Парада/Parada

  31 oktobar 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

После одржане параде поноса, што је по општој оцени успех актуелне власти, одржана је још једна парада и то пре рока. Што је такође успех. (Извините, ако дозвољавате, даље бих наставио да куцам на латиници. Hvala.)

Naime, 16. oktobra u Beogradu je održana vojna parada povodom sedam decenija oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu (Beograd je prema istorijskim podacima oslobođen 20. oktobra) na kojoj je između ostalih bio prisutan i predsednik Rusije Vladimir Putin. Poseta visokog gosta je izazvala različite komentare u zemlji i inostranstvu. Ali komentari o paradi su bili ujednačeni. Svi se uglavnom slažu da je 3.000 učesnika pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji su nastupili u defileu jedinica, tenkova, oklopnih transportera, aviona, helikoptera, brodova i čamaca odgovorilo zadatku, a posebno se ističe nastup pripadnika Garde.

Ovom događaju između ostalih je prisustvovalo i nekoliko desetina Bečejaca koji su organizovano otišli put prestonice. Kažu, bilo je lepo, samo je bilo malo sendviča. Čini se da je lokalna vlast zaista počela da steže kaiš ili je pekara preko Tise zakazala.

No, vratimo se glavnoj temi. Putina je dočekao predsednik Srbije i aktuelni četnički vojvoda. Poljubili su se onako predsednički po tri puta. Čini se da su mogli i više. Tomislav Nikolić se obratio Putinu na ruskom. Nešto kratko je rekao, što je ličilo na dobrodošlicu. Sve u svemu izostalo je ono:„Dugo ste čekali. Počnite”. Putin se njemu obratio na čistom ruskom.

Sastao se Putin i sa premijerom Srbije. Manje srdačno su se ljubili, a Aleksandar Vučić se obratio ruskom predsedniku na ruskom i potom je od njega zatražio dozvolu da govori srpskim jezikom na kojem je pred kamerama i brojnim prisutnima zatražio od Putina olakšice za Srbiju i izvoz Fijatovih automobila proizvedenih u Kragujevcu u Rusiju. Usledilo je zatim i potpisivanje nekoliko međudržavnih ugovora. Sve je proteklo u redu. I pokazalo se da, kada se sve dobro isplanira, ništa nas ne može iznenaditi, samo da ona kiša nije pala kada je trajala parada.

Vladan Filipčev

Više iz ove kategorije « Pa onda... Centar »

Naslovi

Popularni Članci