Treći „Tiski dani“: Tri dana avgusta u čast kotlića

  10 avgust 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Bečeju je proteklog vikenda bilo živo i veselo, jer je na obali Tise organizovano nekoliko manifestacija, među kojima su bili i treći „Tiski dani“ u organizaciji Udruženja sportskih ribolovaca „Šaran“. Tokom tri dana programa građani su mogli da učestvuju u aktivnostima zabavnog i sportskog karaktera, dok je centralni događaj, takmičenje u kuvanju riblje čorbe, održan u subotu, kada se u kulinarstvu nadmetalo 111 ekipa, za koje je organizator pripremio po tri kilograma ribe, ogrevno drvo, šatore i stolove sa klupama, kao i vredne nagrade.

Prve vatre ispod kotlića počele su da gore na nesnosnoj vrućini u 16 časova, kada su majstori kulinarstva počeli pripremanje riblje čorbe družeći se sa prijateljima i rodbinom, uz muziku sa bine ili u privatnoj režiji. Svi su bili dobro raspoloženi čak i na temperaturi blizu 40 stepeni Celzijusa. Uz miris prženog luka, koji se širio čitavom obalom, mamio je i miris roštilja, koji su mnogi takmičari pripremali „za meze“ dok se čekala čorba. „Meze“ je bila dobra podloga za hladno pivo, koje se, sudeći po viđenom, neštedimice trošilo. To se pokazalo i na takmičenju u brzom ispijanju piva, na kom je učestvovalo 14 osoba, a najbrži među njima bio je Jan Kerenski iz Bačkog Petrovca, koji je nagrađen sa tri kartona piva.
Osim ispijanja piva, neki su se nadmetali u gađanju iz ribolovačke praćke, a neki u brzom jedenju šampite. Od dvanaest kandidata najuspešniji u rukovanju praćkom bio je Svetislav Rackov iz Kikinde koji je osvojio paket kulinarskih proizvoda, a šampitu je među četrnaest takmičara najbrže pojela Mariana Milovanov iz Bečeja, koja je osvojila tortu. Odvažni i hrabriji nadmetali su se u krbanju ruku. U finalnoj borbi Norbert Hegediš iz Bečeja pobedio je Nenada Pinčera iz Begeča i osvojio je paket kulinarskih proizvoda. Posebna atrakcija je bila nova takmičarska disciplina – prevrtanje velikih traktorskih guma – u kojoj su prvo mesto i nagradu – pečenog soma od pet kilograma – podelili Nikola Stojkov i Aleksandar Surla.
Za posetioce posebno je pripremljena riblja čorba i pečena riba, koju su mogli da kupe po ceni od 200 dinara po porciji, a bilo je i drugih poslastica, kretoša, alve, šećerne vune i kuvanog kukuruza, kao i drugih zabava, jahanje ponija ili vožnja na obližnjem ringišpilu.
Nakon mini-koncerta etno muzike i nastupa kulturno-umetničkih društava iz Vojvodine, u večernjim satima proglašeni su pobednici u kuvanju riblje čorbe.
Prvo mesto i nagradu od 112.000 dinara osvojio je Ante Maras iz Crvenke, drugoplasirana je bila ekipa MGM Plamen kompani i kuvar Nandor Palotaš iz Bečeja, kome je dodeljena nagrada od 27.000 dinara, a treće mesto i nagradu od 17.000 dinara osvojila je Snežana Dragin iz Bečeja. U završnici takmičarskog dela četiri ekipe su se nadmetale u nadvlačenju konopca, a u finalu je pobedila ekipa USR „Šaran“ i osvojila pečeno prase. Potom je održan koncert grupe „Destroys“, ali kao i prethodne večeri, kada je nastupala grupa „Akustična soba“ iz Novog Sada, publika nije bila preterano zainteresovana.
Prema proceni organizatora manifestaciju je tokom tri dana posetilo oko pet hiljada ljudi.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci