teritoriji Vojvodine, u Sremskoj Mitrovici, predsednik Srbije, Boris Tadić nije produžio do Novog Sada na svečanu sednicu pokrajinskog parlamenta na koju je bio pozvan, ali je pozdravio usvajanje Statuta, uz ocenu da je time potvrđen integritet Srbije. „Imali smo ozbiljne diskusije o Statutu Vojvodine i moj stav je veoma jasan o toj temi: sve odluke i svi akti i svi zakoni i sve što se donosi, mora da bude, pre svega, postavljeno u svrhu očuvanja integriteta naše zemlje”, rekao je Tadić.
Za Statut su glasali poslanici vladajuće koalicije (86 glasova).
Predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić rekao je da Statut nije želja političke elite, već građana Vojvodine. „Iako je bilo pokušaja da se Statut predstavi kao separatistički akt, on služi razvoju Vojvodine, a istovremeno čuva integritet Srbije. Nema hleba od političke nestabilnosti, optužbi i populizma. Nas su građani birali da bismo im stvorili uslove da kupe nove cipele, a ne da se skupim cipelama gađamo. Nama su potrebna nova radna mesta i dobre reforme“, rekao je Pajtić. On je kazao i da se Statutom Vojvodine čuva integritet Srbije: „Centralizam je odavno prevaziđen i u protekloj deceniji nam ništa dobro nije doneo. Bilo je previše sumnji, potcenjivanja i uvreda, a to građani Vojvodine ničim nisu zaslužili. Ako se neki stvarno plaše da ćemo se mi odvojiti, takvi o svima nama ništa ne znaju. Novi Statut Vojvodine je instrument razvoja pokrajine, čuvar integriteta Republike Srbije“.

Opozicija

DSS je glasao protiv usvajanja Statuta, tvrdeći da vodi razbijanju Srbije, dok drugi deo opozicije iz istog razloga nije želeo da učestvuje u radu Skupštine. Naprednjaci su napustili salu pre početka sednice, dok radikali nisu prisustvovali sednici.

Nakon glasanja, predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši potpisao je Statut i ocenio da on predstavlja pobedu demokratije i potvrdu evropskog puta Srbije. „Statut je model ne samo za Srbiju nego i za Evropu u unapređenju prava građana Vojvodine, njihovog boljeg standarda, a sa Zakonom o utvrđivanju nadležnosti predstavlja preduslov za ekonomski razvoj“, naveo je Egereši. On je najavio i skoro donošenje zakona o svojini i zakona o finansiranju pokrajine.
Sa potrebnom dvotrećinskom većinom, 86 glasova za i 18 protiv, pokrajinski parlament usvojio je i Odluku o sprovođenju proglašenog Statuta AP Vojvodine.
Kako je rekao pokrajinski sekretar za upravu, propise i nacionalne manjine Tamaš Korhec, reč je o odluci koja u prelaznom periodu od stupanja na snagu novog Statuta i njegove potpune primene reguliše drugačiji položaj i zadatke pokrajinskih organa uprave.
Rok za usklađivanje svih pokrajinskih akata sa Statutom je šest meseci.

Priredila: K.D.F.


Naslovi

Popularni Članci