Direktori srednjih škola: Učenički dom za opstanak srednjih škola

  15 februar 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Glavna tema u opštini ovih dana je nova mreža škola, smanjenje broja učenika i moguća ugroženost obrazovnih ustanova, to jest njihovo eventualno zatvaranje ili spajanje.

Direktori Tehničke škole, Ekonomsko-trgovinske škole i Gimnazije Bečej Svetlana Tašković, Gordana Kovačev i Miodrag Basarić na konferenciji za novinare u utorak istakli su pre svega da su potrebne promene.

Smanjenje broja đaka – po raspoloživim podacima, za manje od 7 godina broj đaka se za 600 smanjio u odnosu na prethodni vremenski period – i ugroženost škola uzrokuju i niži kvalitet obrazovanja, te je po mišljenju direktora srednjih škola, mreža osnovnih škola  važna kako bi se unapredio kvalitet obrazovanja.

Oni su istakli da je za opstanak tri srednje škole neophodan učenički dom u Bečeju, jer sve manji broj đaka preti da ugrozi i srednje škole.
Na konferenciji za novinare nije sasvim direktno rečeno, ali se stiče utisak da nadležni u srednjim školama smatraju da bi učenički dom mogao da bude u objektu sadašnje škole „Petefi Šandor“ ukoliko bi ta škola aktom o novoj mreži osnovnih škola bila zatvorena. Inače, ranijih godina se pričalo o tome da će dom za đake postati takozvani Komarac, prekoputa Doma zdravlja – taj objekat se nalazi u centru grada, gde su i srednje škole, a škola „Petefi Šandor“ je u udaljenijem delu Bečeja, u Donjem gradu.

Po mišljenju direktora škola u učeničkom domu mogli bi da se zaposle tehnološki viškovi iz škola.

Inače, u Bečeju ima oko 1.500 srednjoškolaca, a 40 odsto njih su putnici, te bi za privlačenje većeg broja srednjoškolaca iz drugih sredina pogodovalo formiranje učeničkog doma, a srednje škole mogle bi da budu sigurne u dalji opstanak, jer bi tako Bečej postao regionalni srednjoškolski centar, a za to ima osnova, smatraju direktori, pre svega zbog kvaliteta obrazovanja i tome u prilog idu i visoke ocene eksterne evaluacije škola.

U vezi sa upisom đaka u narednu školsku godinu, saopšteno je da će Ekonomsko-trgovinska i Tehnička škola da otvore nove smerove, prva smer modnog krojača i ukida odeljenje za turističkog tehničara, a druga će da otvori smer vozača motornih vozila. Gimnazija, mada je to nadležno ministarstvo omogućilo, neće da otvori odeljenje za đake sa posebnim sposobnostima iz informatike, jer, kako je rečeno, znanje učenika nije na zadovoljavajućem nivou.

R.M.

Naslovi

Popularni Članci