Odštampajte ovu stranicu

Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Bratstvo“: Najmodernije pomagalo stiglo u Bečej

  27 februar 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Bratstvo“ u kom se obrazuju deca sa smetnjama u razvoju od ove nedelje ima najsavremeniji Behringer digitalni logopedski set.
Na inicijativu direktorice škole Renate Koler u saradnji sa Nacionalnim savetom mađarske nacionalne manjine nabavljen je taj logopedski set vredan 3.000 evra.

Podsetimo da u centralnom objektu škole „Bratstvo“ u Dositejevoj ulici funkcioniše i resursni centar za decu sa invaliditetom i smetnjama u razvoju koja pohađaju tipične škole.

„Behringer digitalni logopedski set je od neprocenjive vrednosti kako za učenike škole tako i za decu iz opštine Bečej a i šire. Po zvaničnim informacijama uređaj ne poseduju škole u okolini. Dobijanjem digitalnog logopedskog seta slobodno se može reći da je Bečej postao lider u pružanju dodatne podrške u širem okrugu, deca neće više morati da putuju u Novi Sad. U saradnji sa ŠOSO ’Milan Petrović’ iz Novog Sada dogovorena je obuka za zaposlene da na što bolji način iskoriste prednosti digitalnog logopedskog seta i pruže korisnicima adekvatnu podršku“, rekla je Koler.

Digitalni logopedski set je najmoderniji logopedski instrument, namenjen slušanju i govoru, koji u svojoj osnovi koristi digitalno signalno procesiranje. Digitalno signalno procesiranje (DSP) ili digitalna obrada signala je standard u rehabilitaciji slušnih i govorno-jezičkih poremećaja. Vežbanje auditivne pažnje gotovo je nemoguće bez primene elektroakustičkih uređaja. DSP omogućava brzu i preciznu obradu zvuka gotovo istom kvalitetom i brzinom (pa čak i brže), onako kako to radi i ljudski mozak. Trenutno ne postoji nijedan moderniji logopedski instrument namenjen slušanju ili govoru koji ne koristi DSP. Iako je DSP vrlo složena i sofisticirana tehnologija koja u svojoj osnovi koristi računarni procesor, ona je za korisnika vrlo jednostavna i pouzdana. Digitalni logopedski set koristi se u većini rehabilitacijskih postupaka uz logopedsku metodu.

Behringer digitalni logopedski set se koristi u rehabilitaciji artikulacijskih i fonoloških poremećaja, mucanja (DAF – delay), poremećaja glasa, autizma, mentalnog deficita, cerebralne paralize, ADHD, ADD, poremećaja izgovora glasova (dislalija), poremećaja slušnog procesiranja, specifičnih poremećaja jezika (disfazija), smetnji i poremećaja u čitanju i pisanju (disleksija), afazije, dizartrije, slušnih oštećenja – zahvaljujući raznolikim mogućnostima filtriranja i dinamičkom procesiranju zvuka, izuzetno je pogodan u rehabilitaciji govora i slušanja kod dece s kohlearnim implantom, slušnim aparatom – poremećaja glasa, u dijagnostici glasa i govora.

Inače, DLS koristi se i kod uvežbavanja pravilnog izgovora i glasa profesionalnih spikera, ali i terapije Parkinsonove bolesti.
Osim novog logopedskog seta, školi „Bratstvo“ je neophodna i brojna asistivna tehnologija, uređenje senzorne sobe i izgradnja senzornog dvorišta.

Šta će biti sa „Bratstvom“?

Rekonstrukcija i adaptacija objekata škole „Bratstvo“ u centru grada i na teritoriji druge mesne zajednice obećana je prošle godine. Adaptaciju škole u II mesnoj zajednici predstavnici lokalne samouprave obećali su za ovu godinu iz novca koji će da obezbedi Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, a što se tiče centralne zgrade, planira se i njena adaptacija, saopštila je u oktobru prošle godine pomoćnica predsednika opštine za obrazovanje i vaspitanje Suzana Đukić.

Ona je rekla da je urađena projektno-tehnička dokumentacija za rekonstrukciju objekta škole „Bratstvo“ u centru grada i da lokalna samouprava planira da konkuriše s tim projektom kod ministarstava, pokrajine ili fondova. Planirana je kompletna rekonstrukcija objekta, od krova do poda i otklanjanje arhitektonskih barijera.

Po informacijama novinara, procenjena vrednost posla je oko 10 miliona dinara.
U vezi sa tim je Suzana Đukić 19. februara rekla da lokalna samouprava čeka da se raspišu konkursi da bi mogla da s projektom konkuriše za adaptaciju objekta „Bratstva“ u centru grada, a što se tiče zgrade u II mesnoj zajednici, u saradnji sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima radiće se na doradi projekta.

Podsetimo da ŠOSO „Bratstvo“ pohađa 111 đaka i da u opštinskom budžetu za 2019. godinu za finansiranje te škole je planirano 6,6 miliona dinara, najmanji iznos ako se uporedi sa novcem predviđenim za ostale škole na teritoriji opštine.

B.M.