Temetőgyalázás Bácsföldváron - Négy kiskorú elkövető

  11 decembar 2009
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Múlt pénteken az esti órákban a bácsföldvári katolikus temetőben 48 síremléket rongáltak meg. A temetőgyalázást a helybeliek vették észre szombaton reggel. A belügyi szervek azonnal megkezdték a helyszínelést, és még szombaton bekísértek négy helybeli, mint kiderült, magyar nemzetiségű fiatalt. A belügyminisztérium közleményéből kiderült, hogy a letartóztatottak kiskorúak: M. I. (1992), V.S. (1994), R.Gy. (1994) és B.O. (1995).

A fiatalok vallomásából kiderült, hogy pénteken este 20 óra után ittas állapotban a katolikus temetőn keresztül vitte őket útjuk, és közben megrongálták a sírokat. Hasonló bűntettet eddig még nem követtek el, erőszakos kilengésekkel azonban már korábban is feltűntek.
A négy kiskorút kihallgatták, közülük hárman részben bevallották tettüket. Az elkövetés körülményeinek, a gyanúsítottak életkorának és szociális, családi hátterének, valamint a védelem során felsorakoztatott érveknek függvényében a vizsgálóbíró M.I. és B.O. számára nyolcnapos vizsgálati fogságot rendelt el.
Az elkövetők eltörték az 1944-es áldozatok emlékére állított fakeresztet is. A bácsföldvári polgárok emlékezete szerint ilyen vandál cselekedet soha korábban nem volt a faluban, az 1944-es magyar mártírok emlékkeresztjét sem bántotta eddig senki.
Szombaton délután Ege-resi Sándor, a Tartományi Képviselőház elnöke, Bojan Pajtić, a Tartományi Végrehajtó Tanács elnöke és Mladen Kuribak tábornok, a belügyminisztérium rendőrségi igazgatóságának osztályvezetője is Bácsföldvárra látogatott. Mindhárman elítélték a vandál cselekedetet.
Pajtić kijelentette, hogy a gyalázatos tett elkövetői veszélyeztetik Vajdaság és Szerbia valamennyi polgárának békés együttélését. Knézi Péter polgármester és Dušan Jovanović, a képviselő-testület elnöke hétfőn tartottak sajtótájékoztatót az üggyel kapcsolatban. Mindketten elítélték a vandál cselekedetet, s elmondták, hogy a községben ehhez hasonló eset még sohasem történt.
„Kezdetben nagyon féltünk attól, hogy ez valaminek a kezdete, azonban kiderült, hogy félelmeink alaptalanok voltak, mivel szerencsére, vagy inkább sajnos, az elkövetők magyar gyerekek, akik ittas állapotban rongálták meg a sírokat. Bizonyos szempontból megnyugtató, hogy nem nemzeti vagy vallási hovatartozás alapján történt, ami történt. Nem tudom megérteni a tettet. Igaz, hogy a letartóztatott fiatalok szociális szempontból rendezetlen családokból származnak, ez azonban nem lehet indok és magyarázat. Szerintem jobb, hogy az elkövetők magyar nemzetiségűek, mert ellenkező esetben beláthatatlan következményekkel kellett volna számolnunk. Ugyanakkor az, hogy az elkövetők magyarok, a mi szégyenünket is jelenti, mivel rá kellett ébrednünk, hogy a szóban forgó gyerekeknek a sírok nem jelentettek semmit“, mondta Knézi Péter.
A temetőgyalázással kapcsolatban Bácsföldvár helyi közösségének Tanácsa közleményt adott ki, amelyben elítéli a felelőtlen és értelmetlen tett okozóit, továbbá köszönetet mond a falu lakosainak, amiért megőrizték lelki nyugalmukat, s nem okoztak további bonyodalmakat. „Mindent megteszünk a további békés együttélés érdekében, figyelmen kívül hagyva a nemzeti, vallási vagy más alapú hovatartozást“, áll a helyi közösség Tanácsának közleményében.

Összeállította: Erer

Naslovi

Popularni Članci