Ima li javnost snage da se bori protiv korupcije?

  11 jul 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Statuti lokalnih samouprava u Srbiji trebalo bi da budu promenjeni do kraja naredne godine u skladu sa Akcionim planom za borbu protiv korupcije, koji obavezuje i lokalne samouprave, rekao je programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić na tribini „Učešćem građana do boljih propisa i veće javnosti donošenja odluka“ održanoj u gradskoj kući pre desetak dana. Skup su organizovali Transparentnost Srbija, BUM i predsednik opštine Bečej.
Jedan od mogućih načina borbe protiv korupcije jeste i da lokalne odluke pre donošenja „prođu“ javnu raspravu, ali ne samo forme radi, kao što je dosad rađeno.


Prema rečima Nemanje Nenadića, javne rasprave su jedan od mehanizama kojim se korupcija može umanjiti, ali i sprečiti. Ono što na dugi rok doprinosi borbi protiv korupcije je jačanje poverenja u institucije. „Ovim se pitanjima bavimo zato što je korupcija uvek vezana za proces donošenja odluka. Najopasniji oblici korupcije su oni kada se ’kupuju’ pravila tako da se prilagode tačno određenoj grupi ili pojedincu. Tako, javne rasprave s jedne strane, i uređeno lobiranje s druge bi trebalo da omoguće da se borimo sa tim problemima“, istakao je Nenadić.
Predsednik opštine je obećao na tribini da će se zalagati za inovacije u oblasti javnih rasprava i borbe protiv korupcije.
Iskustva iz prethodnih godina u Bečeju ukazuju na to da predstavnike vlasti ne interesuje naročito učešće građana u procesu donošenja odluka, niti se aktivno bore protiv korupcije. Naime, nekoliko godina unazad organizuju se, recimo, javne rasprave o opštinskom budžetu, uvek u poslednji čas, forme radi i tada već ne postoji mogućnost da građani i organizacije utiču na pojedine stavke u budžetu.
S druge strane, pre nekoliko godina je lokalna samouprava trebala da usvoji dokument o borbi protiv korupcije, ali uprkos obećanjima predstavnika vlasti, taj dokument do danas nije usvojen. Pored toga, lokalna samouprava je pre nekoliko godina usvojila i etički kodeks ponašanja lokalnih funkcionera, a tog kodeksa se danas niko ne seća, niti ga se pridržava.
B.M.

Više iz ove kategorije Novo radno vreme biblioteke »

Naslovi

Popularni Članci