Prevencija devijantnog ponašanja dece: Bezbedni internet

  04 decembar 2009
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Predstavnici Centra za prevenciju devijantnog ponašanja dece, koordinatorka Biljana Grujić i psihologica Biljana Ristić, tokom prošle nedelje su posetile Osnovnu školu „Miloje Čiplić“ u Novom Bečeju, gde su na temu interneta sa decom vodile sadržajan i koristan  razgovor.

Internet, inovacija našeg vremena, od koje ima bezbroj koristi, veoma je popularan među mladima. Interesovnje za internet je veliko, ali i mogućnosti zloupotrebe pa i nasilja nad decom i to na mestu gde roditelji misle da su im deca bezbedna, u svojoj kući.
Elektronsko nasilje, o čemu je bilo najviše reči, uključuje razne oblike slanja poruka putem interneta i mobilne telefonije, često sa ciljem povređivanja, uznemiravanja i nanošenja štete najmlađima. Gotovo u svakoj školi ima dece sa neprijatnim iskustvima, jer se, umesto vršnjaka na vezi često pojavljuju mnogo starija lica sa lošim namerama.
Deca brzo usvajaju znanja o tehnologiji, u komuniciranju preko interneta sa virtuelnim osobama detinje iskreno i nekritički odaju podatke o sebi, porodici i ljudima iz svog okruženja i tako izlažu opasnostima sebe i porodicu, o čemu svedoče slučajevi zlostavljanja dece. Deca mogu znati više o tehnologiji, ali stariji znaju više od njih o životu, pa bi ovu lekciju najmlađi trebalo da uče od starijih.
To je razlog zbog kojeg su predstavnici Centra za prevenciju devijantnog ponašanja mladih, Ministarstva za telekomunikacije, Sekretarijata za obrazovanje Vojvodine, uz podršku Telenora, osmislili program za zaštitu dece na internetu „Klikni bezbedno“, koji sadrži osnovna pravila komunikacije.
Programom je  predviđen obilazak 150 škola iz 30 vojvođanskih opština i razgovor sa najmlađima, sa ciljem da se deca upoznaju sa stanjem i da im se ponude rešenja za bezbedno korišćenje interneta.

M.K.

Naslovi

Popularni Članci