Bečejske predizborne igrarije i vandalizmi: Izbori u šumi preletača, vandala i „davalaca obećanja“

  01 april 2016
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Za manje od mesec dana biraćemo novu vlast ili ćemo ostaviti staru – vreme će pokazati – u opštinama, u pokrajini i u republici. Mnogi obećavaju sve, kao i dosad, mnogi zaboravljaju da su pre izvesnog vremena već bili na vlasti ili su upravo na vlasti, neki čak ni program nemaju ili ne kažu ništa o svom programu, neki „lete“ iz jednog jata u drugo, neki nam umetnik šapuće iz predizbornog spota nadajući se, valjda da će mu „narod“ poverovati, neki drugi, sasvim je očigledno, rado izbegavaju novinare, ako ne sve, makar one koji bi eventualno imali pitanja.

Tako je i u Bečeju, uz poneki skandal i vandalizam. Bečejsku političku scenu obeležava i to da neki od aktera i eventualnih aktera na lokalnim izborima imaju poteškoća s prikupljanjem dovoljnog broja potpisa građana kako bi mogli opštinskoj izbornoj komisiji da predaju izbornu listu. Za izbornu listu na kojoj je 36 kandidata za odbornika – toliko ima odborničkih mesta u Skupštini opštine Bečej, mada bi broj odbornika trebao da bude neparan, kako ne bi, hipotetički, moglo doći do „nerešenog“ rezultata prilikom glasanja – potrebno je oko 1.000, a za listu na kojoj je petnaestak kandidata oko 500 potpisa.
Uprkos tome što se izborna kampanja još nije zahuktala, najveće reklamne površine u Bečeju – bilbordi – zauzela je Srpska napredna stranka (SNS), tu i tamo može da se vidi i izborni slogan Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), a bilbordi s predizbornim porukama Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) na više lokacija su uništeni, kako tvrdi ta stranka, u popodnevnim satima 24. marta. Policija do 29. marta nije saopštila da li je uhvatila počinioce, mada ih je neko morao uočiti bar kada su uništavali bilbord u centru grada, koji se vide iz zgrada Poreske uprave i autobuske stanice, a u obe zgrade verovatno ima portira.
Osim na bilbordima, predizborni plakati SNS-a osvanuli su početkom nedelje i na za to nepredviđenim površinama. Naime, postoji opštinska odluka o tome gde se mogu istaći reklamne i ostale poruke, a u odluci nije predviđeno da se to može raditi, recimo, na zidu prodavnice građana kineske nacionalnosti pored gradske pijace.
Nije teško pretpostaviti da će približavanjem datuma izbora predizborne poruke biti svuda gde to nije dozvoljeno, da će učesnici na izborima jedni drugima prelepljivati plakate, a da će u noći pre početka izborne ćutnje aktivisti mnogih učesnika na izborima biti na ulici kako bi svojima prelepili tuđe predizborne poruke, pa ko poslednji lepi, njegove ćemo poruke gledati do dana izbora i posle, jer u većini slučajeva nakon izbora političke stranke „zaborave“ da sklone svoje plakate.

Vesti bez novinara

Interesantan je i odnos pojedinih političkih aktera prema medijima. LSV, recimo, radije komunicira s novinarima saopštenjima, nego „uživo“, tako je bilo i kada je nedavno predsednik te stranke Nenad Čanak održao tribinu u opštini, na koju novinari nisu pozvani, već su dobili saopštenje/ vest sa tribine. Izgleda da je takav manir usvojio i SNS, jer je medijima poslao saopštenje/ vest o poseti nedavno smenjenog ministra odbrane Bratislava Gašića bečejskom odboru naprednjaka. Razlog takvog ponašanja pomenutih stranaka je verovatno taj da se izbegnu eventualna pitanja novinara. Bečejski mozaik neće objavljivati saopštenja o takozvanim zatvorenim stranačkim skupovima i o onim za koje redakcija nije dobila poziv da prisustvuje, jer to nije u skladu s Kodeksom novinara Srbije.

Ko „trepće“ na ulicama Bečeja?

Građani koji su se nekim slučajem u utorak, 29. marta, popodne oko pet sati zatekli na raskrsnici Novosadske i Hajduk Veljkove ulice, videli su dva crna automobila beogradskih registarskih tablica koja jure ka izlazu iz Bečeja s trepćućim crveno-plavim svetlima (tzv. blinkeri), što označava da je reč o vozilima pod pratnjom koja imaju prvenstvo prolaza.
O tome ko ima, a ko nema pravo korišćenja „blinkera“ letos je govorio i ministar policije Nebojša Stefanović. Rekao je da je zakon jasan kada je reč o upotrebi „blinkera“ i poručio da će odgovarati svako ko ih je nezakonito montirao na svoje vozilo. Na konstataciju novinara da se elektronski LED-treptači – „blinkeri“, koriste na vozilima članova vlade, Stefanović je rekao da za to nema objašnjenje. „Premijer je bio vrlo jasan i zakon je vrlo jasan koja lica imaju prava i pod kojim uslovima da koriste ’blinkere’. Otkad sam ministar unutrašnjih poslova, nijednom funkcioneru Vlade nisam odobrio da koristi ’blinkere’, osim onima koji to po zakonu imaju pravo, a radi se o licima koja su štićene ličnosti i imaju vojno ili policijsko obezbeđenje“, rekao je Stefanović, a prenela agencija Beta.
Prema novinarskim saznanjima 29. marta, kada su u Bečeju viđena vozila s „blinkerima“, opštinu nisu posetili funkcioneri Vlade, niti policijski, niti vojni funkcioneri.
Takođe prema novinarskim saznanjima, u poseti Bečeju tog dana su bili predstavnici SNP-a i nekadašnji ministar odbrane Bratislav Gašić, funkcioner SNS-a, koji je posetio opštinski odbor svoje partije.
Nije isključeno da, recimo, Gašić spada u, kako je ministar policije rekao, „štićene ličnosti“ ili je lice koje ima vojno ili policijsko obezbeđenje.

Lepeza ponude od „Srbija pobeđuje“ do „Prvo Bečej“

Dosad je bečejska izborna komisija proglasila izbornu listu koalicije Srpske napredne stranke, Srpskog pokreta obnove, Socijaldemokratske partije Srbije, Pokreta socijalista i Partije ujedinjenih penzionera Srbije nazvanu „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“. Na izbornoj listi ima 36 imena potencijalnih odbornika. Druga proglašena lista je „Savez vojvođanskih Mađara, Demokratska stranka vojvođanskih Mađara i Stranka mađarskog jedinstva – Ištvan Pastor“, takođe s imenima 36 kandidata. Treću listu (14 kandidata) predala je Demokratska stranka. Četvrta po redu je lista Lige socijaldemokrata Vojvodine (14 kandidata). Potom je proglašena lista „Mađarski pokret za promene – dr Tamaš Korhec – DZVM“ (16 kandidata), koju je predala koalicija Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara i Demokratske zajednice Hrvata. Bečejska izborna komisija proglasila je zatim „Građansku listu – Zdravko Petrović – LDP i nestranački kandidati“ (15 kandidata), sledi lista „Srpska narodna partija – Nenad Popović“ (16 kandidata) i lista „Prvo Bečej“ – Socijalistička partija Srbije (SPS), Srpska radikalna stranka (SRS), Komunistička partija (KP) sa 15 kandidata.
Bečejski odbor pokreta „Dosta je bilo“ Saše Radulovića je najavila da će predati izbornu listu na 30. marta ta lista nije proglašena.
U predizborno vreme lokalnu kancelariju u Bečeju su zajedno otvorili Demokratska stranka Srbije i Dveri, te se može očekivati da će i ova koalicija pokušati da učestvuje na lokalnim izborima.
Za sada nijedan učesnik na lokalnim izborima nije saopštio građanima Bečeja – ne posredstvom medija – šta će da uradi ako dođe na vlast, drugim rečima nije predstavljen nijedan lokalni izborni program.

SVM protiv Mađarskog pokreta

Početkom nedelje odjeknula je vest da je, nakon prigovora Viktora Molnara u svojstvu građanina (Molnar je, inače, predsednik opštinskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara i nosilac izborne liste te stranke i njenih koalicionih partnera na lokalnim izborima), opštinska izborna komisija poništila izbornu listu „Mađarski pokret za promene – dr Tamaš Korhec – DZVM“ koju je podnela koalicija DZVM-a i DZH-a, usvojivši argumente iz prigovora Molnara. Naime, kako se konstatuje u prigovoru, zakon ne dozvoljava da udruženja građana koja se kandiduju na izborima koriste u nazivu izborne liste ime ili skraćeni naziv političkih stranaka, niti obrnuto.
Mađarski pokret i DZVM uložili su Upravnom sudu žalbu na rešenje bečejske izborne komisije kojom je poništena njihova izborna lista. Upravni sud trebao je da u roku od 48 sati (sreda) donese odluku o žalbi, što je i učinio.
Prema toj odluci, usvojena je žalba Mađarskog pokreta i DZVM-a i lista ove koalicije može da učestvuje na bečejskim izborima.
Mađarski pokret i DZVM su saopštili da je cilj SVM-a s poništenjem njihove izborne liste „da po svaku cenu spreči da ljudi imaju izbor između SVM-a i mađarske političke alternative“.

„Čiji si ti?“

Predizbornu sliku čine, najblaže rečeno, zanimljivijim i oni koji su još uvek odbornici jedne stranke, ali su na izbornoj listi druge stranke ili koalicije, reč je o odbornicima LDP-a i SNS-a u Skupštini opštine. Naime, odbornik LDP-a Endre Hegediš je na izbornoj listi koalicije koju predvodi SNS. S tim u vezi ne treba zaboraviti da je LDP trenutno vladajuća stranka u opštini u koaliciji sa SNS-om, SPO-om, SVM-om…
S druge strane, odbornik SNS-a Goran Nikolić (koji je nedavno napustio odborničku grupu te stranke, ali javnosti nije saopšteno da li je stranci vratio odbornički mandat) na izbornoj je listi Srpske narodne partije.
Postoje još neke zanimljivosti na izbornim listama, ima, recimo, kandidata bračnih parova i uže rodbine na listama, a čudne su i neke predizborne koalicije, najčudnija je svakako koalicija socijalista, radikala i komunista.
Sve u svemu, lokalni izbori će biti interesantni, a mogu da iznenade izborni rezultati pokreta „Dosta je bilo“ (ako preda izbornu listu) i Mađarskog pokreta u koaliciji sa DZVM-om.
Za kraj da podsetimo da je na prethodnim lokalnim izborima 2012. godine najviše odborničkih mandata osvojila Demokratska stranka (11), a SNS, SPO-LDP i SVM su imali po 8 odborničkih mandata, dok je Demokratska stranka vojvođanskih Mađara dobila dovoljno glasova građana za jednog odbornika.

Kristina Demeter Filipčev

Naslovi

Popularni Članci