Instituta za javno zdravlje: Bečejci zaraženi virusom tipa A (H1N1)

  14 februar 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na teritoriji opštine Bečej 4. februara je kod dve osobe starosti 55 i 61 godina potvrđena infekcija virusom gripa tipa A (H1N1).

Za sada su obe obolele osobe dobrog stanja pod terapijom i hospitalizovani u Novom Sadu, odgovoreno je iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine na pitanje novinara Bečejskog mozaika.
Dom zdravlja Bečej 4. februara u prepodnevnim satima nije raspolagao podacima o tome da li su na teritoriji opštine Bečej registrovani slučajevi oboljenja sličnih gripu ili pacijenti koji su inficirani virusom tipa A (H1N1).

U izveštaju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje Vojvodine o sentinelnom nadzoru nad oboljenjima sličnim gripu (OSG) i akutnim respiratornim infekcijama (ARI) na teritoriji Vojvodine od 21. do 27. januara, navodi se da je na osnovu pokazatelja geografske raširenosti u Vojvodini registrovana incidencija oboljenja sličnih gripu na nivou sporadičnih i izolovanih slučajeva oboljenja.

Na osnovu registrovane incidencije oboljenja sličnih gripu intenzitet aktivnosti virusa gripa na teritoriji pokrajine i njenih okruga je nizak, a registrovani trend je rastući, navodi se u izveštaju.
U posmatranom periodu broj slučajeva oboljenja sličnih gripu u Vojvodini je bilo ukupno 238, a broj pacijenata sa akutnim respiratornim infekcijama 1.826.
Najveći broj slučajeva je registrovano u uzrastu od 5 do 14 godina.

Tokom nedelje nadzora od 21. do 27. januara, laboratorijskim PCR testiranjem 43 uzorka nazofaringealnog brisa pacijenata sa sumnjom na grip, infekcija virusom gripa tipa A (H1N1) pdm09 je dokazana kod po devet pacijenata iz opšte populacije (sentinelni nadzor) i na nivou hospitalnog nadzora nad gripom, a virusom gripa tipa A (H3) kod dva pacijenta koji su posetili lekara doma zdravlja i kod jednog hospitalizovanog pacijenta, piše u izveštaju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci